Kesihatan

Bahaya Pendedahan Cat Minyak pada Kulit Bayi, berikut adalah ulasannya

"Foto bayi manusia perak yang viral telah mengundang banyak komen dari netizen. Sebabnya, cat perak yang digunakan mengandungi pelarut dan logam yang berbahaya untuk kulit sensitif bayi. Pendedahan kepada sebatian berbahaya ini boleh merengsakan kulit bayi atau menyebabkan perut buncit jika tertelan secara tidak sengaja. "

, Jakarta - Baru-baru ini, dunia media sosial dikejutkan dengan foto bayi manusia berwarna perak. Bayi yang diketahui berusia 10 bulan diketahui dijemput oleh ibu bapanya untuk mengemis di jalanan. Berita ini segera menjadi viral dan mengundang banyak komen dari netizen.

Sebabnya, cat perak yang digunakan oleh manusia perak mengandungi bahan berbahaya yang secara beransur-ansur boleh menyebabkan masalah kesihatan. Berikut adalah komposisi cat perak dan bahayanya apabila terkena kulit bayi.

Baca juga: Petua untuk Ibu Bapa Tanpa Pengasuh Anak

Komposisi Cat yang Digunakan oleh Manusia Perak

Jenis cat yang sering digunakan oleh orang perak untuk melumurkan badan mereka dikenali sebagai cat minyak atau cat sablon. Pelancaran dari salah satu media dalam talian nasional, Pakar Toksikologi Kimia, Dr.rer.nat Budiawan mengatakan bahawa penggunaan cat minyak pada tubuh manusia berisiko menyebabkan masalah kesihatan, terutama pada kulit bayi yang masih sangat terdedah.

Cat minyak biasanya mengandungi pelarut atau pengencer seperti minyak tanah, petrol atau minyak masak terpakai. Tidak selalu menggunakan minyak, sebatian kimia seperti nipis atau toluena juga sering digunakan untuk melarutkan cat minyak. Sebatian lain yang terdapat dalam cat termasuk formaldehid, akrolein dan crotonaldehid.

Tembaga (Cu), krom (Cr), kadmium (Cd), plumbum (Pb) dan lain-lain juga dicampurkan ke dalam cat untuk menghasilkan warna perak. Kandungan logam dan pelarut ini tentu boleh membahayakan kesihatan jika terkena kulit bayi yang masih sangat sensitif.

Baca juga: 10 Penyakit yang Dirawat oleh Pediatrik

Bahaya apabila terkena kulit bayi

Kulit bayi cenderung sangat sensitif terhadap paparan sebatian kimia, termasuk sebatian yang terdapat dalam cat minyak. Melancarkan dari Pusat Racun Modal Nasional, Pendedahan pada cat minyak boleh merengsakan kulit atau menyebabkan sakit perut jika tertelan secara tidak sengaja.

Bayi 10 bulan pada amnya masih suka memasukkan jari ke dalam mulut. Nah, cat yang ditelan secara tidak sengaja juga berisiko memasuki paru-paru jika bayi tersedak sambil menghisap jarinya. Sebatian kimia yang memasuki paru-paru berisiko menyebabkan kesukaran bernafas dan radang paru-paru.

Kanser adalah kesan jangka panjang yang boleh disebabkan apabila seseorang terkena cat minyak secara berterusan. Pada mulanya, kesan penggunaan cat minyak mungkin tidak dapat dirasakan. Namun, kesannya boleh berlaku selepas 5-10 tahun kemudian.

Cara Mencegah Kesan Pendedahan Cat Minyak

Jadi, adakah pencegahan yang boleh dilakukan? Satu-satunya pencegahan adalah mengelakkan penggunaan cat minyak pada kulit, terutama pada kulit bayi. Bersihkan badan dengan segera dengan mandi air suam dan gunakan sabun ringan sehingga cat dikeluarkan sepenuhnya dari badan untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

Selepas terkena cat, kulit pada umumnya akan terasa lebih kering. Oleh itu, sapukan pelembap pada kulit bayi selepas mandi. Anda boleh menggunakan pelembap bayi atau menggunakan produk berasaskan petroleum-jeli. Pastikan produk pelembap yang anda gunakan bebas dari pewangi dan pewarna, yang boleh merengsakan kulit bayi anda lebih banyak lagi.

Baca juga: Ibu, Inilah 6 Cara Memilih Pakar Pediatrik yang Sesuai dengan Keperluan Anda

Minyak sayuran semula jadi, seperti zaitun, kelapa, atau minyak biji bunga matahari, juga dapat digunakan untuk melembapkan kulit bayi. Sekiranya anak anda mengalami tanda-tanda kerengsaan, berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat dan rawatan yang betul. Jangan lupa untuk membuat temu janji di hospital terlebih dahulu untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

Kompas. Diakses pada tahun 2021. Bayi 10 Bulan Dicat Jadi Lelaki Perak, Ini Berbahaya Kata Toksikologi.

Pusat Racun Modal Negara. Diakses pada tahun 2021. Cat untuk Penggunaan Dalaman: Bilakah Saya Perlu Bimbang?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Memilih Cat Selamat Bayi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found