Kesihatan

Alami 3 Perkara Ini, Mungkin Tanda-Tanda Vaginosis Bakteria

, Jakarta - Vaginosis bakteria adalah keradangan pada vagina yang disebabkan oleh pertumbuhan bakteria yang berlebihan. Bakteria ini biasanya dijumpai secara semula jadi di dalam vagina dan mengganggu keseimbangan semula jadi vagina. Wanita pada tahun pembiakan mereka paling berisiko mendapat vaginosis bakteria. Walaupun begitu, gangguan ini masih boleh mempengaruhi wanita dari semua peringkat umur.

Vaginosis bakteria berpunca dari pertumbuhan salah satu daripada beberapa bakteria yang terdapat secara semula jadi di dalam vagina. Umumnya bakteria "baik" (lactobacilli) melebihi bakteria "buruk" (anaerob). Tetapi, jika terdapat terlalu banyak bakteria anaerob, mereka akan mengganggu keseimbangan semula jadi mikroorganisma di dalam vagina dan menyebabkan vaginosis bakteria. Umumnya, wanita yang mengalami gangguan ini akan mengalami tanda-tanda berikut:

Baca juga: Harus Berhati-hati, Vaginosis Bakteria Boleh Menyebabkan Vaginitis

1. Keputihan yang berbau busuk

Gejala yang paling biasa dari keadaan ini adalah keputihan dan keputihan yang berbau busuk. Faraj yang mempunyai masalah kesihatan ini akan menunjukkan keputihan berwarna putih susu, kelabu atau kuning dengan bau amis yang sangat kuat. Bau ini mungkin bertambah buruk selepas hubungan seks atau semasa haid. Banyak faktor boleh menjadi penyebab keputihan yang tidak normal. Termasuk beberapa jenis penyakit berjangkit di dalamnya.

2. Kesakitan muncul

Gejala kesakitan pada amnya merupakan tanda masalah jangkitan pundi kencing. Jangkitan saluran kencing ini boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, salah satunya adalah vaginosis bakteria. Walaupun begitu, rasa sakit ini ketika seseorang membuang air kecil boleh disebabkan oleh faktor lain. Contohnya, jangkitan kelamin, seperti herpes genital, gonorea, atau klamidia. Dalam beberapa kes, rasa sakit juga boleh disebabkan oleh sabun atau losyen yang dapat merengsakan tisu vagina.

Baca juga: Miss V berasa gatal yang tidak dapat ditanggung, gejala vaginitis?

3. Gatal dan Kerengsaan

Gatal juga termasuk sebagai keluhan dalam masalah tersebut vaginosis bakteria. Gatal faraj adalah gejala yang tidak selesa dan kadang-kadang menyakitkan. Ini berlaku disebabkan oleh perengsa (bahan yang secara langsung menyebabkan keradangan atau ketidakselesaan ketika bersentuhan dengan bahagian badan), jangkitan atau menopaus.

Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh gangguan kulit tertentu atau penyakit kelamin. Walaupun kes ini agak jarang berlaku, tetapi gatal-gatal faraj mungkin disebabkan oleh tekanan atau barah vulva.

Walaupun gatal-gatal pada faraj biasanya tidak menjadi perhatian, lebih baik bercakap dengan doktor melalui aplikasinya sekiranya gatal semakin teruk.

Berhati-hati dengan Komplikasi

Vaginosis bakteria biasanya tidak menyebabkan komplikasi. Cuma kadang-kadang mengalami vaginosis bakteria boleh menyebabkan masalah untuk diperhatikan:

  • Kelahiran Pramatang. Pada wanita hamil, vaginosis bakteria dikaitkan dengan kelahiran pramatang dan berat badan lahir rendah.
  • Jangkitan kelamin. Mengalami vaginosis bakteria menjadikan wanita lebih rentan terhadap jangkitan kelamin, seperti HIV, virus herpes simplex, klamidia atau gonorea. Sekiranya anda menghidap HIV, vaginosis bakteria ia akan meningkatkan peluang menyebarkan virus kepada pasangan anda.
  • Risiko jangkitan selepas pembedahan ginekologi. Pengalaman vaginosis bakteria boleh meningkatkan risiko terkena jangkitan pasca pembedahan selepas prosedur seperti histerektomi atau pelebaran dan kuretase.
  • Penyakit radang pelvis (PID). Vaginosis bakteria kadang-kadang boleh menyebabkan PID, jangkitan pada rahim dan saluran tuba yang dapat meningkatkan risiko kemandulan.

Baca juga: 5 Penyakit kelamin berbahaya yang perlu anda ketahui

Itulah yang akan dialami bagi wanita yang mengalami vaginosis bakteria. Gangguan vaginosis bakteria Ini dapat dicegah jika anda mengambil langkah-langkah seperti meminimumkan kerengsaan vagina, tidak menyentuh vagina, dan mengelakkan jangkitan seksual dengan menggunakan kondom. Semoga artikel ini bermanfaat, ya!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Vaginosis bakteria
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Vaginosis bakteria