Kesihatan

Lebih Menggoda, Mengintip 3 Tanda Wanita Lebih Subur

Jakarta - Biasanya untuk mengetahui masa subur, banyak wanita mempercayai perhitungan menggunakan kalendar haid. Wanita biasanya memasuki masa subur antara ovulasi, yang merupakan proses melepaskan telur yang matang dari ovari ke rahim. Masa subur seorang wanita biasanya pada hari ke-10 hingga ke-17 selepas hari pertama haid.

Masa subur adalah masa terbaik untuk memulakan "membaja" kerana pasangan yang melakukan hubungan seks pada masa ini biasanya mempunyai peluang lebih tinggi untuk hamil. Tetapi sayangnya pengiraan tempoh subur berdasarkan kalendar haid agak sukar dilakukan. Sebabnya adalah bahawa haid setiap wanita biasanya berbeza setiap bulan. Lebih-lebih lagi, sesetengah wanita mempunyai kitaran haid yang tidak teratur.

Daripada bergantung sepenuhnya pada masa subur pada kalendar haid, wanita sebenarnya boleh melakukan perkara lain untuk mengetahui kapan waktu yang tepat untuk mula merancang untuk hamil. Memetik laman Kesihatan, terdapat beberapa tanda yang biasanya ditunjukkan oleh wanita yang subur. Ayuh, periksa di sini!

1. Lebih Teruja

Masa subur seorang wanita dapat ditunjukkan melalui pergerakan yang dilakukannya. Salah satu tanda yang ditunjukkan adalah lebih bersemangat, terutama mengenai seksualiti. Dorongan seks yang sangat kuat biasanya menandakan masa subur wanita, ini berlaku kerana peranan peningkatan hormon libido.

Keinginan seksual wanita yang meningkat adalah isyarat semula jadi yang ditunjukkan oleh tubuh. Dengan cara ini, badan mengatakan bahawa ia bersedia untuk membiak.

2. Muka Merona

Dalam penyelidikan dari PloS One, masa subur wanita biasanya juga ditandai dengan perubahan nada wajah. Pada masa ovulasi, wajah wanita akan menjadi sedikit merah. Bahkan perubahannya dapat dilihat dengan mata kasar.

Para penyelidik memanggil pembilasan wajah ketika memasuki masa subur yang berkaitan dengan perubahan hormon dalam tubuh. Semasa ovulasi, badan akan menghasilkan lebih banyak estrogen. Ini kemudian menyebabkan saluran darah melebar sehingga mempengaruhi aliran badan.

3. Bau tajam

Memiliki deria penciuman yang lebih tajam juga merupakan tanda bahawa seorang wanita memasuki masa suburnya. Wanita biasanya akan menjadi lebih peka dalam mengenali pelbagai aroma, termasuk feromon hormon lelaki.

Wanita yang subur juga sering disebut "lebih cantik". Ini dipengaruhi oleh peningkatan hormon dan dorongan seks yang kuat. Tetapi pada dasarnya, ini mungkin berlaku kerana wanita menjadi lebih "menyedari" keinginan yang juga disampaikan oleh lelaki.

Terlepas dari perubahan ini, ada beberapa tanda lain yang juga dapat menjadi tanda bahawa seorang wanita memasuki masa suburnya. Tetapi tanda-tanda ini hanya akan dapat dikesan oleh wanita itu sendiri.

Beberapa perubahan yang berlaku seperti sakit di sekitar payudara. Walaupun bukan tanda biasa, tetapi ketika anda merasa sakit pada payudara anda selepas haid, ini boleh menjadi tanda bahawa masa subur anda sudah bermula.

Perubahan juga dirasakan pada keadaan rahim yang terasa lebih terbuka dan "lembut". Sekiranya ini berlaku, biasanya anda juga akan merasa sakit pada Miss V ketika anda melakukan hubungan seks dengan suami anda. Ini berlaku kerana kawasan wanita mengalami rembesan lendir sehingga mengeluarkan lebih banyak pelincir.

Persiapan yang teliti diperlukan sekiranya anda dan pasangan merancang kehamilan. Salah satunya adalah memastikan kesihatan dan kesediaan badan kedua-dua pihak. Ini penting agar proses persenyawaan berjalan lancar.

Anda boleh bergantung pada aplikasinya untuk memantau dan menjaga kesihatan badan. Sebab sudah lewat bercakap dengan doktor sangat senang dilalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Muat turun di App Store dan Google Play untuk mula bercakap dengan doktor, membeli ubat-ubatan, dan merancang ujian makmal.