Kesihatan

Bagaimana Bentuk Wajah Menunjukkan Keperibadian Orang?

, Jakarta - Percaya atau tidak, wajah lebih kurang merupakan gambaran keperibadian seseorang. Sekiranya mengikut maklumat psikologi yang diterbitkan oleh Mttle Sosial Bentuk wajah yang panjang dan nipis menunjukkan bahawa seseorang mempunyai daya tahan dan keyakinan diri yang kuat.

Sementara mereka yang memiliki wajah yang lebar, diyakini memiliki fikiran dan perspektif yang luas dekat dengan alam. Jadi, adakah ini benar? Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana bentuk wajah menunjukkan keperibadian seseorang, baca lebih lanjut di sini!

Berbanding dengan Ciri Fizikal Haiwan

Amalan membaca keperibadian seseorang dari bentuk wajahnya sudah ada sejak zaman Yunani kuno. Pada masa lalu, orang Yunani kuno mengumpulkan ciri fizikal seseorang dan membandingkannya dengan ciri-ciri haiwan. Contohnya, seseorang yang mempunyai hidung pancing dikatakan menyerupai helang dan oleh itu garang.

Baca juga: Kepentingan Cinta Diri untuk Kesihatan Mental

Menurut Profesor Ian Penton-Voak dari University of Bristol, semua sifat dapat dikenal pasti melalui ciri fizikal. Di samping itu, genetik menyumbang kira-kira 50 peratus keperibadian dan pengalaman seseorang juga berperanan dalam membina ciri-cirinya.

Menurut Vinita Mehta Ph.D., Ed.M. ahli psikologi ahli dari Harvard Medical School, wajah manusia juga dapat menyampaikan ciri-ciri penting, berikut hanya dua perkara yang dapat dinyatakan oleh wajah tersebut, iaitu:

  1. Agresif

Menurut Vinita, keagresifan seorang lelaki dapat dilihat dari nisbah lebar dan tinggi wajahnya. Wajah yang tinggi dan lebar dikaitkan dengan tahap keagresifan dan tahap testosteron yang lebih tinggi. Bukan hanya itu, ini juga berkaitan dengan tingkah laku dominannya.

  1. Orientasi Seksual

Ciri-ciri wajah tertentu berkaitan dengan orientasi seksual. Wanita berorientasi sesama jenis cenderung mempunyai hidung yang lebih tinggi, mulut yang dikejar, dahi yang lebih kecil, dan bentuk wajah yang sedikit lebih maskulin.

Perkara yang berbeza berlaku pada lelaki yang menyukai jantina yang sama, di mana mereka mempunyai pipi yang lebih menonjol, hidung yang lebih pendek, dan dahi yang condong ke belakang.

Bentuk Kepala Juga Menunjukkan Keperibadian?

Ternyata bukan hanya bentuk wajah, bentuk kepala sebenarnya menceritakan sesuatu tentang keperibadian kita. Seperti contoh ini:

Baca juga: Boleh Menyerang Sesiapa, Ini adalah Fakta Kesihatan Mental

  1. Tulang kening yang menonjol

Tulang alis yang menonjol bermaksud anda cenderung sangat teliti dan analitis dan mempunyai deria pendengaran yang kuat.

  1. Tengkorak yang menonjol di Bahagian Depan Atas

Sekiranya anda mempunyai dahi yang menonjol, ini menunjukkan bahawa anda prihatin dan sangat bersemangat. Di samping itu, terdapat juga kecenderungan untuk berfikiran bebas dan selalunya akan lebih suka melakukan sesuatu dengan cara yang berbeza.

  1. Tengkorak Mahkota Melonjak Ke Atas

Sekiranya mahkota tengkorak menonjol ke atas, ini menunjukkan bahawa anda berminat dengan perkara yang lebih abstrak dan rohani. Anda mementingkan kesihatan dan menjaga keseimbangan dalam semua aspek kehidupan.

  1. Tengkorak yang menonjol ke belakang

Memiliki tengkorak yang menonjol kembali menunjukkan fizikal yang kuat dan ketahanan mental yang hebat, rajin dari segi pengajian dan kerjaya.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai maklumat psikologi, anda boleh bertanya terus ke . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Sarkas Pemberontak. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah Anda Beritahu Keperibadian Seseorang Berdasarkan Ciri-Cirinya?
Psikologi Hari Ini. Diperolehi pada tahun 2019. Perkara yang Wajah Anda Ceritakan kepada Dunia.
goodyfeed.com. Diperoleh pada tahun 2019. Inilah Yang Dikatakan Bentuk Anda Tentang Keperibadian Anda.
Socialmettle.com. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana Bentuk Wajah dan Keperibadian Berkaitan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found