Kesihatan

Patologi Anatomi Dapat Membantu Mengenalpasti 5 Penyakit Ini

, Jakarta - Pernah dengar mengenai patologi anatomi? Patologi anatomi adalah cabang perubatan yang mengkaji kesan penyakit pada struktur organ tubuh, baik secara keseluruhan (kasar) dan mikroskopik. Biasanya, prosedur ini digunakan untuk mengenal pasti kelainan pada tubuh yang dapat membantu mendiagnosis penyakit, sehingga doktor dapat menentukan rawatan dengan lebih mudah. Penyakit apa yang dapat dikenal pasti melalui patologi anatomi? Mari cari di sini.

Mengetahui Prosedur Patologi Anatomi

Patologi anatomi dianggap masih termasuk dalam cabang diagnostik perubatan bersama dengan radiologi dan kepakaran patologi lain, seperti mikrobiologi dan patologi kimia.

Terdapat dua subbahagian utama dalam patologi anatomi, iaitu histopatologi dan sitopatologi (sitologi):

  • Histopatologi

Histopatologi adalah prosedur yang melibatkan pemeriksaan tisu utuh yang diambil melalui biopsi atau pembedahan di bawah mikroskop. Pemeriksaan ini sering dibantu dengan penggunaan teknik pewarnaan khas dan ujian lain yang berkaitan, seperti penggunaan antibodi untuk mengenal pasti pelbagai komponen tisu badan.

  • Sitopatologi (Sitologi)

Sementara itu, sitopatologi, adalah pemeriksaan sel tunggal atau kumpulan sel kecil dari cecair atau tisu di bawah mikroskop. Ringkasnya, prosedur ini dilakukan dengan menggunakan sampel cecair atau tisu dari pesakit pada slaid yang kemudian diperiksa di bawah mikroskop untuk melihat jumlah sel, jenisnya, dan bagaimana mereka dipecah. Sitopatologi umumnya digunakan sebagai alat pemeriksaan untuk mencari penyakit dan memutuskan sama ada ujian lebih lanjut diperlukan. Contoh sitopatologi yang biasa adalah: PAP smear , dahak , dan pencucian gastrik .

Patologi anatomi juga boleh terlibat dalam pemeriksaan bedah siasat (autopsi). Autopsi adalah prosedur yang dilakukan setelah seseorang meninggal kerana penyakit yang tidak dapat didiagnosis dengan betul sebelum kematian. Doktor akan meminta persetujuan daripada keluarga untuk melakukan bedah siasat. Sekiranya penyebab kematian mencurigakan atau berkaitan dengan aktiviti haram, autopsi akan dilakukan oleh ahli patologi forensik.

Baca juga: Patologi Anatomi, Pemeriksaan Struktur Badan untuk Diagnosis Penyakit

Jenis Penyakit yang Dapat Dikenalpasti oleh Patologi Anatomi

Patologi anatomi sering dilakukan untuk membantu mengenal pasti penyakit berikut:

1. Kanser

Patologi anatomi boleh digunakan untuk mendiagnosis sama ada terdapat sel barah di dalam badan seseorang. Melalui prosedur biopsi, sampel tisu yang disyaki menghidap barah akan diambil dan diperiksa di bawah mikroskop. Doktor akan melihat apakah sel-sel di organ masih normal atau telah berubah menjadi sel barah. Hampir semua jenis barah dapat dikenal pasti melalui patologi anatomi, termasuk barah payudara, barah serviks, barah usus besar, dan barah hati.

Baca juga: Adakah Kanser Serviks Diperlukan Sebelum Berkahwin?

2. Ketumbuhan

Tumor adalah pertumbuhan sel yang tidak normal di dalam badan. Sel-sel "berbeza" ini dapat dikesan dengan melakukan patologi anatomi. Melalui prosedur biopsi, doktor boleh mengambil sampel tumor dan memeriksanya untuk menentukan sama ada tumor tersebut ganas atau tidak.

3. Penyakit Ginjal dan Hati

Pelbagai penyakit buah pinggang, seperti batu ginjal dan kegagalan buah pinggang kronik, serta penyakit hati, seperti hepatitis A, B, dan C dapat didiagnosis dengan memeriksa tisu melalui patologi anatomi.

4. Gangguan Autoimun

lupus, sklerosis berbilang , Penyakit Graves, dan psoriasis adalah contoh gangguan autoimun yang dapat dikenal pasti oleh patologi anatomi.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Autoimun yang Selalunya Mempengaruhi Wanita

5. Jangkitan

Bukan hanya penyakit, pelbagai jenis jangkitan yang disebabkan oleh virus, bakteria, dan kulat juga dapat dikenal pasti dengan menjalani patologi anatomi.

Nah, itu adalah beberapa penyakit yang dapat dikenal pasti melalui patologi anatomi. Biasanya doktor akan menentukan sama ada prosedur patologi anatomi diperlukan untuk mendiagnosis penyakit anda atau tidak. Sekiranya anda sakit, anda juga boleh menggunakan aplikasinya , kamu tahu. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.