Kesihatan

7 Cara Mudah dan Berkesan untuk Mengatasi Rambut Gugur Kucing

Cara yang berkesan untuk mengatasi keguguran rambut kucing adalah dengan berjumpa doktor secara langsung. Melalui perundingan, anda dapat mengetahui penyebab keguguran rambut kucing sehingga anda dapat segera mengambil rawatan yang tepat. Biasanya menyikat bulu secara berkala, memperhatikan diet, kebersihan, dan tempat tinggal yang baik dapat mengatasi keguguran rambut pada binatang peliharaan. "

, Jakarta - Adakah kucing anda baru-baru ini mengalami keguguran rambut? Kehilangan rambut kucing boleh berlaku dengan pelbagai sebab. Oleh itu, sebelum memutuskan untuk menjalani rawatan, adalah idea yang baik untuk mengenal pasti punca keguguran rambut kucing.

Kerontokan rambut kucing biasanya disebabkan oleh kulat dan parasit, seperti kurap, tungau, atau alergi kutu. Alahan makanan juga boleh menjadi penyebab keguguran rambut kucing. Keadaan metabolik, seperti hipertiroidisme, masalah saluran kencing yang menyebabkan pening berterusan, dan menjilat juga boleh mencetuskan keguguran rambut. Apakah kaedah terbaik untuk mengatasi keguguran rambut kucing?

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

1. Sikat Rambut Kucing Secara Berkala

Menyikat rambut kucing secara berkala dapat mengurangkan keguguran rambut kucing. Terutama jika bulu kucing panjang. Rambut kucing yang panjang memerlukan sikat supaya kot kucing lembut, rapi dan senang dikendalikan. Dengan melakukan memberus gigi secara berkala, anda juga boleh kemas kini keadaan kesihatan kot kucing anda.

2. Memandikan Kucing Sebulan sekali.

Memandikan kucing sebulan sekali adalah usaha menjaga kebersihan kucing. Kucing kotor, dijangkiti kutu, kulat dan perosak lain boleh mencetuskan keguguran rambut. Memulihkan kebersihan kucing boleh menjadi cara untuk mengatasi keguguran rambut.

3. Mengubah Diet Kucing

Untuk mantel yang sihat, kucing peliharaan memerlukan makanan seimbang yang kaya dengan omegas. Pilih makanan kucing yang mengandungi nisbah asid lemak omega-6 dan omega-3 yang seimbang untuk membantu melancarkan lapisan yang sihat dan mencegah penumpahan.

4. Menjaga Kucing Terhidrat

Kucing yang tidak minum cukup air dapat mengembangkan kulit kering dan kot, yang boleh menyebabkan rambut gugur. Oleh itu, pastikan anda sentiasa menjaga pengambilan minuman kucing anda dengan mengisi mangkuk air minumannya dengan air bersih, segar dan siap diminum.

Baca juga: Kali pertama anda membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

5. Hidup Selesa

Sediakan tempat tidur yang selesa untuk kucing supaya kucing dapat berehat dengan selesa dan tenang. Tekanan juga boleh mencetuskan keguguran rambut, jadi jaga diri anda mood kucing tetap positif juga boleh menjadi cara untuk mengatasi keguguran rambut kucing.

6. Dapatkan kucing anda diperiksa oleh doktor haiwan

Membawa kucing peliharaan untuk pemeriksaan berkala ke doktor haiwan adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi keguguran rambut kucing. Terdapat banyak penyakit yang boleh menyebabkan keguguran rambut berlebihan pada kucing. Anda tidak dapat mendiagnosis diri sendiri. Pemeriksaan terus ke doktor haiwan dapat membantu anda mengetahui apa yang menyebabkan keguguran rambut kucing peliharaan anda. Tunggu apa lagi, segera berjumpa doktor haiwan melalui aplikasi !

Baca juga: Inilah ciri-ciri kucing yang mengalami tekanan

7. Tangani mengikut punca

Telah disebutkan sebelumnya bahawa cara terbaik untuk mengatasi keguguran rambut kucing adalah dengan merawat penyebabnya. Rawatan penyakit kulit alergi boleh memakan masa lebih lama, tetapi dengan bantuan doktor haiwan, anda boleh membuat rawatan yang tepat. Ini termasuk sekiranya kucing anda dalam keadaan tertekan. Rawatan berdasarkan penyebabnya akan membantu kucing anda mendapatkan rawatan yang tepat mengikut keperluannya.

Perlu diingat bahawa kucing biasanya mengalami keguguran rambut dan kadang-kadang akan menggugurkan rambut. Biasanya keadaan ini dikenali sebagai musim lebur dan penumpahan ini berlaku di seluruh badan dan tanpa menyebabkan kebotakan. Ini bukan sesuatu yang berbahaya. Sebaliknya, jika keguguran rambut menyebabkan kebotakan yang ketara dan disertai dengan masalah kesihatan yang lain, berjumpa doktor dengan segera!

Rujukan:
Waggfoods.com. Diakses pada tahun 2021. 5 cara untuk mengurangkan penumpahan kucing
Sarang. Diakses pada tahun 2021. Cara Menghentikan Rambut Kucing Dari Mengeringkan Secara Semula Jadi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found