Kesihatan

Adakah Terdapat Komplikasi Dari Laparoskopi?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar laparoskopi? Laparoskopi adalah prosedur pembedahan diagnostik yang digunakan untuk memeriksa organ-organ di dalam perut. Prosedur invasif ini berisiko rendah kerana doktor hanya memerlukan sayatan kecil. Prosedur ini menggunakan instrumen yang disebut laparoskop untuk melihat organ perut. Laparoskop berbentuk seperti tiub panjang dan nipis yang dilengkapi dengan cahaya intensiti tinggi dan kamera beresolusi tinggi.

Baca juga: Keadaan ini Memerlukan Pembedahan Laparoskopi

Setelah doktor membuat sayatan kecil di dinding perut, laparoskop kemudian dimasukkan ke dalamnya. Semasa bergerak, kamera menghantar gambar ke monitor video. Laparoskopi membolehkan doktor melihat di dalam badan waktu sebenar , tanpa operasi terbuka. Doktor juga boleh mendapatkan sampel biopsi semasa prosedur ini.

Bolehkah Laparoskopi Menyebabkan Komplikasi?

Risiko yang paling biasa berkaitan dengan laparoskopi adalah pendarahan, jangkitan, dan kerosakan pada organ di perut. Walau bagaimanapun, komplikasi ini jarang berlaku. Selepas prosedur, penting untuk memerhatikan tanda-tanda jangkitan, iaitu:

  • Demam atau menggigil;

  • Sakit perut yang semakin sengit dari masa ke masa;

  • Kemerahan, bengkak, pendarahan, atau saliran di tapak sayatan;

  • loya atau muntah berterusan;

  • Batuk, pening, dan sesak nafas;

  • Ketidakupayaan untuk membuang air kecil.

Sekiranya anda mengalami keadaan di atas setelah menjalani laparoskopi, berjumpa doktor. Sebelum melawat hospital, jangan lupa membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan .

Baca juga: Penyakit Ini Boleh Diatasi Dengan Kaedah Laparoskopi

Risiko kecil lain yang menimbulkan laparoskopi adalah kerosakan pada organ yang diperiksa. Darah dan cecair lain boleh bocor ke dalam badan jika organ tertusuk. Sekiranya ini berlaku, anda perlu menjalani pembedahan lain untuk memperbaiki kerosakan.

Risiko lain adalah komplikasi dari anestesia umum, keradangan dinding perut, dan gumpalan darah yang menyebar ke pelvis, kaki, atau paru-paru. Bagi seseorang yang pernah menjalani pembedahan perut sebelumnya, risiko pembentukan lekatan antara struktur di bahagian perut mungkin cukup tinggi. Melakukan laparoskopi sekiranya terdapat lekatan mengambil masa lebih lama dan meningkatkan risiko kecederaan organ.

Bilakah Seseorang Perlu Melakukan Laparoskopi?

Laparoskopi digunakan untuk mendiagnosis atau merawat pelbagai masalah yang berlaku di perut atau pelvis. Laparoskopi biasanya digunakan untuk mendiagnosis pelbagai keadaan, mengenal pasti gejala tertentu, dan dapat digunakan sebagai terapi. Beberapa jenis masalah kesihatan dapat dikesan, iaitu jangkitan kuman pada saluran kemaluan wanita atas, sista ovari, kehamilan ektopik, endometriosis, radang usus buntu, fibroid, dan kemandulan pada wanita.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Merawat Kista dengan Laparoskopi

Sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa di perut atau pelvis, segera periksa keadaan badan anda kepada doktor untuk pemeriksaan yang cepat dan tepat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Laparoskopi.
NHS. Diakses pada tahun 2019. Laparoskopi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found