Kesihatan

Kenali Punca Ruam pada Kanak-kanak

, Jakarta - Ruam adalah reaksi kulit yang boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti reaksi kontak dengan kerengsaan kulit, reaksi ubat, jangkitan, atau reaksi alergi. Pencetus yang berbeza boleh menyebabkan ruam yang kelihatan serupa kerana kulit mempunyai sejumlah kemungkinan tindak balas.

Mengetahui simptom atau sejarah ruam dapat membantu menentukan penyebab ruam. Contohnya, sejarah gigitan kutu, penggunaan antibiotik tertentu, pendedahan persekitaran, atau imunisasi yang mencetuskan ruam.

Bagaimana rupa dan lokasi ruam juga dapat dipertimbangkan untuk mengukur seberapa berbahaya ruam dan bagaimana merawatnya. Terutama jika ini berlaku pada anak-anak, ibu bapa mesti lebih berhati-hati. Biasanya sukar bagi anak-anak untuk mengenal pasti ruam, jadi ibu bapa haruslah menentukan secara terperinci ketika membuat keputusan rawatan yang tepat.

Baca juga: Cara Merawat Ruam Lampin pada Bayi

Ruam juga boleh disebabkan oleh virus yang tidak berbahaya bagi anak dan hilang dari masa ke masa tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, beberapa ruam pada masa kanak-kanak mempunyai sebab yang serius atau mengancam nyawa.

Beberapa penyebab ruam pada kanak-kanak adalah cacar air, eksim, eritema multiforme, impetigo, keratosis pilaris atau kulit ayam, campak, moluskum contagiosum, pityriasis rosea, berduri, psoriasis, kurap, kudis, demam merah, dan gatal.

Ibu bapa harus membiasakan diri dengan ruam ini. Banyak ruam kelihatan sama, sehingga sukar untuk membuat diagnosis yang tepat. Berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian dan rawatan terbaik untuk ruam ini. Kanak-kanak adalah masa di mana kanak-kanak sering mengalami ruam.

Apabila anak mengalami ruam, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk merawatnya di rumah. Pertama sekali, apakah punca ruam dan jenisnya. Bagaimana kanak-kanak mendapat ruam.

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Tomcat Bites

Sama ada kanak-kanak itu sakit, alergi terhadap sesuatu, bersentuhan dengan sesuatu yang merengsakan kulit, seperti sabun, bahan kimia, perhiasan, tumbuh-tumbuhan, atau haiwan. Bayi juga boleh mendapat ruam lampin jika bahan lampin tidak sesuai atau penggunaannya terlalu lama, menyebabkan lepuh di punggung.

Menjaga Kebersihan Kulit

Ruam tidak dapat dielakkan dan jika anak anda memilikinya, jangan panik. Gunakan sabun ringan untuk mencuci lembut ruam anak anda dengan air suam. Elakkan menggosok, yang boleh merengsakannya. Tepuk kulit dengan tuala. Biarkan ruam tidak ditutup.

Untuk ruam ringan di mana kulit tidak pecah, letakkan kain lembap pada ruam anak untuk mengurangkan rasa sakit dan gatal. Ibu bapa juga mungkin perlu memotong kuku anak mereka dan meminta memakai sarung tangan pada waktu malam untuk mengelakkan calar secara tidak sengaja.

Baca juga: Secara tidak sengaja ditikam oleh landak laut, inilah yang harus anda lakukan

Ruam biasanya disertai dengan pelbagai gejala, jika ruam tidak membaik dengan keadaan yang menyertainya, segera hubungi doktor anda. Beberapa simptomnya adalah demam dengan ruam, kencing yang menyakitkan dengan ruam, ruam berbentuk kupu-kupu di hidung dan pipi, kanak-kanak di bawah enam bulan, lebam yang tidak berkaitan dengan kecederaan, ruam yang kelihatan, seperti mata lembu atau bentuk lonjong.

Di samping itu, ruam yang lebih teruk pada lipatan kulit, ruam meluas dengan kelenjar getah bening yang membesar, lembut, ruam disertai dengan pembengkakan mulut atau muka, hilang selera makan, mengalami perubahan pernafasan atau kesukaran bernafas.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai ruam pada kanak-kanak, anda boleh meminta terus kepada pakar di hospital dengan doktor pilihan ibu mengikut tempat tinggal melalui aplikasi. . Ayuh, muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store.