Kesihatan

4 Cara Menghilangkan Nafas Berbau pada Kanak-kanak

, Jakarta - Nafas berbau adalah sesuatu yang tidak hanya mempengaruhi orang dewasa. Kanak-kanak juga boleh mengalami keadaan ini. Nafas berbau tidak hanya berlaku kerana kurang menjaga kebersihan mulut, tetapi juga disebabkan oleh beberapa penyakit. Nafas berbau dikenali sebagai halitosis. Keadaan ini akan menyebabkan rasa tidak selesa kepada penghidapnya, yang dicirikan oleh rasa masam atau pahit di mulut, mulut kering, dan lidah putih.

Baca juga: Jangan memandang rendah bau mulut, ini boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

Petua menghilangkan bau mulut pada kanak-kanak

Nafas berbau yang dialami oleh kanak-kanak akan berbeza dengan orang dewasa. Pada kanak-kanak, bau mulut dapat diatasi dengan beberapa langkah mudah, seperti:

1. Menjaga Kebersihan Mulut

Dalam menjaga kebersihan mulut si kecil, si ibu dapat mengajarnya menggosok gigi dengan kerap, 2 kali sehari. Beritahu mereka jika menggosok gigi adalah langkah membuang serpihan makanan di mulut yang boleh menjadi penyebab kerosakan gigi.

2. Minum banyak air

Bukan hanya orang dewasa, minum banyak air juga merupakan perkara yang harus dilakukan oleh anak kecil anda. Dengan memakan banyak, badan akan menghasilkan lebih banyak air liur, sehingga mulut tidak kering dan menyebabkan bau mulut. Bukan hanya itu, air juga dapat menyingkirkan sel mati dari sisa makanan.

3. Pengambilan Makanan Sihat

Dalam kes ini, ibu dapat memberi anak kecil makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran air liur. Ibu boleh memberi mereka beras perang, sayur-sayuran, buah-buahan, ikan dan kacang. Pilih buah-buahan yang mengandungi banyak air, seperti jeruk atau tembikai.

Pemeriksaan Gigi Rutin Nafas berbau pada kanak-kanak boleh dikaitkan dengan kerosakan gigi, ini adalah petanda bahawa ada yang tidak kena dengan kebersihan mulut mereka. Anda boleh memeriksa gigi anda dengan kerap ke doktor gigi 2 kali setahun.

4. Bahan Semula jadi

Sebelum berjumpa doktor, anda mesti merawat bau mulut pada kanak-kanak dengan bahan semula jadi berikut:

  • Pasli yang boleh digunakan sebagai penyegar nafas semula jadi dengan kandungan antiseptik ringan. Pasli Ia berfungsi dengan memperbaiki pencernaan dan mengurangkan gas dalam usus yang menyebabkan bau mulut.

  • Cuka sari apel dapat membantu membersihkan badan dari toksin. Dalam kes ini, ibu boleh mencampurkan sesudu cuka sari apel dengan segelas air sebagai ubat kumur.

  • Serbuk penaik yang boleh mengubah tahap pH di mulut. Dalam kes ini, ibu boleh menambahkan sedikit soda penaik pada ubat gigi bayi.

Bahan semula jadi ini boleh digunakan bersama dengan preskripsi doktor. Sekiranya kaedah semula jadi tidak berfungsi untuk menghilangkan bau mulut bayi anda, anda boleh berjumpa doktor gigi di hospital terdekat terlebih dahulu dengan membuat temu janji melalui aplikasi. . Biasanya doktor gigi akan mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.

Baca juga: Tartar Bolehkah Punca Nafas Berbau?

Berhati-hati dengan Punca Nafas Buruk pada Kanak-kanak

Nafas berbau boleh terjadi ketika bakteria dan kuman terkumpul di gigi dan mulut, sehingga bakteria mengeluarkan sebatian sulfur yang membuat bau mulut. Beberapa perkara juga mencetuskan bau mulut, termasuk:

  • Makanan selebihnya terdapat di antara gigi atau gusi, sehingga memicu mulut menghasilkan gas dan bahan yang menyebabkan bau mulut.

  • mempunyai mulut kering ( xerostomia ) yang boleh berlaku kerana kelenjar air liur tidak dapat menghasilkan air liur untuk meneutralkan asid yang dihasilkan oleh bakteria.

  • Mempunyai rongga, sehingga menjebak makanan di dalamnya. Ini akan menjadikan sisa makanan terus terkumpul dan menghasilkan bau mulut.

Baca juga: Cara Berkesan untuk Menghilangkan Nafas Berbau

Langkah pencegahan bukan sahaja menggosok gigi dengan kerap, tetapi juga mengajar anak kecil anda untuk selalu menjaga lidahnya bersih. Sebabnya, bakteria di mulut tidak hanya bersembunyi di gigi dan gusi, tetapi juga di pinggir papillae lidah.

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diperoleh pada 2019. Apa yang Menyebabkan Nafas Berbau Pada Kanak-kanak Dan Apa Yang Perlu Dilakukan Mengenainya?
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Nafas Berbau.