Kesihatan

Jangkitan bakteria Boleh Menyebabkan Impetigo pada Bayi Baru Lahir

, Jakarta - Menjaga kebersihan persekitaran dan peralatan yang digunakan oleh bayi adalah perkara penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa. Ini dilakukan untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang dapat dialami oleh bayi. Salah satunya adalah keadaan impetigo.

Baca juga : Kenali Impetigo, jangkitan kulit yang menular

Impetigo adalah gangguan kesihatan yang menyerang kulit dan mudah dialami oleh kanak-kanak. Bukan itu sahaja, bayi yang baru lahir juga berisiko mengalami perkara yang sama. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria yang menyebabkan bintik merah pada bayi. Walaupun tidak berbahaya, impetigo perlu dirawat dengan baik agar tidak menimbulkan pelbagai komplikasi pada kesihatan kulit bayi.

Kenali Impetigo yang Disebabkan oleh Jangkitan Bakteria

Impetigo adalah jangkitan kulit yang berjangkit dan umumnya mudah dialami oleh kanak-kanak dan bayi. Walaupun penyakit ini tidak berbahaya, tetapi impetigo adalah penyakit yang sangat menular. Penyebab utama keadaan ini adalah jangkitan bakteria. Jenis bakteria yang boleh menyebabkan impetigo adalah: Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes.

Bakteria dapat menular melalui kontak langsung dengan orang yang mengalami impetigo atau menggunakan barang-barang yang telah terkena bakteria. Dalam keadaan ini, pakaian, alat makan, sprei, mainan, dan tuala boleh menjadi peralatan yang dapat menyebarkan bakteria kepada bayi.

Atas sebab ini, sangat penting bagi ibu untuk menjaga peralatan bayi mereka yang baru lahir daripada terdedah kepada bakteria untuk mengelakkan masalah kesihatan. Selain itu, jika ada keluarga atau saudara yang mengalami impetigo, anda harus mengelakkan pertemuan atau hubungan langsung. Ia dikhuatiri boleh mencetuskan keadaan ini pada bayi baru lahir.

Bayi yang baru lahir umumnya juga mempunyai sistem imun yang rendah. Keadaan imun yang belum optimum juga dipercayai menjadi faktor pencetus impetigo pada bayi.

Sekiranya doktor menambahkan pengambilan vitamin untuk meningkatkan daya tahan tubuh, ibu boleh membeli ubat dan vitamin melalui aplikasi tersebut , lol. Dengan cara itu, ibu tidak perlu lagi beratur di farmasi. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga : 5 Jenis Makanan yang Baik untuk Kesihatan Kulit

Ini adalah Gejala Impetigo pada Bayi

Orang yang mengalami impetigo tidak langsung mengalami gejala ketika terkena bakteria. Biasanya, gejala awal akan muncul selepas 4-10 hari terdedah kepada bakteria pada kulit. Selepas itu, gejala awal akan muncul, seperti tompok merah dan gatal di sekitar mulut dan hidung. Tompok boleh menjadi luka yang menyebabkan cecair muncul dan membentuk kerak coklat.

Walaupun biasa di mulut dan hidung, bakteria ini dapat merebak ke jari dan jari kaki. Di samping itu, terdapat jenis impetigo lain yang kurang biasa, seperti impetigo bulosa. Apabila bayi mengalami impetigo bulosa, biasanya menyebabkan lepuh besar. Keadaan ini juga akan disertai demam.

Segera kunjungi hospital terdekat dan lakukan pemeriksaan apabila bayi mengalami masalah kesihatan kulit selama lebih dari satu minggu. Rawatan yang betul pastinya akan membantu pemulihan yang lebih baik.

Baca juga: Inilah perkara-perkara di rumah yang menyebarkan bakteria impetigo

Impetigo boleh dirawat dengan krim anti-bakteria mengikut nasihat dan preskripsi doktor. Sebelum menggunakan krim anti-bakteria, jangan lupa membersihkan tangan dan kulit di mana krim akan digunakan. Ini dilakukan agar rawatan berjalan dengan optimum.

Jangan lupa menjaga diri sendiri, dengan memastikan pakaian, peralatan tempat tidur, peralatan memasak, dan mainan bayi steril dan bersih.

Rujukan :
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Impetigo.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Impetigo.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found