Kesihatan

Ini adalah kaedah yang betul untuk mengatasi gatal-gatal kerana panas yang berduri

Jakarta - Panas berduri adalah ruam atau merah kecil, timbul lebam yang terasa gatal. Keadaan ini dipanggil miliaria dari segi perubatan. Walaupun lebih biasa pada bayi, panas berduri dapat dialami oleh orang dewasa ketika cuaca panas dan lembap. Kawasan badan yang mudah terkena haba adalah muka, leher, punggung, dada, dan paha.

Baca juga: Udara panas boleh menyebabkan panas berduri?

Panas berduri jarang memerlukan rawatan yang serius kerana boleh membaiki hanya dengan menyejukkan kulit dan mengelakkan pendedahan panas. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk pergi ke doktor sekiranya ruam yang muncul disertai demam, menggigil, kelenjar getah bening, dan keluar nanah dari nodul merah.

Cara mengatasi panas berdarah pada bayi

Mengendalikan haba berdarah pada bayi tidak jauh berbeza dengan orang dewasa. Tetapi secara khusus, berikut adalah cara untuk mengatasi masalah kepanasan pada bayi yang boleh anda cuba.

1. Elakkan Udara Panas dan Lembap

Pindahkan si kecil ke bilik yang sejuk dan teduh. Sekiranya ibu menggunakan pendingin hawa atau kipas angin, jangan mengarahkannya ke badan bayi. Pastikan anda membawa kipas dan topi untuk melindungi si kecil dari sinar UV matahari.

2. Pakaian

Pilih pakaian dari serat semula jadi untuk si kecil anda, seperti kapas. Elakkan memakai pakaian yang diperbuat daripada kain sintetik, seperti poliester dan nilon, kerana sukar menyerap peluh dan panas. Pakai pakaian longgar pada si kecil anda, dan sesekali, biarkan dia bergerak tanpa pakaian dan lampin.

3. Jangan kerap dibawa

Apabila anak kecil anda panas, jangan terlalu kerap memeluknya. Sebabnya kerana kedudukan yang dibawa membuat si kecil menghadapi dua sumber panas, iaitu cuaca dan suhu badan ibu. Oleh itu, lebih baik meletakkan anak kecil anda di atas katil dan membiarkannya bergerak bebas.

4. Pastikan Kulit Anak Kecil Anda Sejuk

Sejukkan kulit si kecil menggunakan kain lembap yang sejuk. Atau, ibu boleh memandikannya dan membiarkan kulit si kecil kering dengan sendirinya tanpa menggunakan tuala.

5. Sapukan Losyen dan Krim

Hanya dilakukan jika diperlukan atau kepanasan dari Si Kecil agak parah. Contohnya, sapukan krim hidrokortison atau ubat yang disyorkan oleh doktor. Semasa menggunakan krim, elakkan kawasan di dekat mata bayi anda untuk mengelakkan kegatalan.

Baca juga: Berikut adalah 3 jenis dan gejala kepanasan

Cara Mengatasi Panas Berduri pada Orang Dewasa

Dalam keadaan panas berduri, elakkan cuaca panas sehingga keadaan kulit bertambah baik. Pada suhu yang cukup parah, anda boleh menggunakan salap yang disapu pada kulit. Contohnya, losyen calamine untuk melegakan gatal, lanolin anhidrat untuk mengelakkan penyumbatan saluran peluh, dan steroid topikal dalam kes yang lebih teruk. Selain mengambil ubat, anda boleh melakukan perkara berikut untuk merawat kepanasan berduri:

  • Gunakan pakaian yang longgar dan kain yang sejuk, alias mudah menyerap peluh.
  • Elakkan cuaca panas dan lembap, lebih baik untuk sementara waktu, tingkatkan aktiviti di bilik yang sejuk.
  • Mandi menggunakan air sejuk dan sabun yang melembapkan kulit, kemudian biarkan badan kering sendiri.
  • Kompres sejuk pada bahagian kulit yang kelihatan panas berdarah merah.
  • Elakkan menggunakan krim dan salap yang mengandungi minyak mineral atau petroleum. Kandungan ini berpotensi menyumbat saluran peluh dan memperburuk kepanasan.

Baca juga: 3 Petua Mudah supaya Anda Tidak Panas

Itulah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi kepanasan. Sekiranya kaedah di atas tidak berjaya menangani panas berduri, segera berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!