Kesihatan

Ini adalah Gejala Kanser Kelenjar getah bening

Jakarta - Kelenjar getah bening mempunyai fungsi penting bagi tubuh, iaitu membantu sistem imun melawan jangkitan. Walau bagaimanapun, kelenjar ini juga boleh terjejas. Satu perkara yang perlu diperhatikan adalah barah kelenjar getah bening atau limfoma.

Kanser kelenjar getah bening berlaku apabila limfosit (sel darah putih) di dalamnya berkembang secara tidak normal. Keadaan ini menyebabkan pelbagai gejala mengganggu. Apakah simptom barah kelenjar getah bening yang perlu diperhatikan?

Baca juga: Ini Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

Gejala Kanser Kelenjar getah bening

Sebenarnya, kanser kelenjar getah bening mempunyai banyak jenis, yang dikelompokkan menjadi dua kategori luas, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Setiap jenis barah kelenjar getah bening boleh menyebabkan berlainan gejala. Sebenarnya, sebilangan dari mereka mungkin tidak menyebabkan gejala yang ketara, terutama pada peringkat awal.

Secara amnya, gejala kanser kelenjar getah bening berikut yang perlu diperhatikan:

1. Kelenjar getah bening bengkak

Apabila barah nodus limfa berlaku, sel limfosit yang tidak normal akan berkembang dan berkumpul di kelenjar getah bening. Kemudian, ini menyebabkan pembengkakan kelenjar getah bening, terutama di leher, di bawah ketiak, dan pangkal paha. Kelenjar getah bening yang bengkak ini biasanya bulat, lembut, boleh disentuh, dan tidak menyakitkan.

2. Demam dan berpeluh pada waktu malam

Demam adalah gejala banyak penyakit, salah satunya adalah barah kelenjar getah bening. Demam akibat barah limfa berlaku kerana sel limfosit menghasilkan bahan kimia tertentu yang meningkatkan suhu badan.

Memetik dari halaman Tindakan Limfoma , barah kelenjar getah bening menyebabkan kenaikan suhu badan hingga 38 darjah Celsius. Secara amnya, demam akibat barah kelenjar getah bening akan datang dan pergi secara berterusan, dan menyebabkan badan banyak berpeluh pada waktu malam.

Baca juga: 5 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kelenjar getah bening yang bengkak

3.Mudah letih

Keletihan setelah seharian melakukan aktiviti adalah perkara biasa. Namun, dalam keadaan barah kelenjar getah bening, badan akan mudah letih, dan tidak pernah merasa lebih baik.

4. Berat Badan Tanpa Sebab Yang Jelas

Satu lagi gejala kanser kelenjar getah bening yang perlu diperhatikan adalah penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas. Tidak bergurau, penurunan berat badan dapat terjadi dengan cepat dalam jangka waktu yang sangat singkat, walaupun anda tidak melakukan diet. Gejala-gejala ini biasanya berlaku pada jenis limfoma yang agresif, atau dengan sel-sel barah yang berkembang pesat.

Gejala ini berlaku kerana sel barah menguruskan sumber tenaga di dalam badan. Selain itu, tubuh juga menggunakan banyak tenaga untuk menyingkirkan sel barah. Berat orang yang menghidap barah kelenjar getah bening kehilangan lebih daripada 10 peratus daripada jumlah berat badan mereka, dalam masa 6 bulan.

5. Gatal-gatal

Gatal pada kulit boleh menjadi gejala barah kelenjar getah bening. Kawasan kulit yang gatal biasanya berada di sekitar kelenjar getah bening yang terkena sel barah, pada kaki bawah, atau seluruh badan. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh bahan kimia yang dikeluarkan oleh sistem imun, sebagai reaksi terhadap sel barah.

Baca juga: Kelenjar getah bening yang membengkak pada kanak-kanak, berhati-hati dengan kanser limfoma!

6. Rasa kembung di perut

Kanser kelenjar getah bening juga boleh berkembang di kelenjar getah bening di perut atau di sistem limfa di hati atau limpa. Keadaan ini menyebabkan pembengkakan limpa, menyebabkan rasa sakit di bahagian kiri tulang rusuk, kembung, atau merasa seperti anda kenyang walaupun anda hanya makan sedikit makanan.

Perut juga akan terasa kenyang, seperti kenyang atau kembung jika sel barah telah mempengaruhi hati dan membuat perut membengkak. Gejala lain dari kanser kelenjar getah bening juga boleh berlaku sekiranya barah kelenjar getah bening mempengaruhi perut, seperti sakit perut, cirit-birit, muntah, atau sembelit.

Itu adalah gejala umum barah kelenjar getah bening. Sebagai tambahan kepada gejala ini, terdapat banyak gejala lain yang juga boleh berlaku. Contohnya, sakit kepala, pening, sawan, dan kaki dan lengan yang terasa lemah. Gejala-gejala ini umumnya berlaku ketika barah kelenjar getah bening mulai merebak ke otak atau sistem saraf.

Walaupun gejala yang dijelaskan di atas serupa dengan gejala penyakit lain, jangan ambil ringan, oke? Pantas muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, supaya gejala barah kelenjar getah bening dapat didiagnosis dan dirawat dengan cepat.

Rujukan:
Persatuan Hematologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Limfoma.
Tindakan Limfoma. Diakses pada tahun 2020. Gejala limfoma.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Limfoma.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found