Kesihatan

Kriteria Botol Minuman yang Selamat dan Sesuai

“Botol minuman plastik sering dibawa semasa melakukan aktiviti seharian. Ini menjadikannya lebih mudah untuk memenuhi keperluan cairan tubuh sehingga dapat mengurangkan risiko dehidrasi semasa melakukan aktiviti. Walau bagaimanapun, pastikan untuk memilih botol plastik terbaik untuk mengelakkan risiko penyakit berbahaya.

, Jakarta - Minuman dalam botol kini telah menjadi gaya hidup harian. Bagi kebanyakan orang, membawa sebotol air semasa dalam perjalanan adalah mustahak. Adakah anda salah seorang dari mereka? Biasanya, botol yang digunakan adalah botol minuman plastik yang boleh digunakan berulang kali. Jadi persoalannya, adakah botol minuman yang digunakan selamat dan sesuai?

Dalam memilih bekas untuk menyimpan air minuman, berhati-hati adalah perkara utama. Ini kerana ada kemungkinan pemindahan bahan kimia dari botol atau bekas plastik yang digunakan untuk menyimpan makanan. Secara amnya, bahan kimia yang perlu diperhatikan dan sering dijumpai di dalam bekas plastik adalah: Bisphenol A (CPA) dan Phthalates. Kedua-duanya juga sering dikaitkan dengan risiko masalah kesihatan.

Baca juga: Membungkus Makanan Panas dengan Plastik Boleh Mencetuskan Kanser?

Memilih Botol Minuman Mesra Kesihatan

CPA dan Phthalates adalah bahan kimia yang telah lama digunakan untuk mengeras plastik. Rupa-rupanya, bahan-bahan ini juga terdapat dalam botol minuman atau bekas berasaskan plastik lain. Apabila digunakan untuk menyimpan makanan dan minuman, terdapat risiko pemindahan kedua-dua bahan kimia tersebut. Berita buruknya, kedua-dua bahan kimia ini dikaitkan dengan risiko masalah kesihatan.

Sejauh ini, BPA dikatakan berkaitan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, diabetes, barah, gangguan hati, dan masalah dengan otak. Sementara itu, phthalates sering dikaitkan dengan peningkatan risiko gangguan endokrin untuk mencetuskan kegemukan pada kanak-kanak. Bahan kimia ini digunakan untuk menjadikan plastik kukuh dan fleksibel.

Sebagai tambahan kepada CPA dan Phthalates, ada bahan kimia lain dalam plastik yang juga harus anda perhatikan, salah satunya adalah melamin. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui kriteria untuk meminum botol yang sesuai dan selamat digunakan. Dengan cara itu, risiko masalah kesihatan akibat penggunaan botol minuman plastik dapat dielakkan.

Baca juga: Keracunan Sianida Boleh Disebabkan oleh Makanan, Benarkah?

Bagaimana Memilihnya?

Untuk mengelakkan risiko masalah kesihatan daripada bahan kimia berbahaya, penting untuk memilih botol minuman yang tepat. Sebaiknya elakkan penggunaan botol plastik yang mengandungi BPA dan Phthalates. Bagaimana untuk? Anda boleh memeriksa kod pada botol, yang merupakan gambar segitiga kitar semula yang biasanya terletak di bahagian bawah botol plastik.

Perhatikan nombor dalam gambar segitiga. Kod ini dikeluarkan oleh Persatuan Industri Plastik (SPI) dan terpakai di peringkat antarabangsa. Bekas plastik yang selamat digunakan biasanya ditandai dengan nombor 1, 2, 4 dan 5. Anda boleh mendapatkan nombor ini dalam gambar segitiga. Di samping itu, pilih botol minuman atau bekas plastik berlabel BPA Percuma, alias bebas BPA.

Untuk menghindari bahaya bahan kimia ini, disarankan juga untuk tidak mengkonsumsi makanan dan minuman yang mungkin mengandung BPA, seperti makanan yang dibungkus. Selain itu, elakkan meletakkan makanan atau minuman panas terus ke dalam bekas plastik dan elakkan menggunakan bekas plastik yang telah tergores atau rosak.

Senang membawa botol air anda sendiri, dan ia dapat membantu mengurangkan risiko dehidrasi kerana anda mendapat cukup cecair. Namun, pastikan berhati-hati dalam memilih botol plastik agar anda tidak menghadapi risiko masalah kesihatan.

Baca juga: Inilah Bahaya Menggunakan Plastik sebagai Bahan Bakar untuk Membuat Tahu

Untuk lengkap, sentiasa jaga kesihatan badan dan cergas dengan mengambil multivitamin tambahan. Anda boleh membeli vitamin atau keperluan kesihatan lain melalui aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar segera ke rumah anda. Ayuh, muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Yayasan Sup Plastik. Diakses pada tahun 2021. KOD PENGAMBILAN.
A.S. Pentadbiran Makanan & Dadah FDA. Diakses pada tahun 2021. Bisphenol A (BPA): Penggunaan dalam Aplikasi Hubungi Makanan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Apa itu CPA, dan apa yang menjadi perhatian mengenai CPA?
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Phthalates: Apa yang perlu anda ketahui.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu CPA dan Mengapa Ini Buruk bagi Anda?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found