Kesihatan

Apakah Jenis Makanan Yang Sesuai untuk Kucing Munchkin?

"Kucing Munchkin adalah karnivor, jadi kebanyakan makanannya harus berasal dari sumber haiwan. Walau bagaimanapun, kucing ini juga perlu diberi kombinasi nutrien yang betul agar dapat tumbuh dan berkembang dengan baik. Bukan hanya memberi makanan berkhasiat kepadanya, anda juga harus memastikan makanan yang anda berikan sesuai dengan selera kucing Munchkin. "

, Jakarta - Memiliki kaki pendek yang unik menjadikan kucing Munchkin kelihatan comel dan menggemaskan. Kucing ini juga suka dimanjakan dan senang dipeluk, jadi tidak hairanlah jika banyak orang mengagumi dan ingin memiliki kucing Munchkin.

Untuk kekal sihat, kucing Munchkin perlu diberi makanan yang betul. Kucing ini juga memerlukan gabungan nutrien yang sempurna untuk memastikan tubuh mereka tumbuh dan berkembang dengan baik. Oleh itu, ketahui jenis makanan apa yang sesuai untuk kucing Munchkin di sini.

Baca juga: Ketahui 4 Jenis Kucing yang Paling Disukai

Makanan yang baik untuk Kucing Munchkin

Kucing Munchkin adalah karnivor, jadi kebanyakan pemakanannya harus berasal dari sumber haiwan. Haiwan comel dan lucu ini juga memerlukan makanan yang kaya dengan protein dan lemak haiwan untuk mendorong pertumbuhan dan perkembangannya.

Jenis makanan berikut baik untuk kucing Munchkin:

  • Protein Berkualiti. Sebagai karnivor, Munchkins mempunyai keperluan protein yang tinggi dan paling baik berasal dari sumber haiwan, seperti daging, unggas dan ikan.
  • Lemak Sihat. Lemak memberi tenaga kepada kucing untuk mempunyai pertumbuhan dan perkembangan yang baik. Di samping itu, asid lemak omega juga dapat membantu perkembangan otak dan kulit, serta mantel yang sihat. Pengambilan lemak untuk Munchkin boleh berasal dari lemak ayam dan minyak salmon.
  • Makanan Tambahan Berguna. Anak kucing Munchkin juga memerlukan suplemen vitamin dan mineral untuk memberi mereka nutrien yang mereka perlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.
  • Mudah dihadam. Selain memastikan makanan kucing anda penuh dengan nutrien, anda juga perlu memastikannya mudah dicerna, supaya badannya dapat menyerap semua nutrien dalam makanan.

Kucing Munchkin tidak memerlukan karbohidrat dalam makanan mereka. Memberi makanan karbohidrat kepada haiwan peliharaan ini dapat membuatnya gemuk dan juga berisiko menghidap diabetes. Oleh itu, elakkan sama sekali memberi karbohidrat Munchkin.

Makanan basah sering dianggap makanan terbaik untuk kucing Munchkin, tetapi anda juga boleh memberikan makanan kering sebagai makanan ringan. Bercakap dengan doktor haiwan anda mengenai keperluan pemakanan kucing Munchkin anda, terutamanya jika kucing anda menghidap diabetes, gemuk atau lebih tua. Jangan lupa menyediakan air bersih dan segar untuk kucing setiap masa.

Baca juga: Ketahui Bahagian Makanan yang Betul untuk diberikan kepada Kucing

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Mengenai Makanan Munchkin

Tidak seperti kucing berketurunan lain, diet Munchkin sebenarnya tidak terlalu ketat. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh memberi mereka makanan manusia atau makanan anjing.

Sebenarnya, memberi makan anjing boleh membahayakan kesihatan kucing Munchkin dari masa ke masa. Makanan anjing tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan mereka dan seringkali tinggi karbohidrat.

Juga penting untuk memastikan bahawa makanan yang diberikan kepada Munchkin anda mengandungi bahan-bahan berkualiti tinggi dan juga sesuai dengan selera mereka. Setelah anda memutuskan untuk membeli makanan kucing tertentu, anda perlu melakukan ujian rasa.

Sekiranya Munchkin anda makan makanan tanpa masalah dan sepertinya menikmatinya, itu bermakna ia sesuai untuknya. Namun, jika Munchkin nampaknya tidak menikmatinya, lebih baik mencuba sesuatu yang lain.

Kucing comel ini kadang-kadang lebih suka tidak makan sama sekali daripada makan makanan yang tidak mereka sukai. Dan mogok makan boleh menyebabkan kucing ini berisiko mengalami kegagalan hati, yang boleh membawa maut.

Oleh itu, ganti makanan yang tidak disukainya dengan yang lain, dan cuba memperkenalkan makanan baru secara sedikit demi sedikit dalam seminggu. Ini akan mengelakkan Munchkin menolak makanan baru secara langsung dan mengurangkan risiko masalah perut pada kucing anda.

Baca juga: Inilah Cara Membesarkan Kucing Munchkin untuk Pemula

Itulah jenis makanan yang sesuai untuk kucing Munchkin. Sekiranya kucing peliharaan anda sakit, anda boleh membeli ubat yang ditetapkan oleh doktor menggunakan aplikasi tersebut . Kaedahnya sangat mudah, cukup pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kita Semua Mengenai Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. 6 Makanan Kucing Terbaik Untuk Munchkins.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Munchkin Cat: Cat Breed Profile.
Petua Penjagaan Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Makanan Apa Yang Harus Anda Beri kepada Munchkin Anda.