Kesihatan

Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

, Jakarta - Siapa yang dapat menahan kegembiraan dan kelucuan anak kucing? Anak kucing adalah haiwan peliharaan yang paling popular. Walau bagaimanapun, anak kucing bukan sahaja suka bermain dan suka bermain, mereka juga memerlukan penjagaan dan kasih sayang. Sekiranya anda mempunyai anak kucing, maka anda harus menggali banyak maklumat mengenai selok-belok merawatnya.

Merawat anak kucing memerlukan persiapan yang baik. Anda harus tahu apa yang diperlukan dan cara terbaik untuk menjaganya. Sekiranya anda memberi mereka perawatan dan latihan yang sewajarnya dari usia muda, ini akan meningkatkan peluang mereka untuk tumbuh menjadi kucing yang sihat dan disesuaikan.

Baca juga: Kenali kudis, penyakit kulit yang disebabkan oleh kutu haiwan

Berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui dalam menjaga anak kucing, iaitu:

  • Pemakanan

Anak kucing harus diberi makan gabungan makanan bungkus berkualiti tinggi dan beberapa makanan semula jadi untuk memastikan keseimbangan pemakanan yang mencukupi. Elakkan memberi susu lembu kepada anak kucing, tetapi pastikan mereka selalu mendapat air bersih dan sihat.

  • Sediakan Tempat Tidur yang Selesa

Walaupun anak kucing anda boleh berkongsi tempat tidur dengan anda, tetap penting untuk menyediakannya tempat tidur yang kering dan selesa untuknya. Gunakan tempat tidur yang selesa, selamat, mudah dibersihkan dan kering, dan letakkan tempat tidur di tempat yang selesa.

  • Sediakan Baki Kaki

Letakkan dulang sampah di tempat yang tenang dan selesa untuk digunakan oleh anak kucing ketika dia perlu ke tandas.

  • Beri Masa Main

Waktu bermain penting untuk ikatan antara anda dan anak kucing kesayangan anda. Anak kucing suka bermain dan mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi.

Ia menghabiskan sebahagian tenaga untuk bermain dan berinteraksi dengan pemiliknya. Cuba bermain dengan pelbagai jenis mainan kucing dan cuba permainan yang berbeza agar kucing tidak bosan. Mainan yang mungkin dia suka adalah mainan yang dapat dikejar dan ditangkap.

Baca juga : 5 Penyakit Menular dari Haiwan

  • Penjagaan Rutin

Perawatan rutin, seperti menyikat rambut, adalah penting, terutamanya untuk kucing berambut sederhana dan panjang. Mulailah menjaga anak kucing dari usia dini sehingga menjadi rutin yang menyeronokkan.

Berikan anak kucing makanan yang lazat, pujian, dan tepukan atau haiwan kesayangan. Dengan cara ini, anak kucing akan dipenuhi dengan perkara-perkara positif sehingga dapat memudahkan hubungan antara anda dan anak kucing.

Rawatan yang menghilangkan debu, kulit mati, rambut gugur, dan kusut dapat membantu mengelakkan kucing anda terkena bebola rambut. Kerana sebilangan kucing akan menelan bulunya ketika dandanan sendiri, terutama kucing berambut panjang. Dan ini boleh terkumpul di perut sehingga akhirnya muntah.

Penjagaan anak kucing harus membuatnya selesa. Elakkan menarik rambut. Rambut kusut mungkin perlu dipotong dengan hati-hati dengan gunting hidung tumpul. Juga, sentiasa menjauhkan gunting dari kucing dan pastikan gunting tidak menggaru kulitnya.

Secara amnya, anak kucing tidak perlu dimandikan dan kebanyakan kucing merasa tertekan untuk dimandikan. Sebaiknya elakkan mandi kecuali disyorkan oleh doktor haiwan kerana alasan perubatan.

Baca juga: 3 Haiwan Domestik Yang Boleh Membawa Penyakit

Anda juga boleh berbincang dengan doktor haiwan melalui aplikasi mengenai jadual pemeriksaan kesihatan tahunan, vaksinasi, cip mikro , pengecualian , serta pencegahan kutu dan cacing pada anak kucing.

Mempunyai anak kucing adalah pengalaman indah bagi kebanyakan orang. Bersiaplah anak kucing anda akan tumbuh menjadi kucing yang cantik dan sihat. Atas sebab ini, jaga anak kucing anda dengan rapi, bahagia, dan sihat kerana dapat berteman selama bertahun-tahun.

Rujukan:
RSPCA. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana saya menjaga anak kucing saya yang baru?
Petfinder. Diakses pada tahun 2020. Penjagaan Anak Kucing: Petua Yang Perlu Diketahui untuk Membesarkan Anak Kucing
Haiwan Peliharaan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Merawat Anak Kucing
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found