Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Komplikasi Yang Boleh Menyebabkan Selulitis

, Jakarta - Jangan salah paham bahawa selulitis sama dengan selulit. Walaupun selulit adalah keadaan kulit yang bergelombang seperti kulit jeruk kerana simpanan lemak di bawah kulit, selulitis adalah jangkitan bakteria pada tisu kulit yang ditandai dengan kemerahan, bengkak, dan sakit ketika ditekan. Selulitis adalah penyakit kulit serius yang tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa jika tidak ditangani dengan segera. Ketahui komplikasi apa yang disebabkan oleh selulitis yang perlu anda perhatikan di sini.

Selulitis adalah penyakit kulit yang berbahaya, kerana dapat menyebar melalui kelenjar getah bening dan saluran darah dengan menyerang tisu di bawah kulit. Walau bagaimanapun, selulitis tidak menular kerana jangkitan ini menyerang tisu kulit dalam (tisu subkutan atau dermis) dan bahagian atas (epidermis) yang tidak bersentuhan langsung dengan dunia luar.

Sesiapa sahaja perlu menyedari penyakit kulit ini, kerana selulitis dapat menyerang dari anak-anak hingga orang tua. Selulitis paling kerap terjadi pada kulit kaki bawah, tetapi mungkin juga terjadi di bahagian badan yang lain.

Baca juga: Menjadikan Kulit Merah, Inilah 6 Punca Selulitis

Komplikasi Akibat Selulitis yang Boleh Berlaku

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan bakteria pada selulitis dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain dan menyerang bahagian bawah kulit, seperti kelenjar getah bening, saluran darah, dan bahkan lapisan terdalam. Ini boleh menyebabkan komplikasi, seperti:

 • Sepsis.

 • Jangkitan darah.

 • Jangkitan tulang.

 • Limfadenitis atau keradangan saluran limfa.

 • Kematian tisu atau gangren.

 • Penyebaran jangkitan ke lapisan terdalam atau lapisan muka ( fasciitis nekrotik ). Ini adalah kecemasan perubatan.

Penyebaran jangkitan selulitis juga dapat menyebabkan amputasi, kejutan, dan bahkan kematian.

Memandangkan terdapat banyak komplikasi berbahaya yang disebabkan oleh selulitis, disarankan agar segera berjumpa dengan pakar dermatologi jika anda mengalami gejala selulitis sehingga anda dapat mendapatkan rawatan awal. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan komplikasi akibat selulitis.

Baca juga: Ini adalah sebab badan gemuk terdedah kepada selulitis

Rawatan untuk Selulitis

Rawatan yang diberikan untuk setiap orang dengan selulitis dapat bervariasi, kerana bergantung pada jenis dan keparahan jangkitan, serta keadaan keseluruhan pasien. Antibiotik oral biasanya merupakan pilihan rawatan pertama bagi pengidap selulitis, yang diambil selama sekitar 7-14 hari. Tujuannya adalah untuk melawan jangkitan bakteria pada selulitis anda. Dalam kebanyakan kes, gejala akan bertambah baik atau hilang dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, penting untuk mengambil antibiotik sehingga selesai seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Namun, jika keadaan pesakit tidak bertambah baik setelah 10 hari atau bahkan gejala yang dialami semakin teruk, doktor akan menasihati pesakit agar dimasukkan ke hospital supaya antibiotik dan ubat lain dapat diberikan melalui suntikan. Rawat inap juga disyorkan untuk orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, demam dan darah tinggi.

Semasa tempoh pemulihan, penghidap juga perlu melakukan beberapa rawatan di rumah mengikut arahan doktor:

 • Ambil ubat penahan sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen.

 • Tinggikan bahagian badan yang dijangkiti dengan menyangga dengan pangkal lembut.

 • Minum air secukupnya.

 • Gerakkan bahagian badan yang dijangkiti dengan kerap.

 • Jangan gunakan stoking mampatan sebentar jika anda pesakit lymphedema, sehingga selulitis sembuh.

Baca juga: Adakah terdapat perbezaan antara selulitis dan vena varikos?

Untuk membeli ubat yang anda perlukan untuk menghilangkan rasa sakit, cukup gunakan aplikasinya . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2019. Selulitis.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses 2019. Komplikasi Selulitis dan Cara Mencegahnya.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found