Kesihatan

7 Faktor Yang Menyebabkan Asma Yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Hingga kini belum diketahui apa yang menyebabkan asma.Namun, dianggarkan terdapat beberapa perkara yang mencetuskan munculnya gejala penyakit ini. Ayuh, cari yang berikut:

1. Persekitaran

Persekitaran di sekitarnya boleh menjadi salah satu faktor penyebab asma.Kerana di persekitaran ada pencemaran yang dapat menyebabkan saluran pernafasan anda terganggu akibat penyempitan dan sesak nafas. Beberapa perkara dari persekitaran yang boleh menyebabkan asma adalah alergi terhadap habuk, debunga, tungau, bulu binatang, pencemaran udara, keadaan dalaman lembap dan berjamur, asap kimia, dan asap rokok.

2. Aktiviti Fizikal yang berlebihan

Aktiviti fizikal, seperti senaman yang berlebihan juga boleh menjadi penyebab asma. Walaupun senaman sangat dianjurkan untuk dilakukan, dan baik untuk kesihatan, jika Anda melakukannya secara berlebihan, ia pasti akan memberi kesan negatif kepada kesihatan, iaitu memicu kambuh asma.

3. Tekanan

Tekanan bukan sahaja memberi kesan kepada jiwa, tetapi juga akan mempengaruhi kesihatan anda, salah satunya boleh:faktor penyebab asma.

4. Kesan Dadah

Faktor penyebab asma lain adalah pengaruh ubat-ubatan tertentu yang boleh menyebabkan asma seperti ubat penyekat beta yang biasanya diberikan kepada orang yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi atau jantung, penghilang rasa sakit anti-radang bukan steroid, seperti aspirin, naproxen, dan ibuprofen .

5. Makanan atau Minuman yang Mengandungi Sulfit

Makanan atau minuman yang mengandungi sulfit atau pengawet seperti jem, makanan yang diproses, makanan yang siap dimakan, makanan yang diproses, udang, jus buah-buahan yang dibungkus, anggur, dan minuman beralkohol.

6. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

Penyakit GERD atau penyakit yang disebabkan oleh asid perut kembali ke kerongkongan sehingga boleh menyebabkan kerengsaan pada saluran gastrointestinal atas.

7. Emosi Berlebihan

Faktor lain yang boleh menyebabkan asma, iaitu emosi yang berlebihan seperti kemarahan yang berlebihan, ketawa terbahak-bahak, kesedihan yang berlarutan. Tidak hanya mempengaruhi jiwa seseorang, tetapi juga boleh menjadi penyebab asma.

Mengesan Asma

Tidak cukup sekadar mengetahui punca asmaSudah tentu, tetapi untuk memastikan sama ada anda menghidap asma atau tidak, tidak ada salahnya membincangkannya dengan doktor anda sehingga dapat dikesan. Secara umum, doktor akan bertanya mengenai gejala yang anda alami, seperti sama ada anda sering mengalami sesak nafas, berdehit, sakit dada, sukar bercakap, dan perubahan warna pada bibir atau kuku yang kebiruan.

Sekiranya anda merasakan simptom-simptom ini, maka doktor akan bertanya mengenai masa munculnya gejala di atas. Doktor juga akan bertanya lagi, sama ada anda mempunyai riwayat keluarga asma atau alahan. Sekiranya berdasarkan maklumat yang diberikan, anda menunjukkan adanya asma, langkah seterusnya adalah pemeriksaan fizikal dan ujian makmal.

Untuk ujian makmal yang boleh dilakukan adalah spirometri. Ujian ini akan meminta anda menarik nafas dalam-dalam dan menghembuskan nafas dengan cepat ke alat yang disebut spirometer. Ujian ini dapat mengukur prestasi paru-paru dengan merujuk kepada jumlah udara dan jumlah udara yang anda hembuskan. Ujian lain untuk mengesan kehadiran asma adalah ujian tahap aliran ekspirasi puncak. Ujian ini menggunakan alat Peak Flow Meter (PFM) untuk mengukur halaju udara dari paru-paru anda dalam satu nafas yang dapat dihembuskan.

Bincangkan Asma dan Penyakit Lain dengan Doktor

Kadang-kadang kerja yang sibuk sangat memakan masa, jadi anda tidak mempunyai banyak masa untuk membincangkan kesihatan anda. Tetapi jangan risau, kerana anda boleh menggunakan aplikasi doktor dari telefon pintar Anda. adalah aplikasi kesihatan yang memudahkan untuk membincangkan semua masalah kesihatan termasuk asma.

Perkhidmatan yang disediakan oleh adalah perbincangan mengenai kesihatan dengan doktor pakar dari pelbagai kepakaran di seluruh Indonesia melalui perkhidmatan kesihatan unggulan Hubungi Doktor dengan pilihan berbual dan panggilan video / suara, supaya anda boleh berbincang dengan doktor anda secara langsung. Terdapat juga perkhidmatan praktikal untuk membeli keperluan kesihatan ke lebih dari 1,000 farmasi dengan cepat, selamat dan selesa. Apa tunggu lagi, ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Play Store.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found