Kesihatan

Apakah fungsi kelenjar getah bening untuk badan?

, Jakarta - Kelenjar getah bening adalah bahagian penting dalam sistem imun. Kelenjar ini bertindak sebagai "simpulan" di antara saluran limfa yang meregang ke seluruh badan. Sel-sel imun yang berkumpul di nod ini siap menyerang bakteria, virus, atau bahan asing lain yang masuk ke dalam badan.

Kelenjar getah bening terletak di seluruh badan, termasuk leher, ketiak, pangkal paha, di sekitar usus, dan di antara paru-paru. Agar anda lebih memahami, berikut adalah fungsi kelenjar getah bening yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Biopsi Kelenjar getah bening

Fungsi Kelenjar getah bening

Kelenjar getah bening berfungsi seperti penyaring atau boleh serupa dengan benteng yang berfungsi menyaring bakteria, virus, parasit, dan bahan asing lain (bahkan sel barah) yang dibawa ke kelenjar getah bening melalui saluran limfa.

Atas sebab inilah kelenjar getah bening adalah salah satu organ yang dinilai pada pesakit barah. Kerana, kelenjar getah bening adalah tempat pertama di mana sel barah dapat "disaring" dalam perjalanannya sebelum merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Kelenjar getah bening memainkan peranan penting dalam memerangi jangkitan. Tidak hanya menyerang virus dan bakteria sehingga sel T dapat menyerang, tetapi juga antigen dari penyerang ke sel B sehingga sel B dapat membuat antibodi untuk melawan penyerang. Dengan cara ini, kelenjar getah bening menjadi tempat sel imun berkomunikasi dan bekerjasama.

Keadaan Yang Boleh Mempengaruhi Fungsi Kelenjar getah bening

Kerana fungsinya sebagai penyaring virus dan bakteria, terdapat banyak keadaan yang boleh mempengaruhi kelenjar getah bening. Berikut adalah beberapa syarat:

1. Limfadenopati

Limfadenopati berlaku apabila kelenjar getah bening menjadi bengkak. Pembengkakan ini boleh disebabkan oleh jangkitan, radang atau barah. Jangkitan biasa yang boleh menyebabkan kelenjar getah bening membesar termasuk radang tekak, mononukleosis, jangkitan HIV, dan luka kulit yang dijangkiti.

2. Lymphedema

Lymphedema adalah keadaan pembengkakan atau pengumpulan cecair dalam sistem limfa. Ini boleh berlaku akibat penyumbatan sistem limfa yang disebabkan oleh tisu parut dari saluran limfa yang rosak. Lymphedema juga sering terlihat ketika kelenjar getah bening dikeluarkan pada orang yang telah menjalani pembedahan atau radiasi untuk menghilangkan barah. Pengumpulan cecair limfatik paling sering dilihat pada lengan dan kaki. Lymphedema boleh menjadi sangat ringan atau sangat menyakitkan, malah boleh melumpuhkan penghidapnya.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Gejala Pembengkakan dan Kanser Kelenjar getah bening

3. Kanser Limfoma

Limfoma adalah barah kelenjar getah bening dan berlaku apabila limfosit tumbuh dan membiak secara tidak terkawal. Terdapat beberapa jenis limfoma, termasuk limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Kanser juga boleh menyekat saluran limfa atau berada di dekat kelenjar getah bening dan mengganggu aliran limfa melalui kelenjar getah bening.

Petua Mengekalkan Kelenjar getah bening yang Sihat

Kerana kelenjar ini sangat rentan terhadap pelbagai penyakit, ada beberapa cara yang dapat digunakan untuk menjaga kelenjar getah bening yang sihat:

1. Jaga Kesihatan Badan, Elakkan Penyakit

Menjaga kesihatan dan kecergasan adalah perkara terpenting untuk menjaga kelenjar getah bening, memandangkan kelenjar ini adalah benteng utama untuk menyaring virus dan bakteria. Biasakan mencuci tangan secara berkala, makan makanan yang sihat, cukup tidur, dan kerap bersenam dan mengambil vitamin.

2. Jaga Kebersihan Badan Anda

Adalah sangat penting untuk menjaga kebersihan badan dan persekitaran untuk mengelakkan jangkitan. Pastikan sentiasa menjaga kebersihan dengan mandi setiap hari, mencuci tangan dengan kerap, mengelakkan menyentuh kawasan mata, mulut dan hidung ketika tangan anda kotor. Selain itu, biasakan menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan menutup mulut dan hidung ketika bersin atau batuk.

Baca juga: 7 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kelenjar getah bening yang bengkak

3. Jangan Hanya Mengambil Dadah

Elakkan mengambil ubat tertentu. Kerana, ada jenis ubat yang membahayakan kelenjar getah bening dan mencetuskan pembengkakan kelenjar getah bening. Periksa jika anda mempunyai kelenjar getah bening yang membengkak, kerana jangkitan yang tidak dirawat dengan segera dapat memperlambat pemulihan dan membuat keadaan bertambah buruk. Sekiranya anda bercadang untuk mengunjungi hospital, jangan lupa membuat janji temu di hospital melalui aplikasi pertama untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Gambaran Keseluruhan Kelenjar getah bening.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Sistem Limfatik.