Kesihatan

Cara mencukur rambut kemaluan yang salah boleh menyebabkan kegatalan

, Jakarta - Mencukur rambut kemaluan adalah kebiasaan umum untuk alasan kebersihan, keselesaan, dan penampilan. Cuma anda perlu berhati-hati ketika anda harus mencukur di kawasan kemaluan. Sekiranya salah, ia boleh menyebabkan kerengsaan, lebam merah, sensasi terbakar, hingga ketidakselesaan kulit.

Untuk itu, anda perlu berhati-hati ketika perlu mencukur rambut kemaluan agar tidak timbul kegatalan atau ketidakselesaan kulit. Kerengsaan atau ketidakselesaan kulit daripada mencukur rambut kemaluan secara tidak betul biasanya hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ada cara untuk mengelakkan komplikasi yang tidak diingini dengan langkah-langkah berikut:

 • Sekiranya anda mengalami kegatalan dan gatal akibat mencukur rambut kemaluan anda dengan tidak betul, cuba gunakan krim hidrokortison topikal tahap rendah untuk keselesaan. Gunakan hidrokortison untuk jangka masa yang singkat, dan elakkan dari memakainya ke vagina.

 • Sapukan kompres sejuk ke kawasan yang dicukur. Kompres sejuk membantu mengurangkan pembengkakan kulit dan melegakan luka bakar.

 • Rendam dalam air suam. Mandi suam membuka liang pori dan mengurangkan bengkak dan kerengsaan kulit.

 • Urut dengan minyak kelapa. Minyak kelapa adalah pelembap semula jadi dengan kualiti antiseptik. Kerana minyak kelapa sejuk, ia meleleh ke kulit ketika anda menggunakannya. Rasanya menenangkan pada kulit.

 • Sapukan gel aloe vera. Gel lidah buaya telah lama digunakan oleh orang sebagai rawatan kulit topikal. Walaupun belum terbukti dapat menyembuhkan luka, menggunakan gel lidah buaya dapat membantu mengurangkan kerengsaan yang disebabkan oleh luka bakar.

Sekiranya anda telah berusaha mengatasi kerengsaan yang disebabkan oleh mencukur rambut kemaluan dengan tidak betul, tetapi masih tidak berfungsi dan masih tidak selesa, anda harus segera menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut. untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai.

Baca juga: Sebelum Mencukur Rambut Kemaluan, Perhatikan 5 Perkara Ini

Cegah Sebelum Kerengsaan

Nah, sekarang anda sudah mengetahui penanganan atau rawatan kegatalan setelah mencukur rambut kemaluan. Anda juga boleh melakukan beberapa cara untuk mencegah kegatalan ketika mencukur rambut kemaluan, seperti:

 1. Mengelupas: Gosok kawasan kemaluan dengan berus badan atau flanel untuk membuang sel kulit mati sebelum bercukur.

 2. Cukur selepas mandi atau mandi dengan air suam. Air suam membuka liang pori dan menjadikan pencukuran lebih mudah.

 3. Gunakan krim pelembap untuk mencukur. Menggunakan krim pencukur pelembap membantu pisau cukur berfungsi dengan lebih baik dan dapat mengurangkan kerengsaan kulit.

 4. Mencukur ke arah pertumbuhan rambut. Elakkan mencukur ke arah bertentangan pertumbuhan rambut, kerana ini meningkatkan kerengsaan.

 5. Gunakan pisau cukur yang tajam. Mencukur dengan pisau cukur yang kusam akan meningkatkan kerengsaan. Menggunakan pisau cukur baru sekerap mungkin lebih bersih.

 6. Kurangkan kekerapan mencukur. Mencukur kurang kerap adalah lebih baik dan memberi kulit peluang untuk sembuh.

 7. Melembapkan kulit dengan kerap. Menjaga kelembapan kulit dapat mengurangkan kekeringan dan kerengsaan.

Baca juga : Kenali Xerosis yang Menjadikan Kulit Gatal dan Kering

Semasa mencukur rambut kemaluan, anda juga boleh memakai pakaian kapas yang longgar sehingga kulit dapat bernafas dengan baik. Kawasan kulit kemaluan juga dilindungi dari geseran, yang membantu mengurangkan kerengsaan dan ketidakselesaan.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Kesihatan Wanita

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Cara Merawat dan Mencegah Luka Cukur Dekat Vagina