Kesihatan

Agar anak tidak sedap, cubalah lakukan ini

Jakarta - Slur adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada pengucapan suara khas. Biasanya, anak-anak yang curang mengalami kesulitan mengucapkan huruf-huruf tertentu seperti "r", "s", "t", "f", "z", "l", dan "c". Itulah sebabnya mereka akan mengeluarkan bunyi khas ketika mereka menyebut huruf itu. Contohnya, "r" menjadi "l", "s" menjadi "th", dan seterusnya. Walaupun keadaan ini biasa, itu tidak bermaksud anda boleh membiarkannya, ya. Kerana jika tidak diperiksa, keadaan ini dapat berlanjutan sehingga Si Kecil membesar kemudian. Oleh itu, ibu-ibu perlu mengetahui punca dan cara mengatasi cairan yang betul. Lihat penjelasan mengenai bagaimana mengatasi masalah berikut, ayuh. (Baca juga: Wah! Ini adalah 5 penyakit yang boleh mempengaruhi kecerdasan kanak-kanak )

Terdapat banyak keadaan yang menyebabkan si kecil anda makan. Bermula dari bentuk lidah yang menonjol di luar gigi, kedudukan gigi yang tidak betul, kurang koordinasi bibir dan lidah yang optimum, penggunaan pacifiers atau pacifiers, dan ankyloglossia (ikat lidah). Ankyloglossia berlaku apabila tisu yang melekatkan lidah ke bahagian bawah mulut terlalu pendek. Oleh itu, menyukarkan si kecil menjelirkan lidahnya dan mempengaruhi cara dia bercakap. Oleh itu, bagaimana mengatasi kecemasan pada kanak-kanak?

Sekiranya slur disebabkan oleh masalah fisiologi, psikologi, atau tingkah laku, ibu boleh menggunakan terapi bicara untuk mengatasinya. Terapi ini dilakukan untuk mengajar si kecil anda bagaimana menyebut perkataan dengan betul. Sebagai tambahan kepada terapi pertuturan, ibu juga boleh melakukan beberapa perkara berikut untuk mengatasi masalah kecemasan pada si Kecil:

1. Perhatikan Kebiasaan Anak Kecil Anda

Tabiat tertentu, seperti menghisap ibu jari dan minum dengan pacifier, boleh menyebabkan sesak. Oleh itu, ibu perlu memperhatikan tabiat Si Kecil. Sekiranya anda merasakan bahawa tabiat tertentu mempengaruhi cara anak anda bercakap, adalah idea yang baik untuk mengubah tabiat tersebut. Contohnya, cegah si kecil dari menghisap ibu jarinya dan biasakan dia minum dari gelas. Kerana tanpa menyedarinya, minum dengan dot boleh mendorong lidah si kecil ke depan dan di antara giginya.

2. Latih Kekuatan Otot Lidah Anak Kecil Anda

Salah satu cara untuk melatih kekuatan otot lidah adalah dengan mengarahkan si kecil anda minum menggunakan jerami. Kaedah ini membolehkan si kecil membuat pergerakan menghisap menggunakan mulut dan lidahnya. Walaupun mudah, kaedah ini akan melatih kekuatan motorik lisan si kecil anda, sehingga mereka dapat mengembangkan kemahiran bertutur mereka.

3. Pembetulan Ucapan Little One

Sebilangan orang menganggap kelucuan itu lucu. Namun, anda tidak boleh melepaskannya. Ibu sebenarnya perlu memperbetulkan kata-kata Si Kecil dengan cara yang baik. Contohnya, ketika si kecil mengatakan "salapan", ibu boleh membetulkan ucapannya tanpa menyebutnya dengan "oh, saudari, adakah anda mahu sarapan? Ini sarapan untuk adik saya. " Selain itu, seboleh-bolehnya elakkan bercakap dengan gaya yang tidak jelas, ya. Kerana dalam masa pertumbuhan dan perkembangan, Si Kecil akan meniru apa yang dilakukan oleh ibu dan orang-orang di sekelilingnya.

4. Bantu Amalan Anak Kecil Anda

Mengubah tabiat tidak mudah. Untuk itu, ibu perlu menolong si kecil berlatih sehingga sebutannya menjadi betul. Sekiranya si kecil mengecewakan huruf "s", ibu dapat melatihnya untuk menutup gigi atas dan bawah ketika menyebut huruf "s". Latih anak anda secara berkala dan dengan cara yang menyeronokkan. Contohnya, semasa bercerita, santai, dan situasi menyeronokkan yang lain. Jangan lupa juga memberi pujian kepada si kecil anda ketika dia berjaya mengucapkan kata itu dengan betul, puan.

Sepanjang si kecil anda dalam fasa pertumbuhan dan perkembangan, jangan lupa untuk memperhatikan keadaan kesihatan si kecil, puan. Sekiranya si kecil anda sakit, sekarang anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli ubat / vitamin untuk si kecil anda. Ibu boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi atau Apothecary dalam aplikasi . Ibu hanya perlu memesan ubat / vitamin yang diperlukan oleh si kecil melalui aplikasi tersebut dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. (Baca juga: Mempertimbangkan Keibubapaan Bagi Anak )