Kesihatan

Pertumbuhan Berat Bayi pada Tahun Pertama

, Jakarta - Seperti kebanyakan ibu bapa, ibu mungkin tertanya-tanya apakah bayinya tumbuh normal. Bayi yang sihat bervariasi, tetapi perkembangannya cenderung dapat diramalkan. Semasa peperiksaan, doktor akan memeriksa ketinggian, berat badan, dan usia bayi untuk melihat apakah bayi itu tumbuh seperti yang diharapkan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menetapkan standard untuk pertumbuhan bayi dan anak. Berat purata bayi baru lahir adalah sekitar 3.2 hingga 3.4 kg. Di samping itu, sebilangan besar bayi yang baru lahir sihat beratnya dari 2.6 hingga 3.8 kg. Berat lahir rendah kurang dari 2.5 kg semasa kehamilan penuh, dan lebih besar daripada purata berat badan lahir lebih daripada 4 kg. Jadi, bagaimana perkembangan berat badan bayi normal selama satu tahun? Lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: 7 Fakta Mengenai Bayi Baru Lahir yang Jarang Diketahui

Pertumbuhan Berat Bayi Normal

Sebelum membincangkan pertumbuhan berat badan bayi yang normal, terdapat banyak perkara yang boleh mempengaruhi berat badan bayi yang baru lahir, termasuk:

  • Berapa minggu kehamilan berlangsung.
  • Tabiat merokok ibu.
  • Kencing manis semasa mengandung.
  • Status pemakanan.
  • Sejarah keluarga.
  • Jantina.
  • Kehamilan kembar

Baca juga: Ini adalah 6 cara untuk menjaga bayi dengan berat badan rendah

Sekali lagi, setiap bayi berbeza, tetapi inilah yang biasanya anda harapkan dalam 12 bulan pertama kehidupan

Dua Minggu Pertama

Selama beberapa hari pertama kehidupan, adalah normal bagi bayi yang baru lahir disusui dan diberi susu botol untuk menurunkan berat badan. Bayi yang diberi susu botol dapat menurunkan berat badan hingga 5 persen, dan bayi yang baru diberi susu ibu dapat menurunkan hingga 10 persen. Namun, dalam masa dua minggu, kebanyakan bayi baru lahir mendapatkan kembali semua berat badan yang telah hilang dan kembali ke berat lahir.

Satu bulan

Sebilangan besar bayi akan menambah berat badan kira-kira 0.5 kg pada bulan pertama. Pada usia ini, bayi tidak mengantuk, mereka mulai mengembangkan diet biasa, dan menghisap lebih kuat ketika menyusu.

Enam bulan

Rata-rata, bayi menambah berat badan sekitar 0,5 kg setiap bulan selama enam bulan pertama. Berat purata pada enam bulan adalah sekitar 7.3 kg untuk kanak-kanak perempuan dan 7.9 kg untuk kanak-kanak lelaki.

Setahun

Antara enam bulan dan satu tahun, kenaikan berat badan sedikit menurun. Sebilangan besar bayi menggandakan berat lahir pada usia lima hingga enam bulan dan tiga kali ganda pada masa mereka berusia satu tahun. Pada satu tahun, berat badan bayi bayi rata-rata sekitar 8,9 kg, dengan berat bayi lelaki sekitar 9,6 kg.

Seorang doktor boleh menggunakan carta pertumbuhan khusus untuk bayi pramatang atau mereka yang dilahirkan dengan keperluan kesihatan khas untuk memantau pertumbuhan berat badan bayi. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai pertumbuhan anak anda, anda harus menghubungi pakar pediatrik anda di . Pediatrik di adalah sumber maklumat terbaik mengenai pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dan dia boleh dihubungi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui telefon pintar jadi lebih praktikal.

Baca juga: Seberapa Berkesan Pengambilan Susu Berat Badan Bayi?

Perkara yang perlu diberi perhatian

Tempoh kenaikan berat badan bayi yang cepat juga biasa. Tepat sebelum atau semasa lonjakan pertumbuhan, bayi mungkin lebih sekata daripada biasa. Mereka juga boleh makan lebih banyak. Pemakanan kluster adalah ketika mereka menyusui lebih kerap untuk jangka waktu tertentu (kelompok). Mereka juga mungkin tidur lebih lama atau kurang dari biasanya.

Selepas peningkatan pertumbuhan, ibu juga dapat melihat bahawa pakaian mereka tidak lagi sesuai. Mereka bersedia untuk beralih ke ukuran seterusnya. Bayi juga mengalami jangka masa ketika berat badannya dapat turun. Selama beberapa bulan pertama, kanak-kanak lelaki cenderung mendapat berat badan lebih banyak daripada kanak-kanak perempuan. Walau bagaimanapun, kebanyakan bayi menggandakan berat kelahiran mereka pada usia 5 bulan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Berapakah Purata Berat Bayi Mengikut Bulan?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Berapa Banyak Yang Harus Saya Jangkakan Bayi Saya Tumbuh pada Tahun Pertama?
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Purata Berat dan Panjang Bayi pada Tahun Pertama.