Kesihatan

Ketahui Pengendalian Pertama Semasa Anda Mengalami Tachycardia

, Jakarta - Dalam keadaan normal, jantung berdegup 60 hingga 100 kali seminit. Namun, pernahkah anda mengalami situasi ketika jantung berdegup lebih cepat dari biasa dan menyebabkan rasa tidak selesa di dada? Keadaan ini dipanggil takikardia. Apabila mengalami takikardia ini, degupan jantung seseorang boleh melebihi 100 degupan seminit. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti senaman, tindak balas badan terhadap tekanan, trauma, terhadap penyakit tertentu.

Sebelum ini, perlu diperhatikan bahawa degupan jantung diatur oleh isyarat elektrik yang dihantar melalui tisu jantung. Tachycardia boleh dikatakan tidak normal ketika atria atau ruang jantung berdegup lebih cepat, tanpa pencetus yang jelas, atau ketika mereka sedang berehat.

Takikardia yang tidak normal sebenarnya jarang menyebabkan gejala atau komplikasi serius. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini dibiarkan tanpa rawatan, takikardia boleh mengganggu fungsi jantung, sehingga mencetuskan pelbagai masalah jantung, seperti kegagalan jantung.

Jenis takikardia

Tachycardia terbahagi kepada beberapa jenis, berdasarkan lokasi dan sebab kejadiannya. Jenis takikardia berikut berlaku di atria atau atria jantung:

1. Fibrilasi Atrium

Dalam takikardia jenis ini, impuls elektrik di atria atau ruang atas jantung adalah huru-hara. Akibatnya, isyarat berlaku dengan cepat, tidak teratur, dan kontraksi di atria menjadi lemah.

2. Atrial Flutter

Keadaan ini berlaku apabila litar di atria menjadi huru-hara, menyebabkan jantung berdegup lebih laju. Walau bagaimanapun, irama tetap dan kontraksi atrium menjadi lemah. Orang dengan takikardia jenis ini juga sering mengalami fibrilasi atrium.

Sementara itu, takikardia yang berlaku di ventrikel jantung terbahagi kepada 3 jenis, seperti berikut:

1. Tachycardia ventrikel

Keadaan ini berlaku apabila isyarat elektrik di ventrikel berlaku secara tidak normal, sehingga kontraksi tidak dapat berlaku dengan berkesan untuk mengepam darah ke seluruh badan.

2. Fibrilasi ventrikel

Fibrilasi ventrikel berlaku apabila isyarat elektrik menjadi cepat dan huru-hara, sehingga ventrikel hanya bergetar, tetapi tidak berkesan untuk mengepam darah. Keadaan ini boleh berlaku semasa atau selepas serangan jantung, dan diklasifikasikan sebagai maut.

3. Takikardia supraventrikular

Keadaan ini berlaku apabila percepatan denyutan jantung yang tidak normal berasal dari atas ventrikel, menyebabkan gelung isyarat bertindih di jantung.

Rawatan yang mungkin untuk takikardia

Tachycardia hanya dicirikan oleh degupan jantung yang dipercepat dan tidak selalu memerlukan rawatan. Rawatan untuk takikardia biasanya akan disesuaikan dengan penyebabnya. Sekiranya penyebabnya adalah tekanan, penghidap perlu membuat perubahan gaya hidup untuk mengurangkan tekanan.

Kemudian, jika penyebabnya adalah keadaan perubatan, orang yang mengalami takikardia biasanya akan diberi rawatan mengikut penyebabnya. Bagi penghidap takikardia supraventrikular, doktor boleh mengesyorkan mengurangkan pengambilan alkohol atau kafein, berehat secukupnya, dan berhenti merokok.

Walau bagaimanapun, bagi penghidap takikardia yang mengalami pelbagai gejala lain, seperti gangguan irama jantung, rawatan diperlukan untuk memperlahankan degupan jantung, dalam bentuk:

1. manuver Vagal

Langkah rawatan ini dilakukan dengan menekan kawasan leher. Tekanan ini akan mempengaruhi saraf vagus, yang akan membantu memperlambat degupan jantung.

2. Pentadbiran Dadah

Dalam beberapa kes takikardia, doktor anda mungkin menetapkan ubat antiaritmia, seperti antagonis kalsium atau penyekat beta, untuk mengembalikan kadar jantung anda normal. Di samping itu, doktor juga dapat menetapkan ubat penipisan darah, kerana orang dengan takikardia berisiko tinggi terkena pembekuan darah.

3. Kardioversi

Dalam prosedur ini, kejutan elektrik dihantar ke jantung. Aliran elektrik akan mempengaruhi impuls elektrik di jantung dan menormalkan irama degupan jantung.

4. Ablasi

Dalam prosedur ini, tiub kecil atau kateter dimasukkan melalui pangkal paha, lengan, atau leher. Kateter ini akan diarahkan ke jantung, dan akan melepaskan tenaga frekuensi radio atau pembekuan untuk memusnahkan laluan elektrik yang tidak normal.

5. Pemasangan Pacemaker

Alat pacu jantung kecil akan ditanam di bawah kulit. Alat ini akan mengeluarkan gelombang elektrik yang membantu degupan jantung menormalkan.

6. Cardioverter yang boleh ditanam (ICD)

Peranti ini dipasang apabila episod takikardia dialami oleh risiko menghentikan jantung dan mengancam nyawa. Peranti ini dipasang di dada dan ditugaskan untuk memantau degup jantung, kemudian mengirim gelombang elektrik bila diperlukan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai takikardia, dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengubatinya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Inilah yang dimaksudkan dengan takikardia atau berdebar-debar
  • Ketahui 5 Jenis Takikardia, Punca Denyutan Jantung Tidak normal
  • Cara Mengesan Takikardia Lebih Awal
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found