Kesihatan

Ketahui 7 Keturunan Anjing Paling Cerdas di Dunia

, Jakarta - Tidak hanya menjadi teman manusia yang setia, anjing juga dikenal sebagai haiwan pintar. Walau bagaimanapun, beberapa baka anjing lebih menonjol dari segi kecerdasan daripada yang lain.

Tidak mudah menilai kecerdasan anjing. Walau bagaimanapun, melancarkan dari Makluman Sains , psikologi anjing Stanley Coren menulis pada tahun 90-an bahawa kecerdasan anjing dapat diukur dari pelbagai aspek, iaitu kecerdasan adaptif (untuk mengetahui), kecerdasan kerja (untuk mengikuti perintah), dan kecerdasan naluri (bakat bawaan), belum lagi kecerdasan spasial. , kecerdasan kinestetik, kecerdasan interpersonal, dan banyak lagi.

Sementara pakar tingkah laku haiwan peliharaan Sarah Hodgson mengatakan bahawa semua aspek kecerdasan anjing adalah relatif. Sebilangan keturunan mempunyai hubungan sosial dan emosi pada orang, jadi mereka lebih mudah dilatih.

Baca juga: Cara Mudah Melatih Anjing yang Boleh Dilakukan di Rumah

Kenali keturunan anjing yang paling pintar

Setiap baka anjing berbeza dengan kelebihannya sendiri. Salah satu contohnya ialah memburu anjing, walaupun mereka tidak cepat memahami perintah manusia, tetapi mereka mempunyai deria penglihatan dan bau yang sangat baik. Begitu juga, terrier mungkin tidak memahami arahan dengan baik, tetapi mempunyai pendengaran yang baik.

Setelah meninjau hampir 200 penguji kepatuhan anjing, Coren menyenaraikan baka anjing paling pintar dalam bukunya “ Anjing Perisik ", itu dia:

1. Collie Sempadan

Anjing yang bekerja dan menggembala, yang biasanya digunakan untuk membantu kawanan domba, berada di tangga teratas senarai anjing paling pintar Stanley Coren. Sebilangan besar baka anjing ini dapat mempelajari perintah baru dalam masa kurang dari lima pengulangan.

2. Puding

Hari ini, terdapat pelbagai jenis pudel. Sebut saja cockapoo (persilangan antara Cocker Spaniel dan Poodles), whoodles (persilangan antara poodle dan terrier), dan goldendoodles (salib antara retriever emas dan pudel). Walau bagaimanapun, baka poodle biasa dinilai paling pintar, kerana mereka memenangi pingat perak dalam kecerdasan kerja (iaitu mengikut pesanan) dalam tinjauan Coren.

Baca juga: Ingin Memakai Anjing? Ketahui 6 Baka Anjing Terkenal

3. Gembala Jerman

Gembala Jerman dengan senang hati berfungsi sebagai anjing polis, anjing bantuan perubatan, dan anjing terapi, jadi tidak hairanlah bahawa kepatuhan yang konsisten adalah standard dalam baka ini.

4. Emas Retriever

Salah satu baka anjing peliharaan keluarga yang disayangi juga mendapat tinjauan dalam perisikan Coren. Walaupun pada awalnya dibiakkan sebagai anjing pemburu, tetapi retriever emas juga boleh bertindak bodoh sekali sekala.

5. Doberman Pinscher

Doberman pada asalnya dibiakkan pada akhir abad ke-19 oleh seorang pemungut cukai Jerman bernama Louis Dobermann, yang mahukan haiwan peliharaan bersaiz sederhana bertindak sebagai penjaga dan anjing pendamping. Anjing ini kini dikenali sebagai anjing pelindung yang sangat berani, tetapi dapat bergaul dengan anak-anak.

6. Shetland Sheepdog

Lebih kecil daripada collie perbatasan, baka anjing yang menggemaskan ini dapat bertahan dalam ujian penggembalaan, ketangkasan dan kepatuhan. Itu tidak menghairankan kerana Shetland Sheepdog adalah anjing yang suka menyalak, mengejar, dan kawanan.

7. Labrador Retriever

Labrador retriever adalah jenis anjing besar yang senang menyenangkan manusia, sama ada anjing pemandu, anjing pengesan dadah, atau sebagai haiwan peliharaan keluarga biasa. Itulah sebabnya Labrador retriever telah menjadi baka paling popular di Amerika selama 27 tahun berturut-turut.

Baca juga: Penjagaan Anjing Mengikut Jenis

Nah, itulah senarai baka anjing paling pintar menurut tinjauan Stanley Coren. Sekiranya anda keliru mengenai jenis anjing mana yang baik untuk diguna pakai, anda boleh bercakap dengan doktor haiwan anda melalui aplikasi tersebut , kamu tahu. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor haiwan yang dipercayai boleh memberikan petua memilih haiwan kesayangan berdasarkan keadaan keluarga anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Pengemasan yang baik. Diakses pada tahun 2020. 10 Baka Anjing Paling Cerdas yang Akan Menguji Ujian IQ
Makluman Sains. Diakses pada tahun 2020. Inilah Keturunan Anjing 'Paling Cerdas', Menurut Ahli Psikologi Anjing
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found