Kesihatan

Bagaimana Mengira Umur Kehamilan Secara Manual?

Jakarta - Kehamilan adalah jangka masa antara konsepsi dan kelahiran. Selama ini, janin tumbuh dan berkembang di rahim ibu. Usia kehamilan adalah istilah umum yang digunakan semasa kehamilan untuk menggambarkan usia kehamilan.

Ia diukur dalam beberapa minggu, dari hari pertama kitaran haid terakhir wanita hingga tarikh semasa. Kehamilan normal boleh berkisar antara 38 hingga 42 minggu. Bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu dianggap pramatang. Bayi yang dilahirkan selepas 42 minggu dianggap selepas bersalin. Bagaimana cara mengira usia kehamilan Secara manual?

Baca juga: 5 Ini adalah Tanda Kehamilan yang Sihat

Mengira Zaman Gestational

Umur kehamilan boleh ditentukan sebelum atau selepas kelahiran. Sebelum kelahiran, doktor akan menggunakan ultrasound untuk mengukur ukuran kepala, perut, dan femur bayi. Ini memberi gambaran tentang seberapa baik bayi tumbuh di dalam rahim.

Usia kehamilan selepas kelahiran dapat diukur dengan melihat berat badan bayi, panjang badan, keliling kepala, tanda-tanda vital, refleks, nada otot, postur badan, dan keadaan kulit dan rambut. Sekiranya penemuan usia kehamilan bayi selepas kelahiran sesuai dengan usia kalendar, bayi tersebut dikatakan sesuai untuk usia kehamilan.

Bayi yang kelahirannya sesuai untuk usia kehamilan mempunyai kadar masalah dan kematian yang lebih rendah daripada bayi yang kecil atau besar untuk usia kehamilan ibunya. Berat bayi yang dilahirkan pada jangka masa adalah 2.5-4 kilogram.

Mengira usia kehamilan boleh dilakukan secara manual, terutama bagi wanita yang mempunyai kitaran haid 28 hari biasa. Caranya adalah dengan menentukan tarikh haid terakhir. Kemudian, tambahkan 40 minggu dari tarikh tersebut untuk menentukan penghantaran. Mengetahui anggaran kelahiran dapat diketahui usia kehamilan.

Pengiraannya adalah seperti berikut:

Tempoh haid terakhir + satu tahun + 7 hari - 3 bulan

Jadi, jika hari terakhir haid adalah 17 Mac 2021, maka anggaran kelahiran adalah 24 Disember 2021. Mengira usia kehamilan cukup penting untuk diketahui ketika bersalin. Walau bagaimanapun, kadang-kadang hasilnya boleh menjadi salah bergantung pada beberapa keadaan.

Baca juga: Inilah perbezaan antara hamil dengan anggur dan hamil di luar rahim

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh membincangkannya dengan doktor anda. Ibu boleh membuat temu janji dengan pakar sakit puan di hospital pilihan dengan menggunakan . Tanpa bersusah payah, ibu hanya perlu datang pada waktu yang telah ditentukan.

Kepentingan Mengira Zaman Gestational

Usia kehamilan adalah cara yang biasa digunakan untuk menggambarkan usia kehamilan, atau sejauh mana usia kehamilan. Biasanya, usia kehamilan dinyatakan sebagai kombinasi minggu dan hari, dan dikira dari hari pertama haid terakhir ibu hingga sekarang.

Usia kehamilan membantu memandu penjagaan pranatal. Di samping itu, ia menghasilkan anggaran tarikh akhir dan merupakan kaedah yang digunakan oleh kebanyakan doktor untuk menentukan tarikh kehamilan. Usia kehamilan berbeza dengan usia janin, iaitu jumlah minggu yang berlalu sejak pembuahan.

Baca juga: Ketahui 5 Fakta Mengenai Blighted Ovum

Sebilangan besar kehamilan akan berlangsung sekitar 40 minggu jika anda menggunakan usia kehamilan untuk menganggarkan tarikh akhir anda. Tenaga kerja yang berada dalam lingkungan 38 minggu hingga 42 minggu masih dianggap normal. Bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu dianggap pramatang dan bayi yang dilahirkan selepas 42 minggu dianggap selepas bersalin.

Adalah sangat mustahak bagi seorang ibu untuk dapat membezakan antara tanda-tanda janin yang sihat dan tidak sihat. Beberapa gejala jika tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi teruk dan juga keguguran.

Rujukan:
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Zaman kehamilan.
.com. Diakses pada tahun 2021. Zaman kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan Lingo: Apa Arti Kehamilan?
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Mengesan Kehamilan Menggunakan Zaman Gestational.