Kesihatan

Ini Menyebabkan Minus Mata pada Kanak-kanak

, Jakarta - Jika seorang doktor mengatakan seorang anak rabun jauh atau rabun, kemampuan matanya untuk melihat objek yang berada jauh akan berkurang. Rasa rabun dekat, juga dikenal sebagai rabun jauh, boleh bertambah buruk pada masa kanak-kanak dan remaja. Nasib baik, keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan kacamata lensa tolak. Sekiranya kanak-kanak memakai kacamata dengan betul dan preskripsinya tepat, dia boleh bertindak seperti kanak-kanak dengan mata normal.

Kanak-kanak yang mengalami mata minus juga akan mempunyai bola mata yang sedikit lebih lama daripada biasa. Sinar cahaya, yang membentuk gambar yang dilihatnya, akan fokus di depan retina, bukan di retina. Akibatnya, penglihatannya menjadi kabur dan tidak jelas.

Baca juga: Mata Gempi Minus dan Silinder, Bagaimana Mencegahnya?

Oleh itu, apakah sebab dan gejala mata minus pada kanak-kanak?

Miopia progresif atau rabun jauh disebabkan oleh genetik. Anak-anak mewarisi kecenderungan rabun dari ibu bapa mereka. Cara seseorang menggunakan matanya juga diharapkan dapat mempengaruhi perkembangan rabun. Kajian terbaru mengaitkan rabun dengan melakukan kerja terperinci, seperti membaca buku dengan terlalu dekat.

Seorang kanak-kanak dengan rabun mata mungkin mengadu sakit kepala, mata letih, dan keletihan ketika menumpukan perhatian pada sesuatu yang berjarak lebih dari beberapa kaki. Selalunya, kanak-kanak kecil dengan mata minus hanya mengadu kesukaran melihat perkara yang jauh. Seorang kanak-kanak dengan rabun boleh mendekati objek untuk melihat dengan jelas. Contohnya, semasa guru menulis di papan hitam, dia akan meminta untuk berpindah ke barisan depan, atau bahkan sering melihat catatan rakannya.

Sekiranya anak anda mengadu gejala ini, anda boleh membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu melalui sembang. Sekiranya diperlukan, ibu juga dapat segera membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui .

Baca juga: Mana Yang Lebih Buruk, Mata Minus atau Silinder?

Langkah Rawatan dan Pencegahan Mata Minus pada Kanak-kanak

Untuk menjaga kesihatan mata, ibu bapa wajib mengajak anak-anak mereka agar diperiksa sejak kecil. Dia boleh dibawa ke pakar oftalmologi pada tahun pertama kehidupan, pada usia tiga tahun, dan setiap dua tahun selepas itu, terutamanya jika terdapat sejarah keluarga yang rabun jauh atau keadaan mata yang lain.

Sehingga kini, anggapan bahawa miopia pada kanak-kanak dapat diperlahankan dengan kaedah tertentu masih kontroversial. Petikan MedicineNet , beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa penggunaan atropin dalam kombinasi dengan bifokal terbukti dapat memperlambat perkembangan miopia.

Seorang kanak-kanak dengan mata minus boleh memakai cermin mata. Mereka juga boleh mula memakai kanta lekap ketika secara fizikalnya cukup matang untuk merawatnya. Walau bagaimanapun, pakar oftalmologi jarang mengesyorkan kanta lekap sebelum anak memasuki usia remaja.

Oleh kerana rabun jauh diwarisi, keadaan ini tidak dapat dicegah sepenuhnya. Namun, ada langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan kesannya. Pertama, pastikan anak anda diperiksa lebih awal, terutamanya jika terdapat sejarah keluarga yang rabun jauh atau keadaan mata yang lain. Sekiranya tidak selesa bekerja atau menonton televisyen dari jarak biasa, anak anda mungkin mengalami rabun jauh dan perlu diuji.

Baca juga: Ini adalah 3 Cara Semula jadi untuk Menyembuhkan Penglihatan Rambang Mata Tanpa Pembedahan

Ibu bapa juga boleh meminta anak-anak mereka untuk mengamalkan tabiat yang baik untuk mencegah mata kecil, seperti:

  • Minta anak anda untuk lebih banyak mengambil bahagian dalam aktiviti luar.
  • Pegang sebarang bahan bacaan pada jarak 30 sentimeter dari wajah / mata anda dan selalu baca sambil duduk tegak.
  • Duduk sekurang-kurangnya dua meter sambil menonton televisyen.
  • Skrin komputer harus diletakkan sekitar 50 sentimeter dari mata dan disesuaikan untuk mengurangkan silau.
  • Pencahayaan harus cukup untuk menerangi ruangan semasa membaca, menggunakan komputer, atau menonton televisyen tanpa menyebabkan silau.
  • Rehatkan mata anak anda setiap 30 hingga 40 minit, anda juga boleh meminta anak anda melihat ke luar dari objek yang jauh untuk merehatkan mata.
Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Rabun atau rabun dekat pada Kanak-kanak.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Mungkinkah Anak Saya Terlihat Pantat?
SingHealth. Diakses pada tahun 2020. Myopia Kanak-kanak.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found