Kesihatan

Inilah 7 Mitos Tentang Epilepsi yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Epilepsi telah lama dianggap mitos. Berabad-abad yang lalu bahkan keadaan kesihatan ini dikaitkan dengan makhluk ghaib dan orang-orang yang mengalami sawan dianggap memiliki atau dirasuk oleh roh. Sehingga kini, mitos mengenai epilepsi masih beredar dan menambah stigma yang mempengaruhi orang mengenai epilepsi.

Mitos atau kesalahpahaman mengenai epilepsi adalah perkara biasa, dan boleh membahayakan untuk mempercayainya. Ramai yang berpendapat bahawa keadaan ini jarang berlaku dan sangat jarang berlaku. Berikut adalah beberapa mitos yang telah beredar sejauh ini:

  • Epilepsi Adalah Penyakit Jarang

Sebenarnya, epilepsi adalah penyakit yang dialami oleh banyak orang. Sebanyak 1 dari 100 orang menghidap penyakit ini. Pada sesetengah orang yang menderita epilepsi, epilepsi bukan hanya satu penyakit, tetapi juga disertai oleh penyakit lain seperti: kelumpuhan serebrum , keterbelakangan mental, autisme, alzheimer, dan kecederaan otak traumatik.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara sawan dan epilepsi

  • Setiap Orang Yang Mengalami Kejang Mesti Menghidap Epilepsi

Ramai orang mempercayai mitos ini. Ramai orang bimbang tentang potensi epilepsi kerana mitos ini. Walaupun seseorang mungkin didiagnosis dengan epilepsi ketika dia mengalami 2 atau lebih sawan dalam beberapa hari. Namun, sawan yang berlaku mungkin disebabkan oleh minum berlebihan, kurang tidur, atau ubat-ubatan tertentu. Jadi, sawan tidak selalu dikaitkan dengan epilepsi.

  • Hanya Kanak-kanak Yang Mempunyai Epilepsi

Memang, usia kanak-kanak terdedah kepada epilepsi, tetapi banyak orang dengan epilepsi juga berlaku pada orang tua. Epilepsi yang dialami oleh orang tua adalah kesan daripada masalah kesihatan yang mereka alami, seperti strok dan penyakit jantung. Harap maklum bahawa epilepsi adalah penyakit yang dapat dialami oleh semua orang dan boleh muncul pada bila-bila masa.

  • Orang yang menghidap Epilepsi tidak dapat bekerja

Ini hanya mitos. Harap maklum bahawa epilepsi boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walaupun ada orang dengan keadaan yang lebih serius yang menghalangnya daripada bekerja, itu tidak bermakna semua orang dengan epilepsi mempunyai keadaan yang sama. Gangguan epilepsi tidak selalu menjadi halangan dan halangan untuk berjaya. Di samping itu, keadaan ini tidak memberi kesan kepada kepintaran dan kecerdasan seseorang.

Baca juga: Tekanan Boleh Mencetuskan Kejang Epilepsi

  • Epilepsi adalah penyakit berjangkit

Ini adalah mitos yang sangat palsu. Anda tidak akan menangkap atau menyebarkan epilepsi. Penyakit ini disebabkan oleh gangguan pada sistem saraf pusat, bukan disebabkan oleh penyebaran virus atau bakteria.

  • Orang dengan epilepsi tidak boleh hamil

Ini juga mitos palsu. Epilepsi tidak mempengaruhi keupayaan wanita untuk mempunyai anak dan hamil. Anda hanya perlu tahu bahawa ketika wanita hamil mengambil ubat antiepileptik, risiko kecacatan kelahiran pada bayi meningkat sebanyak 2-10 persen. Sekiranya anda menghidap epilepsi dan merancang untuk hamil, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda mengenai pengambilan ubat.

  • Ketika Epilepsi Berlaku, Letakkan Objek Keras Di Mulut Penderita

Anda mungkin pernah mendengar, jika seseorang mempunyai epilepsi segera memasukkan objek seperti sudu ke dalam mulut untuk merawat sawan. Mitos ini sangat salah. Meletakkan objek ke dalam mulut seseorang yang menghidap epilepsi ketika berlaku boleh menyebabkan masalah lain seperti kesukaran bernafas, gigi patah, gusi tertusuk, digigit, atau sakit rahang.

Baca juga: Epilepsi Boleh Diubati atau Selalu Berulang?

Tindakan untuk menolong orang yang tiba-tiba mengalami sawan akibat epilepsi adalah berpusing ke satu sisi. Simpan di tempat yang jauh dari benda tajam dan berbahaya. Anda juga perlu meletakkan bantal di kepala dan membiarkan kekejangan berhenti dengan sendirinya. Sekiranya ketegangan berterusan selama 5 minit atau lebih, segera dapatkan bantuan perubatan dengan menghubungi doktor melalui aplikasi .

Itulah pentingnya kesedaran mengenai penyakit, termasuk epilepsi. Jangan menyerap maklumat kesihatan mitos. Lebih baik mencari kebenaran dari sumber pakar yang tepat.

Rujukan:
Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. 12 mitos dan salah tanggapan umum mengenai epilepsi.
Pusat kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. 9 Mitos degil Mengenai Epilepsi untuk Berhenti Percaya.
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2020. 13 Mitos Epilepsi Umum, Dibongkar.