Kesihatan

Fakta Unik Tentang Burung Hantu

, Jakarta - Kebanyakan orang tertarik pada burung hantu sejak mereka kecil. Sebabnya, terdapat banyak buku cerita bergambar yang memasukkan burung hantu sebagai watak cerita mereka. Minat manusia terhadap burung hantu telah tercatat dalam sejarah. Bermula ribuan tahun yang lalu di gua-gua di Perancis, kemudian tundra Artik, di mana seorang seniman Zaman Ais melukis burung hantu bersalji di dinding gua. Burung hantu juga boleh didapati di syiling Yunani dan pasu Rom, dan gambar burung hantu tertua di Amerika Syarikat dilukis oleh seniman asli 1,000 tahun yang lalu.

Walau bagaimanapun, banyak orang berpendapat bahawa adalah baik untuk memiliki burung hantu sebagai haiwan kesayangan. Sebenarnya, hanya sedikit orang yang memahami apa yang perlu dilakukan ketika menjaga burung hantu. Untuk mengenali burung hantu dengan lebih baik, mari kita lihat fakta unik berikut mengenai burung hantu!

Baca juga: Pertimbangkan Ini Sebelum Membesarkan Burung Nuri

Fakta Unik Tentang Burung Hantu

Berikut adalah beberapa fakta unik mengenai burung hantu:

Burung hantu tidak boleh dijaga

Di kebanyakan negara, haram menyimpan burung hantu tanpa izin khas. Sementara itu, menurut Dunia Burung Hantu Indonesia , burung hantu tidak boleh dipelihara, kerana haiwan ini termasuk hidupan liar.

Beberapa negeri malah memberikan izin kepada individu untuk menyimpan burung hantu sebaik sahaja latihan dan kemudahan yang diperlukan telah disediakan. Amerika Syarikat juga tidak membenarkan individu swasta menyimpan burung hantu sebenar sebagai haiwan peliharaan.

Mereka hanya dimiliki oleh individu yang dilatih dan dilesenkan ketika berada di pemulihan, sebagai ibu bapa angkat di kemudahan pemulihan, sebagai bagian dari program pembiakan, untuk tujuan pendidikan, atau spesies tertentu dapat digunakan untuk berburu di beberapa negara.

Burung hantu boleh sangat merosakkan

Burung hantu mempunyai naluri pembunuhan semula jadi yang dapat diterapkan pada selimut, bantal, pakaian, boneka binatang, dan apa sahaja yang dapat dirobek. Cakar mereka juga sangat buruk untuk kayu. Mereka menonjolkan biji-bijian semula jadi kayu dengan baik semasa mereka mengupas permukaannya.

Kebanyakan Burung Hantu Tidak Suka Dibelai Dan Dipeluk

Burung hantu yang ditangkap masih mengekalkan naluri semula jadi mereka, dan "belaian" tradisional tidak sesuai untuk burung hantu untuk banyak spesies. Jadi, anda mungkin tidak pernah berjaya membelai mereka. Di samping itu, anda mesti memahami bahawa cakar dan paruhnya sangat tajam kerana mereka direka untuk memburu. Jadi, berhati-hatilah ketika berada di sekelilingnya.

Baca juga: Inilah sebabnya burung beo adalah haiwan yang dilindungi

Burung Hantu yang Hidup

Burung Hantu Bertanduk Besar dapat hidup dalam kurungan 30 tahun atau lebih jika dijaga dengan betul. Spesies kecil juga boleh hidup 10 tahun. Jadi, menjaga burung hantu adalah komitmen jangka panjang, jadi tidak boleh dilakukan secara sembarangan.

Kos penyelenggaraan mereka juga tidak murah. Mereka memerlukan makanan, pembersihan dan perhatian setiap hari. Dalam kurungan, ia perlu diletakkan di dalam sangkar yang sangat besar di mana mereka dapat melakukan aktiviti yang mencukupi.

Tubuhnya cukup unik

Bahagian badan burung hantu sebenarnya cukup unik. Sebagai contoh, banyak spesies burung hantu mempunyai telinga yang tidak simetri. Mata burung hantu juga bukan bola mata yang benar. Mata tubular mereka benar-benar tidak bergerak, memberikan penglihatan teropong yang sepenuhnya tertumpu pada mangsa mereka dan peningkatan persepsi kedalaman. Oleh kerana matanya tidak dapat bergerak, burung hantu mesti menggerakkan seluruh kepalanya untuk melihat ke arah yang berbeza. Oleh itu, mereka boleh memutar leher hingga 270 darjah.

Baca juga: Berikut adalah Fakta Menarik mengenai Finch

Itulah beberapa fakta unik mengenai burung hantu. Walaupun spesies ini kelihatan eksotik, lebih baik jangan menyimpan burung hantu di rumah, OK! Pilih jenis haiwan lain yang senang dijaga seperti kucing dan anjing. Lebih-lebih lagi, semua keperluan anjing atau kucing juga kini terdapat di kedai kesihatan . Dengan cara ini, anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli keperluan mereka. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Pusat Burung Hantu Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Burung Hantu sebagai Haiwan Peliharaan.
Persatuan Audubon Nasional. Diakses pada tahun 2021. 13 Fakta Menyenangkan Mengenai Burung Hantu.
Almanak Petani Tua. Diperoleh pada 2021. Fakta Menarik Tentang Burung Hantu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found