Kesihatan

Sakit hingga Demam, Ini adalah Gejala Osteomielitis

, Jakarta - Masalah yang mengancam kesihatan tulang bukan hanya osteoporosis, tetapi ada juga penyakit tulang yang perlu Anda perhatikan, yaitu osteomielitis. Penyakit tulang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Walaupun diklasifikasikan sebagai penyakit yang jarang berlaku, tetapi osteomielitis boleh menyebabkan akibat yang serius.

Sebabnya, bakteria penyebab osteomielitis dapat merebak ke tulang, sumsum tulang, dan tisu lembut di sekitar tulang melalui aliran darah. Ayuh, ketahui gejala osteomielitis di sini supaya anda dapat mengesan penyakit ini lebih awal.

Osteomielitis adalah penyakit tanpa pandang bulu. Bermula dari kanak-kanak, hingga dewasa boleh terkena penyakit ini. Pada kanak-kanak, jangkitan bakteria ini biasanya berlaku pada tulang panjang, seperti kaki atau lengan.

Semasa pada orang dewasa, osteomielitis biasanya terjadi pada tulang belakang, tulang pinggul, atau kaki. Jangkitan bakteria ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan berkembang dalam masa sekitar 7-10 hari (akut) atau berkembang dalam jangka masa yang panjang (kronik).

Baca juga: Jaga kesihatan tulang, ini adalah perbezaan antara Osteomielitis dan Osteomalacia

Berhati-hati dengan Gejala

Pada permulaan jangkitan bakteria, gejala yang paling biasa adalah sakit di tempat jangkitan. Di samping itu, beberapa gejala osteomielitis berikut juga boleh disertai:

 • Kawasan tulang yang dijangkiti berwarna merah dan bengkak.

 • Kawasan yang dijangkiti menjadi kaku dan sukar dipindahkan.

 • Pelepasan dari kawasan yang dijangkiti.

 • Lemah.

 • Demam hingga menggigil.

 • Rasa gelisah dan tidak sihat.

 • Mual.

 • Berpeluh dan sejuk.

Osteomielitis juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti kekejangan sendi kekal atau abses yang berterusan walaupun penyakitnya telah sembuh.

Osteomielitis pada kanak-kanak biasanya akut, sedangkan pada orang dewasa, penyakit tulang ini boleh menjadi akut atau kronik. Orang yang menghidap diabetes, HIV, atau penyakit vaskular, cenderung mengalami jangkitan tulang kronik. Walaupun ia berlaku secara tiba-tiba, osteomielitis dapat dirawat dengan ubat.

Baca juga: 3 Perkara Yang Menyebabkan Osteomielitis pada Warga Emas

Cara Mendiagnosis Osteomielitis

Doktor biasanya akan mengesyaki seseorang mengalami osteomielitis jika dia merasakan sakit yang berterusan pada tulang tertentu disertai dengan bengkak dan kulit kemerahan. Selain melakukan pemeriksaan fizikal tulang yang menyakitkan, doktor juga akan menggunakan pemeriksaan pelengkap untuk mengesahkan adanya jangkitan dan penyebaran jangkitan. Peperiksaan sokongan ini merangkumi:

 • Ujian darah. Ujian ini bertujuan untuk mengesan jangkitan dan mengenal pasti organisma yang menyebabkan jangkitan tersebut.

 • Mengimbas. Pemeriksaan melalui imbasan bertujuan untuk menentukan kehadiran kerosakan tulang akibat osteomielitis. Imbasan yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis osteomielitis termasuk sinar-X, ultrasound, CT scan, atau MRI yang dapat memaparkan keadaan tulang dan tisu sekitarnya dengan lebih terperinci dan jelas.

 • Biopsi tulang. Pensampelan tulang dilakukan untuk mengenal pasti bakteria yang menyebabkan jangkitan tulang. Dengan mengetahui jenis bakteria, doktor dapat menentukan rawatan yang sesuai untuk diberikan.

Sekiranya anda mengalami gejala osteomielitis seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor. Osteomielitis yang lebih awal dikesan, semakin cepat penyakit tulang ini dapat diubati. Rawatan yang dilakukan secepat mungkin dapat meningkatkan kemungkinan osteomielitis disembuhkan.

Di samping itu, rawatan awal juga penting untuk mencegah keadaan berkembang menjadi keadaan kronik, di mana penyembuhan memerlukan lebih lama. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes osteomielitis dapat diatasi.

Baca juga: Menyakitkan, Inilah Cara Mengubati Osteomielitis

Anda juga boleh membincangkan sebarang masalah kesihatan yang dialami oleh doktor dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor dan bercakap melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.