Kesihatan

Inilah sebab kekurangan vitamin C menyebabkan kudis

, Jakarta - Pengambilan vitamin sangat penting untuk tubuh, salah satunya adalah vitamin C. Kerana, kekurangan pengambilan jenis vitamin ini dapat meningkatkan risiko serangan kudis. Penyakit ini diklasifikasikan sebagai jarang, tetapi boleh menyebabkan gejala kronik, terutama pada orang yang jarang atau kekurangan vitamin C.

Dalam tubuh manusia, vitamin C mempunyai peranan penting, tetapi tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. Ini bermakna pengambilan sumber makanan vitamin C atau makanan tambahan secara berkala diperlukan. Kekurangan vitamin C boleh menyebabkan kudis, kerana vitamin ini berfungsi dalam membantu pembuatan kolagen yang merupakan protein penting dalam tubuh.

Baca juga: 8 Khasiat Jeruk, Buah-buahan yang Kaya dengan Vitamin C

Bahaya Kekurangan Vitamin C yang Membawa Kudis

Pengambilan vitamin C yang mencukupi diperlukan untuk tubuh, termasuk untuk menyokong pembentukan kolagen. Protein ini sangat penting dan terdapat dalam pelbagai tisu badan, seperti kulit, tulang, dan saluran darah. Apabila badan kekurangan asupan vitamin C, serat kolagen dalam tubuh tidak dapat diperbaiki, yang dapat menyebabkan kerusakan tisu. Apabila semakin teruk, kerosakan yang berlaku akhirnya mencetuskan munculnya gejala skurvi.

Keadaan ini biasanya akan menyebabkan gejala pada awal kekurangan pengambilan vitamin C. Biasanya, gejala akan mula muncul setelah seseorang mengalami kekurangan vitamin C kronik selama kira-kira tiga bulan. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Secara amnya, gejala kudis pada orang dewasa akan kelihatan berbeza dengan kanak-kanak.

Gejala kudis pada kanak-kanak berasa letih dan penat sepanjang masa, bintik-bintik biru kemerahan muncul di kulit, sering berasa tidak sihat dan menggerutu, sakit di bahagian anggota badan, bengkak gusi, sesak nafas, dan mudah lebam pada kulit. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera, kerana penyakit kudis dapat menyebabkan masalah lain, seperti edema, penyakit kuning, hingga penyakit jantung.

Baca juga: 3 Cara Mengatasi Masalah Gusi Bengkak

Semasa kanak-kanak dan balita, skurvi sering ditandai dengan gejala penurunan selera makan, mudah marah, kenaikan berat badan yang perlahan, cirit-birit, dan demam. Dalam keadaan yang lebih teruk, keadaan ini juga boleh menyebabkan anak mengalami gejala seperti sakit dan bengkak di kaki, mata yang menonjol, dan bintik-bintik biru kemerahan pada kulit.

Sebab utama seseorang mendapat penyakit ini adalah kekurangan vitamin C kronik, yang kemudian menyebabkan pertumbuhan semula kolagen terganggu. Tanpa pembentukan serat kolagen, tisu badan perlahan-lahan akan rosak. Di samping itu, terdapat beberapa perkara lain yang dapat memicu seseorang untuk menghidap penyakit kudis, seperti pergantungan dadah, kebiasaan minum minuman beralkohol, mengalami kemurungan yang teruk, dan dalam keadaan istimewa, seperti kehamilan yang memerlukan pengambilan vitamin yang banyak.

Orang yang menjalani diet tidak sihat, terutama diet yang menyebabkan kekurangan pengambilan vitamin C juga berisiko terkena penyakit ini. Orang dengan gangguan makan, seperti anoreksia nervosa, juga sangat rentan terhadap kekurangan vitamin C, yang boleh menyebabkan kudis. Keadaan ini adalah gangguan mental yang menyebabkan seseorang selalu berfikir bahawa dia akan bertambah berat badan ketika makan. Oleh itu, selalu elakkan makan atau hanya makan sedikit makanan.

Baca juga: Ketahui Kesan Suntikan Putih dengan Vitamin C

Elakkan kekurangan pengambilan vitamin C dengan memakan makanan yang mengandungi banyak jenis vitamin ini, seperti buah sitrus. Anda juga boleh menyelesaikannya dengan mengambil makanan tambahan atau vitamin tambahan. Lebih mudah membeli makanan tambahan dan produk kesihatan di aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2019. Kesihatan A-Z. Skurvi.
Medscape. Diperoleh pada tahun 2019. Scurvy Workup.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found