Kesihatan

Perlu Tahu, Jenis Pembedahan untuk Merawat Hydrocephalus

Hydrocephalus adalah penumpukan cecair di otak yang dapat menjadikan ukuran kepala sangat besar. Keadaan ini boleh berlaku pada bayi baru lahir dan orang tua. Cara utama untuk merawat hidrosefalus adalah dengan menjalani pembedahan. Terdapat dua jenis pembedahan yang dapat dilakukan, iaitu pembedahan shunt dan Ventrikulostomi Endoskopi Ketiga. "

, Jakarta - Walaupun jarang terjadi, bayi baru lahir dapat mengalami gangguan atau kelainan. Gangguan itu mungkin kongenital atau disebabkan oleh sesuatu selepas kelahiran.

Hydrocephalus adalah contoh gangguan yang boleh berlaku pada bayi baru lahir. Keadaan ini boleh menyebabkan kepala bayi lebih besar daripada bayi seusianya. Untuk merawat hidrosefalus, pembedahan perlu dilakukan. Ketahui jenis pembedahan hidrosefalus yang boleh dilakukan!

Baca juga: Ketahui 7 Faktor Risiko untuk Hydrocephalus

Jenis Pembedahan untuk Merawat Hydrocephalus

Hydrocephalus adalah pengumpulan cecair di rongga di otak. Lebihan cecair ini dapat meningkatkan ukuran ventrikel, menjadikannya kelihatan sangat besar. Ini juga dapat memberi tekanan pada otak, menyebabkan gangguan.

Cecair serebrospinal seharusnya mengalir melalui ventrikel dan membasahi otak dan beberapa bahagian tulang belakang. Tetapi, jika terlalu banyak tekanan bendalir dikaitkan dengan hidrosefalus, kerosakan tisu pada otak dapat terjadi dan kelainan fungsi otak sukar dielakkan.

Oleh itu, sangat penting untuk mengembalikan jumlah cecair kembali normal sehingga tekanan di otak dapat diatasi. Pembedahan adalah rawatan utama hidrosefalus.

Baca juga: Waspada, ini adalah komplikasi hidrosefalus

Berikut adalah beberapa pembedahan hidrosefalus yang boleh dilakukan:

1. Operasi Shunt

Salah satu cara untuk merawat hidrosefalus dengan pembedahan adalah pembedahan menjerit . Operasi ini dilakukan dengan menanamkan tiub nipis, yang disebut a menjerit , di otak. Lebihan cecair di otak akan mengalir melalui alat ke bahagian tubuh yang lain, biasanya ke perut. Selepas itu, cecair akan diserap ke dalam aliran darah.

Pada tiub nipis atau menjerit Terdapat injap yang dapat mengawal aliran cecair serebrospinal yang berlebihan. Peranti akan memastikan bahawa cecair yang dikeluarkan mengalir mengikut irama yang betul.

Pembedahan ini dilakukan dengan pakar bedah saraf, otak dan pakar bedah sistem saraf. Semasa operasi, bayi mungkin diberi anestesia dan prosedurnya memakan masa 1 hingga 2 jam.

Sekiranya bayi anda mengalami jahitan selepas pembedahan, bayi mungkin melekat pada kulit atau perlu dikeluarkan. Sebilangan kes menggunakan staples kulit untuk menutup luka dan harus dikeluarkan setelah beberapa hari. Sekiranya terdapat penyumbatan atau jangkitan pada tiub, pembedahan perlu dilakukan.

2. Ventrikulostomi Endoskopi Ketiga

Jenis pembedahan lain untuk merawat hidrosefalus adalah menggunakan kaedah tersebut ventrikulostomi ketiga endoskopi (ETV). Dalam prosedur ini, doktor akan membuat lubang di lantai otak yang membolehkan lebihan cecair keluar ke permukaan otak, di mana ia dapat diserap.

Malangnya, kaedah ini tidak sesuai untuk semua orang. Walaupun begitu, kaedah ini boleh menjadi pilihan sekiranya terdapat penumpukan cecair serebrospinal di otak yang disebabkan oleh penyumbatan. Lebihan cecair akan mengalir melalui lubang dan mengelakkan penyumbatan di otak.

ETV juga bermula dengan pemberian anestesia umum. Selepas itu, pakar bedah saraf akan membuat lubang kecil di tengkorak dan menggunakan endoskop untuk melihat ke dalam ruang otak. Lubang kecil dibuat di otak dengan bantuan alat. Selepas itu, luka akan ditutup menggunakan jahitan.

Prosedur ini memakan masa sekurang-kurangnya 1 jam. Selain itu, ada risiko infeksi yang lebih sedikit ketika melakukan ETV dibandingkan menjerit . Walau bagaimanapun, semua prosedur pembedahan mempunyai risiko. Selain itu, risiko penyumbatan juga boleh berlaku selepas pembedahan yang membuat anda terpaksa melakukan pembedahan lagi.

Baca juga: Hydrocephalus Bolehkah Ukuran Kepala Biasa?

Itu adalah jenis pembedahan untuk merawat hidrosefalus. Sekiranya bayi anda menunjukkan tanda-tanda hidrosefalus, seperti kepala yang sangat besar, peningkatan saiz kepala yang cepat, disertai dengan gejala muntah, mengantuk, mudah marah, dan kejang, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera.

Ibu juga boleh membincangkan gejala kesihatan yang dialami oleh anak-anak mereka kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor pakar dan dipercayai dari dapat memberi anda diagnosis awal dan nasihat kesihatan yang sesuai. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found