Kesihatan

Bolehkah Mucormycosis Membuat Keadaan COVID-19 Lebih teruk? Ketahui Fakta

, Jakarta - Pandemik coronavirus baru-baru ini dikaitkan dengan mucormycosis. Dikenal sebagai kulat hitam, mucormycosis adalah jangkitan yang jarang berlaku dan berbahaya. Keadaan ini disebabkan oleh sekumpulan kulat yang disebut mucormycetes dan sering menyerang sinus, paru-paru, kulit, dan otak.

Anda boleh menyedut spora acuan atau bersentuhan dengannya di dalam tanah, hasil busuk atau roti, atau timbunan kompos. Sebilangan besar orang akan terkena kulat ini melalui aktiviti harian. Walau bagaimanapun, anda cenderung jatuh sakit jika anda mempunyai sistem imun yang lemah, termasuk ketika seseorang dijangkiti COVID-19.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 6 Gejala Sistem Imun yang Lemah

Penyelamat COVID-19 didapati menghidap mukormikosis dan keadaan ini memburukkan lagi penyakit mereka. Terdapat juga beberapa orang yang selamat yang tisu matanya terpaksa dikeluarkan untuk menyelamatkan nyawa mereka.

Rawatan COVID-19 Mencetuskan Mucormycosis

Keadaan mukormikosis dikaitkan dengan penggunaan steroid, rawatan menyelamatkan nyawa bagi pesakit COVID-19 yang sakit parah dan sakit kritikal. Steroid mengurangkan keradangan di paru-paru dan membantu menghentikan beberapa kerosakan yang dapat terjadi ketika sistem kekebalan tubuh bekerja berlebihan untuk melawan koronavirus.

Walau bagaimanapun, kesan penggunaan steroid juga mengurangkan imuniti dan meningkatkan kadar gula darah pada pesakit diabetes dan bukan diabetes COVID-19. Diperkirakan bahawa penurunan imuniti ini boleh mencetuskan keadaan mucormycosis.

Baca juga: Fakta Baru mengenai Vaksin Pfizer, Tidak Boleh Disimpan di dalam Peti Sejuk

Ramai pesakit COVID-19 di India yang kini mengalami gelombang korona terkena mucormycosis. Sebilangan besar orang yang mempunyai sejarah diabetes sebelum ini.

Ada yang kehilangan mata, ada yang selamat, tetapi tidak sedikit juga yang mati akibat komplikasi mukormikosis. Sebilangan besar mereka yang mengalami mucormycosis telah dinyatakan sembuh dari COVID-19, kemudian dijangkiti jamur dan jatuh sakit lagi.

Pesakit yang dijangkiti kulat ini biasanya mempunyai gejala kesesakan hidung dan pendarahan, bengkak dan sakit pada mata, kelopak mata yang terkulai, penglihatan kabur dan akhirnya kehilangan penglihatan.

Sebilangan besar pesakit tiba lewat ketika mereka sudah kehilangan penglihatan. Jadi satu-satunya cara doktor membuang mata adalah dengan pembedahan untuk menghentikan jangkitan dari sampai ke otak. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, doktor harus membuang tulang rahang secara pembedahan untuk menghentikan penyakit daripada merebak.

Salah satu cara untuk menghentikan kemungkinan jangkitan yis adalah dengan memastikan bahawa pesakit COVID-19, baik dalam rawatan dan selepas pemulihan, diberi dos dan tempoh steroid yang betul.

Hati-hati dengan Mormormycosis pada pesakit kencing manis

Jamur hitam adalah jamur yang biasanya dijumpai di kawasan lembap, lembap, termasuk tanah, dinding bangunan lama yang lembap, baja, dan buah-buahan dan sayur-sayuran yang busuk. Kerana pertaliannya yang tinggi terhadap saluran darah, jangkitan kulat ini dapat menyekat aliran darah, menyebabkan iskemia, infark jaringan, dan nekrosis.

Telah disebutkan sebelumnya bahawa sistem kekebalan tubuh yang sihat dapat melawannya. Walau bagaimanapun, jangkitan ini dapat merebak dengan cepat pada individu yang mengalami gangguan imun, menyebabkan peratusan kematian yang tinggi. Apabila merebak ke mata, mukormikosis dapat menyebabkan kehilangan penglihatan dan kebutaan, jadi penyingkiran harus dilakukan untuk mencegah serangan mematikan otak.

Baca juga: 4 Penyakit Kulit Yang Dialami Diabetes

Mucormycosis adalah jangkitan yang jarang berlaku, tetapi kes sporadis dan wabak kecil telah dijumpai di seluruh dunia. Pada masa ini, seiring dengan peningkatan COVID-19 di India, jumlah kes mucormycosis juga meningkat.

Diabetes mempengaruhi banyak orang di banyak bahagian dunia termasuk India, kerana sistem imun yang lemah, yang menjadikan jangkitan COVID-19 lebih parah. Sebagai tambahan, COVID-19 merosakkan dan melemahkan saluran pernafasan atas dan mata, meningkatkan kerentanan terhadap jangkitan kulat. Faktor penyumbang lain ialah penggunaan antibiotik yang juga biasa diresepkan kepada pesakit dengan COVID-19 untuk melawan jangkitan sekunder juga dapat memicu mucormycosis.

Itulah maklumat mengenai mucormycosis dan kaitannya dengan COVID-19. Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai COVID-19, anda boleh meminta doktor anda secara langsung melalui aplikasi ! Sentiasa menjaga kesihatan dan sistem imun anda.

Rujukan:

bbc.com. Diakses pada tahun 2021. Mucormycosis: 'Cendawan hitam' yang menyebabkan pesakit Covid di India.

Healio. Diakses pada tahun 2021. Mucormycosis adalah jangkitan kulat yang jarang tetapi meningkat pada pesakit pasca-COVID-19.

WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Mucormycosis: Apa yang Perlu Diketahui.