Kesihatan

Manfaat Tepung Jagung untuk Orang yang Diet Bebas Gluten

Jakarta - Pernah dengar diet bebas gluten? Sebenarnya, apa itu gluten? Gluten adalah istilah untuk sejenis protein yang terkandung dalam gandum. Seperti gam, gluten berfungsi untuk menyatukan bahan makanan, dan mengekalkan bentuknya. Fungsi ini diperlukan oleh tukang roti, sehingga doh menjadi elastik, kenyal, dan mengembang.

Namun, sebilangan orang tidak dapat mencerna protein gluten dengan betul, misalnya mereka yang menghidap penyakit Celiac. Itulah sebabnya orang dengan penyakit Celiac diharuskan mengikuti diet atau diet bebas gluten. Nah, tepung jagung atau tepung jagung boleh menjadi penyelesaian bagi mereka yang menjalani diet ini.

Baca juga: Mitos dan Fakta Mengenai Makanan Bebas Gluten

Tepung Jagung untuk Orang yang Diet Bebas Gluten

Tepung jagung sering digunakan sebagai agen pemekat dalam pelbagai sup. Dari segi kesihatan, tepung jagung boleh menjadi sumber glukosa yang selamat bagi penghidap intoleransi gluten dan penyakit Celiac. Ini kerana tepung jagung tidak mengandungi gluten.

Di pasaran, produk berlabel "bebas gluten" biasanya dibuat dari tepung jagung atau jenis tepung lain yang bebas gluten. Produk ini biasanya roti atau mi, yang biasanya dibuat dari tepung gandum. Nah, bagi orang yang menjalani diet bebas gluten, produk seperti itu boleh menjadi alternatif.

Namun, selain daripada yang dibuat dari tepung jagung, sebenarnya terdapat banyak makanan sihat yang bebas gluten. Contohnya, buah-buahan, sayur-sayuran, telur, daging, ikan, beras, dan susu. Jadi, tidak perlu risau jika anda harus menjalani diet bebas gluten, kerana terdapat banyak pilihan makanan sihat lain yang selamat untuk dimakan.

Sekiranya tidak dilabel bebas gluten, beberapa produk makanan yang harus dihindari adalah roti, kek, gula-gula, bijirin, kentang goreng, sos cili bungkus, dan kuah salad. Pelbagai produk makanan ini mungkin mengandungi bahan campuran yang mengandungi gluten dalam pemprosesannya.

Baca juga: Gluten Boleh Memudaratkan Kesihatan Tubuh, Inilah Penjelasannya

Cara Hidup Diet Bebas Gluten

Pada prinsipnya, cara menjalani diet bebas gluten adalah dengan tidak memakan makanan yang mengandungi gluten. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gluten adalah protein yang terkandung dalam gandum. Selain itu, gluten juga boleh didapati di rai dan barli.

Itulah sebabnya produk roti, pastri, pasta, bijirin, sos, malt, sup yang mengandung roux, ragi, dan bir, harus dielakkan jika anda ingin menjalani diet bebas gluten. Walau bagaimanapun, mengetahui bahawa makanan mengandungi gluten atau tidak cukup sukar.

Ini kerana hampir semua makanan yang dibungkus di pasaran mengandungi gluten. Di samping itu, kentang goreng beku atau produk sosej juga sering menambah gluten dalam proses pemprosesan.

Walaupun begitu, makanan yang tidak mengandungi gluten sudah banyak terdapat di pasaran. Jadi, jika anda ingin makan roti tetapi menjalani diet bebas gluten, cari roti yang mempunyai label " bebas gluten " Di samping itu, anda boleh memilih makanan yang diperbuat daripada biji-bijian lain, seperti tepung jagung, beras, kacang soya, dan ubi kayu.

Jadi, benar-benar menjalani diet bebas gluten adalah kerana masih ada banyak pilihan makanan yang boleh dimakan. Di samping itu, juga meningkatkan pengambilan makanan segar, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, kacang-kacangan, telur, daging rendah lemak, dan produk tenusu rendah lemak supaya pemakanan tetap seimbang.

Baca juga: Menjalani Diet Bebas Gluten, Apa Faedah untuk Kesihatan?

Elakkan penggunaan makanan yang diproses, makanan sejuk beku, dan makanan ringan seperti kerepek kentang. Sekiranya anda ingin memilih makanan ringan, anda boleh mencari makanan ringan yang mempunyai label bebas gluten, atau makanan ringan yang diperbuat daripada tepung jagung, tepung beras, dan tepung ubi kayu.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai diet bebas gluten, anda boleh meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh mencadangkan diet yang tepat mengikut keadaannya, dan pilihan makanan apa yang boleh dimakan dengan lebih terperinci.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Diet Bebas Gluten.
Celiac UK. Diakses pada tahun 2021. Diet Bebas Gluten.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Senarai Makanan Intoleransi Gluten: Apa yang Harus Dielakkan dan Apa yang Dimakan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 11 Pengganti Terbaik untuk Cornstarch.