Kesihatan

Sebab Pemeriksaan Perubatan Boleh Mencegah Penyakit Jantung

, Jakarta - Jantung adalah organ yang sangat penting, kerana fungsinya sebagai penyokong kehidupan manusia. Sekiranya organ ini terganggu, kelangsungan hidup seseorang akan terjejas. Sebenarnya, salah satu penyakit jantung boleh menjadi pembunuh manusia secara tiba-tiba, seperti serangan jantung. Namun, ambillah, kerana dengan pemeriksaan kesihatan Anda boleh mencegah penyakit jantung daripada tiba-tiba!

Baca juga: Harus Tahu, Anak-anak Juga Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Penyakit Jantung, Pelbagai Masalah Kesihatan di Organ Jantung

Penyakit jantung adalah keadaan apabila terdapat penyempitan atau penyumbatan saluran darah di jantung. Beberapa keadaan yang boleh dikategorikan sebagai penyakit jantung termasuk kecacatan jantung kongenital, penyakit saluran darah, gangguan irama jantung, gangguan injap jantung, dan gangguan yang dapat mempengaruhi keadaan otot jantung.

Baca juga: 3 Sebab Pemeriksaan Perubatan Sebelum Tahun Baru

Pemeriksaan Perubatan dapat Mencegah Penyakit Jantung

Seseorang yang berumur 30 tahun ke atas sememangnya dinasihatkan untuk memeriksa kesihatan jantungnya untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Terdapat banyak jenis ujian jantung. Pemeriksaan ini boleh dilakukan setahun sekali. Pemeriksaan berikut untuk menentukan kesihatan jantung:

  • Ujian Treadmill

Ujian ini dilakukan untuk mengesan lebih awal sama ada seseorang itu menghidap penyakit jantung koronari.

  • Ultrasound Organ Jantung

Instrumen yang digunakan untuk melakukan pemeriksaan ini disebut echocardiogram. Alat ini berfungsi untuk menentukan ruang di jantung, sama ada dalam keadaan normal atau tidak. Di samping itu, ultrasound ini berfungsi untuk memeriksa injap jantung, ketebalan otot jantung, dan lubang di antara ruang jantung kanan dan kiri. Anda boleh melakukan pemeriksaan ini sekiranya anda mengalami sakit dada atau sakit di bahagian atas lengan yang penyebabnya tidak diketahui.

  • Pemantauan Holter

Alat ini adalah alat rakaman irama jantung, yang dapat merakam selama 24 jam. Peranti ini dipasang oleh doktor, dan pemeriksa dapat pulang seperti biasa. Apabila gangguan irama jantung berlaku, rakaman akan menunjukkan ketika keadaan ini berlaku.

  • Elektrokardiogram (ECG)

Elektrokardiogram adalah alat yang digunakan untuk merakam dan mengukur aktiviti elektrik jantung. Peranti ini menerjemahkan impuls elektrik ke dalam grafik yang dipaparkan di skrin pemantauan. Prosedur ini selamat, cepat, dan tidak menyakitkan kerana dilakukan tanpa aliran elektrik dan tanpa sayatan (tidak invasif).

  • Imbasan CT Jantung

Peranti ini menggunakan sinar-X dalam dos yang tinggi untuk mendapatkan gambaran terperinci mengenai jantung. Peserta dalam peperiksaan ini juga akan disuntik dengan pewarna untuk mempercepat penyumbatan.

Selain melakukan serangkaian ujian di atas, penyakit jantung masih dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup yang sihat. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan, termasuk menjaga kebersihan yang baik, berhenti merokok, menguruskan tekanan dengan baik, mengawal kesihatan dengan baik, menjaga berat badan yang ideal, dan melakukan senaman, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk memastikan tubuh tetap sihat dan cergas.

Baca juga: 5 Pekerjaan ini Memerlukan Pemeriksaan Fizikal untuk Ujian Masuk

Sekiranya anda berminat untuk melakukan pemeriksaan kesihatan Anda boleh terus menghubungi doktor yang sesuai dengan keperluan anda. Jangan lupa tanyakan langkah-langkah prosedur yang ingin anda lalui. Anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor yang sesuai dengan keperluan anda di hospital hospital melalui aplikasi . Oleh itu, muat turun permohonannya dengan segera!