Kesihatan

8 Petua untuk Bersalin Secara Normal

, Jakarta - Bagi wanita yang memilih untuk melahirkan secara vagina, mungkin ada ketakutan ketika menghadapi hari kelahiran. Membayangkan betapa menyakitkannya dan jumlah perjuangan yang diperlukan semasa bersalin normal menambah kerisauan si ibu. Tidak perlu risau, kelahiran normal adalah proses semula jadi untuk melahirkan bayi ke dunia. Ibu hanya perlu memperhatikan petua berikut agar kelahiran yang normal akan berjalan lancar.

Bersalin secara normal melahirkan bayi secara semula jadi melalui Miss V. Kaedah bersalin ini hanya dapat dilakukan oleh wanita hamil yang tidak mempunyai masalah kesihatan tertentu yang boleh menimbulkan risiko keselamatan ibu dan janin. Bagi ibu yang memilih untuk melahirkan secara faraj, berikut adalah beberapa petua untuk menyiapkan diri:

  • Bincangkan dengan Doktor

Bercakap dengan pakar obstetrik mengenai keinginan ibu untuk bersalin secara normal. Doktor yang mengetahui sejarah kesihatan ibu dan janin akan dapat mengetahui sama ada ibu boleh menjalani kelahiran normal. Periksa kehamilan anda secara berkala kepada pakar kandungan untuk memantau kesihatan janin dan mengesan gangguan semasa kehamilan.

  • Ketahui Risiko

Selalu ada risiko dari sebarang jenis penghantaran, termasuk penghantaran biasa. Komplikasi kelahiran anak boleh berlaku jika janin berada dalam posisi breech, proses persalinan berlangsung terlalu lama atau kerana ketidaksediaan pakar dan peralatan perubatan yang digunakan. Faktor-faktor ini boleh menyebabkan bayi terjerat di tali pusat, tali pusat menjadi prolaps atau prolaps, dan persalinan berpanjangan.

  • Yakinkan Diri Anda & Minta Sokongan Suami Anda

Sekiranya anda telah memutuskan untuk menjalani kelahiran normal, yakinkan diri anda bahawa kaedah ini dipilih untuk kebaikan ibu dan janin. Ingatlah manfaat yang akan diperoleh ibu dari kelahiran normal, iaitu proses pemulihan yang cepat setelah melahirkan, mengelakkan pengaruh ubat-ubatan, dan ibu dapat segera melihat bayinya. Minta sokongan daripada suami anda untuk terus memberi semangat kepada ibu, terutama sebelum hari bersalin.

  • Memilih Hospital untuk Melahirkan

Kami mengesyorkan agar anda memilih hospital yang menyokong kelahiran secara normal, agar keputusan ibu untuk melahirkan secara semula jadi dapat dimaksimumkan. Di samping itu, pilihlah hospital yang terletak tidak jauh dari rumah, supaya ibu dapat segera ke hospital apabila tiba masanya untuk bersalin. Pastikan juga hospital yang anda pilih mempunyai kemudahan untuk bersalin normal dan kakitangan perubatan terlatih.

  • Ikuti Kelas Persiapan

Di kelas persiapan kelahiran anak, ibu dan pasangannya dapat mengetahui banyak maklumat tentang cara melahirkan secara normal. Ibu juga akan diajar teknik bernafas yang dapat membantu mengurangkan kesakitan semasa melahirkan. Ibu juga dapat berjumpa dengan banyak wanita hamil yang lain untuk berkongsi maklumat dan petua.

  • Pilih dan Berlatih Yoga Pose

Selain kelas persiapan melahirkan anak, ibu boleh berlatih bernafas dengan mengikuti kelas yoga. Ibu dapat mengingati beberapa pose atau pergerakan semasa kelas yoga, untuk kemudian berlatih dengan pasangannya di rumah. Latihan pernafasan sangat penting dilakukan secara berkala pada bulan terakhir kehamilan.

  • Urut

Kontraksi akan sering muncul ketika hari bersalin semakin hampir. Untuk mengurangkan kesakitan kontraksi dan membuat ibu berasa tenang, urut dari pasangan atau ahli keluarga yang lain perlu dilakukan.

  • Tenang & Ikut Arahan

Ketika tiba masanya untuk melahirkan, ibu diharapkan dapat tenang dan mengatur pernafasannya ketika dia telah berlatih di kelas persiapan melahirkan. Ikut arahan doktor atau bidan untuk mendorong bayi keluar.

Wanita hamil boleh membincangkan keadaan kesihatan mereka kepada doktor, tanpa perlu keluar rumah, melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan pada bila-bila masa. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found