Kesihatan

Ujian Serologi untuk Pengesanan Sifilis

Jakarta - Salah satu jenis penyakit kelamin yang sering terjadi adalah sifilis. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Treponema pallidum , yang boleh memasuki badan melalui luka terbuka di kulit, hubungan seksual, dan dari seorang wanita hamil hingga janinnya. Untuk mengesan sifilis, ujian serologi diperlukan.

Pemeriksaan serologi untuk mengesan penyakit sifilis bertujuan untuk menentukan kehadiran bakteria penyebab sifilis di dalam badan. Dalam mengesan bakteria ini, doktor akan memeriksa keberadaan antibodi yang dihasilkan oleh tubuh untuk melawan jangkitan sifilis.

Baca juga: 4 Fakta mengenai Ujian Serologi yang Perlu Anda Ketahui

Jenis Pemeriksaan Serologi untuk Mengesan Sifilis

Terdapat dua jenis ujian serologi untuk mengesan sifilis, iaitu ujian treponemal dan nontreponemal. Pelaksanaan satu peperiksaan mesti diikuti dengan pemeriksaan lain, untuk mengesahkan keputusan peperiksaan. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai ujian serologi untuk mengesan sifilis:

1. Ujian Treponemal

Pemeriksaan serologi jenis ini bertujuan untuk mengesan kehadiran antibodi yang secara khusus berkaitan dengan bakteria yang menyebabkan sifilis. Pemeriksaan ini masih harus digabungkan dengan ujian nontreponemal, agar dapat membezakan sama ada jangkitan itu aktif atau jangkitan yang berlaku pada masa lalu, tetapi telah berjaya disembuhkan.

Terdapat beberapa jenis ujian treponemal yang dapat dilakukan untuk mengesan sifilis, iaitu FTA-ABS ( penyerapan antibodi treponemal pendarfluor ), TP-PA ( Ujian pengagregatan zarah Treponema pallidum ), MHA-TP ( ujian mikrohemagglutination ), dan IA ( ujian imun ).

2. Ujian Nonreponemal

Pemeriksaan serologi jenis ini tidak begitu spesifik seperti ujian treponemal. Antibodi yang dikesan dapat dihasilkan oleh tubuh ketika dijangkiti bakteria yang menyebabkan sifilis, atau juga dapat dihasilkan dalam keadaan lain. Terdapat dua jenis ujian nontreponemal yang dapat dilakukan untuk mengesan sifilis, iaitu ujian reagin plasma cepat (RPR), dan ujian reagin plasma cepat (RPR). Makmal kajian penyakit kelamin (VDRL) ujian.

Baca juga: Berikut adalah 5 Faedah Serologi yang Perlu Anda Ketahui

Apakah Prosedur Serologi untuk Mengesan Sifilis?

Pemeriksaan serologi untuk mengesan sifilis sebenarnya tidak memerlukan persiapan khas. Dalam prosedur, sampel darah diambil melalui vena. Berikut adalah beberapa langkah:

  • Doktor atau pegawai perubatan boleh meminta anda duduk atau berbaring di bilik pemeriksaan.
  • Kemudian, tali elastik akan dilekatkan di lengan atas, sehingga darah di urat tersumbat dan menonjol.
  • Selepas itu, pegawai perubatan akan membersihkan kawasan yang akan dicucuk dengan larutan antiseptik, dan memasukkan jarum ke dalam urat.
  • Kemudian, setelah darah terkumpul di tabung penghisap, doktor akan melepaskan tali, mengeluarkan jarum, menekan pelapik kapas ke tempat tusukan jarum, dan menggunakan pembalut.
  • Seterusnya, sampel darah akan dibawa ke makmal untuk diperiksa.

Setelah prosedur pemeriksaan serologi selesai, doktor akan memberitahu hasilnya dalam 3 hingga 5 hari. Kombinasi ujian ini dapat menentukan sama ada anda mempunyai sifilis aktif dan memerlukan rawatan, mengalami sifilis tetapi tidak aktif, atau tidak mempunyai sifilis.

Baca juga: Sebab Berpuasa Sebelum Pemeriksaan Darah

Walaupun begitu, keputusan negatif yang diperoleh kadang-kadang perlu diperhatikan. Terutama jika pemeriksaan dijalankan pada tahap yang masih terlalu awal. Doktor biasanya akan mengesyorkan untuk kembali menjalani ujian selepas beberapa waktu, jika sangat disyaki bahawa anda menghidap sifilis.

Itulah sedikit penjelasan mengenai ujian serologi untuk mengesan sifilis. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
JAMA - Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan Jangkitan Sifilis pada Orang Dewasa dan Remaja yang Tidak Mengandung.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Garis panduan WHO mengenai pemeriksaan dan rawatan sifilis untuk wanita hamil.
NIH - MedlinePlus. Diakses 2020. Venipuncture.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian VDRL.
Makmal Ujian Dalam Talian. Diakses pada 2020. Ujian Syphillis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian RPR.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian Darah FTA-ABS.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Saya Mengetahui Sekiranya Saya Menghidap Sifilis?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found