Kesihatan

Rawatan Perubatan untuk Merawat Stretch Marks pada Remaja

"Stretch mark adalah salah satu daripada banyak masalah dengan badan yang dialami oleh remaja. Walaupun semula jadi, kehadiran tanda regangan pada kulit boleh mengganggu penampilan. Untuk merawat stretch mark, ada rawatan perubatan yang boleh anda cuba, mulai dari krim topikal, terapi cahaya dan laser, hingga microdermabrasion. "

Jakarta - Remaja menghadapi banyak perjuangan dan perubahan dalam perjalanan mereka hingga dewasa. Perubahan dalam badan, seperti penampilan tanda regangan, sukar diterima. Itulah sebabnya mengapa banyak remaja ingin mengatasi tanda regangan pada kulit, kerana mereka menjengkelkan.

Tanda regangan pada remaja sebenarnya normal, kerana pertumbuhan yang cepat atau kenaikan berat badan, yang meregangkan kulit sehingga garis-garis halus muncul. Walaupun boleh hilang sendiri, mari kita lihat rawatan perubatan apa yang ada untuk mengubatinya tanda regangan dalam perbincangan berikut.

Baca juga:Selalunya disalah anggap sama, ini adalah perbezaan antara selulit dan stretch mark

Mengatasi Stretch Marks dengan Rawatan Perubatan

Ramai remaja melayari internet untuk mengetahui cara mengatasi tanda regangan. Cadangan yang dijumpai juga berbeza-beza, mulai dari gosok kopi, jus lemon, vitamin E, hingga sebilangan jenama krim.

Ubat-ubatan di rumah, seperti mentega koko, minyak vitamin E, dan glikol, boleh dibuat tanda regangan pudar atau hilang. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar, kaedah itu tidak akan membantu menghilangkan tanda regangan. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak berbahaya untuk dicuba.

Dari segi perubatan, terdapat beberapa cara untuk mengatasi tanda regangan Perkara yang boleh dicuba oleh remaja merangkumi:

 • Krim retinoid. Rawatan ini dapat membantu membina semula kolagen pada kulit, yang dapat menjadikan tisu parut kelihatan seperti kulit yang tidak rosak dan memperbaiki penampilan tanda regangan.
 • Terapi cahaya dan laser. Kaedah rawatan ini berfungsi dengan membantu merangsang pertumbuhan kolagen atau elastin pada kulit.
 • Pelaburan mikro. Ini adalah alat genggam yang meniup kristal ke dalam kulit, melicinkan lapisan kulit sehingga kelihatan normal kembali.

Sekiranya anda atau remaja anda mempunyai masalah tanda regangan dan ingin menyingkirkannya, cuba buat temu janji dengan pakar dermatologi di hospital. Kemudian, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kaedah rawatan yang paling sesuai.

Baca juga:Inilah Cara Menghilangkan Stretchmark dengan Bahan Semula jadi

Bagaimana Stretch Marks berkembang

Setelah mengetahui rawatan perubatan yang harus diatasi tanda regangan, juga penting untuk memahami bagaimana keadaan ini berlaku. Apabila pertumbuhan pesat atau kenaikan berat badan berlaku, terutamanya semasa remaja, biasanya tanda regangan muncul pada lelaki dan perempuan.

Faktor lain yang menjadikan remaja cenderung untuk muncul tanda regangan termasuk risiko genetik atau sejarah keluarga, kehamilan, berat badan berlebihan atau gemuk, atau mengambil ubat kortisol.

Tanda regangan berlaku apabila kulit terlalu meregang. Keadaan ini biasanya muncul pada kulit perut, dada, pinggul dan paha. Kehadiran tisu penghubung dan kolagen di kawasan ini, peregangan terlalu banyak menyebabkan bekas luka ungu kemerahan muncul.

Ingat bahawa keterukannya tanda regangan boleh berbeza-beza bergantung pada jenis kulit, faktor genetik, keanjalan kulit, dan tahap kortisol. Cortisol adalah sejenis hormon yang dihasilkan di kelenjar adrenal, dengan salah satu fungsinya adalah untuk meningkatkan keanjalan serat kulit.

Sesiapa yang baligh boleh mendapatkan tanda regangan pada kulit. Walau bagaimanapun, faktor berikut dapat meningkatkan peluang mendapat tanda regangan:

 • Wanita.
 • Sejarah keluarga dengan tanda regangan.
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan.
 • Penurunan atau kenaikan berat badan yang cepat.
 • Penggunaan ubat kortikosteroid jangka panjang (steroid oral atau topikal).
 • Sindrom Cushing (tahap kortisol tinggi).
 • Sindrom Marfan (gangguan tisu penghubung).

Baca juga:Lelaki Juga Boleh Mendapat Stretch Mark, Ini Sebabnya

Petua untuk Tidak Terlihat

Selain rawatan perubatan, anda boleh membuat tanda regangan jadi ia tidak kelihatan, dengan cara:

 • Cuba gunakan alat solek badan yang sesuai dengan warna kulit anda untuk menutup tanda regangan.
 • Pakai seluar panjang, gaun, atau baju yang ditutup di kawasan yang mempunyai tanda regangan.

Banyak krim dan produk kulit lain mengaku merawat tanda regangan, tetapi sebenarnya kebanyakan mereka tidak berfungsi dan mahal. Biasanya, perkara terbaik yang harus dilakukan adalah bersabar kerana tanda regangan sering pudar dari masa ke masa.

Rujukan:
Sistem Kesihatan Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Adakah Stretch Marks Normal untuk Remaja?
Kesihatan Remaja. Diakses pada tahun 2021. Stretch Marks.
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Merawat Stretch Marks Pada Remaja.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found