Kesihatan

Corona Virus: 5 Sebab Memakai Topeng Walaupun di Rumah

, Jakarta - Virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19 terus menyerang penduduk dunia hingga sekarang. Jumlah kes positif di seluruh dunia terus meroket, pada masa ini sekitar 67.5 (8/12) juta orang mempunyai COVID-19, dan 1.5 juta telah kehilangan nyawa mereka kerana dijangkiti virus jahat ini.

Pandemik COVID-19 di Indonesia juga masih membimbangkan. Setiap hari jumlah kes positif terus meningkat. Menurut data dari Pasukan Petugas Penanganan COVID-19 (7/12), sebanyak 581.550 orang positif untuk COVID-19, dan 17.867 mati akibat wabak ini.

Menghilangkan COVID-19 bukanlah perkara yang mudah. Namun, pelbagai usaha terus dilakukan oleh para pakar untuk mengakhiri ancaman virus korona yang terus menyerang berulang kali. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan membuat garis panduan dan protokol kesihatan dalam menangani COVID-19.

Baca juga: Inilah yang mesti anda perhatikan ketika mengasingkan diri di rumah mengenai Virus Corona

Garis Panduan Baru untuk Menggunakan Topeng

Protokol kesihatan ini boleh berubah kapan saja, seperti yang dilakukan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Beberapa hari yang lalu, CDC mengemas kini garis panduannya mengenai penggunaan topeng.

Pakar di sana mengatakan bahawa orang harus memakai topeng di dalam rumah dalam keadaan tertentu. Sebab apa? Menurut CDC, memakai topeng penting untuk mengawal penyebaran coronavirus, termasuk di rumah. Tinjauan CDC menjelaskan bahawa memakai topeng, jarak fizikal, mengelakkan orang ramai, dan mencuci tangan membantu mengawal penyebaran virus jahat ini.

Namun, bilakah waktu yang tepat untuk anda memakai topeng di rumah? Menurut CDC, perlu menggunakan topeng di dalam rumah apabila:

  1. Terdapat ahli keluarga yang dijangkiti COVID-19.
  2. Terdapat ahli keluarga yang berpotensi mendapat COVID-19 kerana aktiviti di luar rumah.
  3. Merasa dijangkiti atau mengalami simptom COVID-19.
  4. Bilik sempit.
  5. Tidak dapat mengekalkan jarak minimum dua meter.

Baca juga: Kesnya semakin meningkat, berikut adalah 8 cara untuk menguatkan sistem imun terhadap virus korona

"Walaupun kesan jarak fizikal sukar dipisahkan dari campur tangan lain, satu kajian menganggarkan bahawa jarak fizikal menurunkan jumlah rata-rata kenalan harian sebanyak 74 peratus," kata para ahli CDC. Ingat, jarak sosial adalah cara yang konsisten untuk menghentikan penyebaran.

Siapa yang Tidak Boleh Memakai Topeng?

Memakai topeng di tengah pandemi COVID-19 memang merupakan kaedah yang pasti untuk mencegah penularan virus korona. Walaupun begitu, ada kumpulan yang tidak disarankan memakai topeng kerana alasan perubatan.

Menurut pakar CDC, topeng tidak boleh digunakan oleh:

  • Kanak-kanak di bawah dua tahun.
  • Sesiapa yang mengalami kesukaran bernafas (mempunyai masalah pernafasan).
  • Sesiapa yang tidak sedarkan diri, tidak berdaya, atau tidak dapat menanggalkan topeng tanpa bantuan.
  • Memakai topeng mungkin sukar bagi sesetengah orang yang mengalami masalah sensori, kognitif, atau tingkah laku. Sekiranya mereka tidak dapat memakai topeng dengan betul atau tidak tahan dengan topeng, mereka tidak boleh memakainya. Walau bagaimanapun, penyesuaian tingkah laku dan juga alternatif mesti dipertimbangkan.

Baca juga: Ini adalah 7 Syarikat Vaksin Virus Corona

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Inisiatif Global GISAID untuk Berkongsi Semua Data Influenza. Diakses pada tahun 2020. Papan Pemuka COVID-19 oleh Pusat Sains dan Kejuruteraan Sistem (CSSE) di Johns Hopkins University
Pasukan Petugas Mengendalikan COVID-19. Diakses pada tahun 2020. Data Pengedaran
CNN. Diakses pada tahun 2020. Topeng sangat penting untuk menghentikan penyebaran coronavirus, walaupun di rumah, kata CDC
CDC. Diakses pada tahun 2020. Pertimbangan untuk Memakai Topeng
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found