Kesihatan

Kenali 5 fobia pelik yang berlaku pada orang di sekitar anda

, Jakarta - Fobia adalah ketakutan yang berlebihan terhadap sesuatu. Ketakutan ini dapat timbul ketika menghadapi situasi, berada di tempat, atau ketika melihat sesuatu. Dalam kes yang teruk, penghidap fobia akan cuba mengelakkan objek yang mencetuskan ketakutan. Fobia termasuk dalam gangguan kecemasan. Keadaan ini dapat membuat penderita tertekan, dan panik. Ini adalah fobia pelik yang boleh berlaku pada orang di sekitar anda!

Baca juga: Ketakutan yang berlebihan, Inilah Fakta di Sebalik Fobia

  • Fobia Badut atau Coulrophobia

Bagi orang yang mempunyai fobia ini, bersemuka dengan badut bukanlah perkara yang menarik, malah lucu. Bukan hanya ketakutan biasa, orang yang mempunyai coulrophobia juga sukar untuk mengawal ketakutan mereka, sehingga mereka dapat segera menjerit histeris ketika sosok badut muncul di depan mereka.

Menurut orang normal, mungkin tindak balas orang dengan fobia badut akan terasa pelik dan tidak masuk akal. Orang yang mempunyai fobia badut bahkan boleh mempunyai perasaan takut, cemas, dan panik hanya dengan membayangkan sosok mereka. Selain itu, orang yang mengalami fobia ini tiba-tiba merasa mual, jantungnya berdegup kencang, pernafasannya tidak teratur, dan mereka berpeluh dengan teruk ketika mereka harus menghadapi badut.

  • Crob Phobia atau Agoraphobia

Agoraphobia adalah sejenis gangguan kecemasan pada manusia. Penghidapnya akan merasa ketakutan yang berlebihan dan mengelakkan tempat atau situasi yang menyebabkan panik dan membuatnya malu. Orang dengan agoraphobia akan berfikir dua kali untuk menggunakan kemudahan awam seperti pengangkutan awam, beratur untuk membeli tiket pawagam, atau tempat terbuka seperti tempat letak kenderaan.

  • Fobia Lubang Kecil atau Trypophobia

Trypophobia adalah keadaan apabila seseorang mengalami ketakutan terhadap sekumpulan lubang kecil. Keadaan ini boleh dicetuskan apabila seseorang melihat corak lubang kecil yang berkelompok. Seseorang yang mempunyai fobia ini akan merasa merinding, takut, gatal pada kulit, berpeluh, mual, panik, jijik, dan kegelisahan.

Baca juga: 5 Sebab Fobia Ini Boleh Muncul

  • Fobia Menjauh dari Telefon Bimbit atau Nomofobia

Nomophobia adalah salah satu fobia yang dialami oleh banyak orang hari ini, di mana penghidapnya akan mengalami ketakutan tidak mempunyai telefon bimbit. Bukan hanya orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak yang bergantung pada telefon bimbit. Fobia ini boleh menjadi fobia paling pelik pada zaman moden ini. Seseorang dengan nomofobia akan mengalami kegelisahan apabila telefon bimbit mereka tidak mempunyai isyarat, kehabisan bateri, tidak dapat mengisi bateri, dan tidak mempunyai akses ke internet.

  • Fobia Cermin atau Spektrofobia

Orang yang mempunyai spektrofobia akan takut dengan cermin atau cermin dan pantulan mereka sendiri atau dengan objek yang dapat memantulkannya. Fobia ini biasanya berakar pada hal-hal traumatik yang melibatkan kaca, seperti ketakutan akan sosok yang muncul di cermin, seperti hantu. Fobia cermin juga dapat dialami kerana harga diri yang rendah dan kurangnya keyakinan terhadap penampilan anda sendiri.

Baca juga: Hai Geng, Mengganggu Rakan Fobia Anda Sama sekali Tidak Lucu. Inilah sebabnya

Fobia adalah gangguan kecemasan yang harus anda ketahui. Adakah anda mengalami salah satu daripadanya? Sekiranya demikian, anda boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!