Kesihatan

Ketahui Pelbagai Jenis Penahan Gigi

Jakarta - Pernah dengar penahan gigi? Alat ini perlu digunakan setelah menjalani rawatan pendakap gigi atau sanggur. Fungsinya adalah untuk membuat gigi yang sudah kemas, tidak kusut lagi.

Sebabnya, gigi sudah rapi setelah menggunakan pendakap sehingga memerlukan masa untuk benar-benar menetap di kedudukan barunya. Oleh itu, semasa proses penyesuaian, penahan gigi berfungsi untuk "memagari" gigi agar tetap kemas. Ketahui lebih lanjut mengenai penahan gigi dalam perbincangan berikut!

Baca juga: Mitos dan Fakta Penyimpan Pergigian yang Perlu Anda Ketahui

Jenis-jenis Penahan Pergigian

Selepas pendakap dikeluarkan, perlu menggunakan penahan gigi selama beberapa bulan. Tempoh penggunaan penahan gigi boleh berbeza-beza bergantung pada keadaan setiap gigi.

Sebilangan orang perlu memakai alat penahan gigi sepanjang hari, kemudian hanya pada waktu malam selama 3 bulan berikutnya. Sementara itu, ada sebilangan orang yang hanya perlu menggunakan penahan gigi selama 3 bulan, tetapi tidak boleh dikeluarkan sepanjang hari.

Berdasarkan bahan dan jangka masa penggunaan, penahan gigi dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

1. Penjaga Hawley

Ini adalah jenis penahan gigi yang paling klasik dan banyak digunakan. Penahan pergigian ini mempunyai wayar yang tertanam di dalam piring akrilik, yang kemudiannya berfungsi sebagai alas dan diletakkan di lelangit atau lantai mulut.

Kemudian, wayar yang ada berfungsi untuk menahan susunan gigi dari depan, seperti pendakap tanpa pendakap. Alat penahan gigi jenis ini biasanya lebih tahan lama dan boleh digunakan semasa makan, selagi anda selalu menjaga kebersihannya.

Walau bagaimanapun, kelemahan penahan gigi ini adalah bahawa saiznya cukup besar. Ini boleh menjengkelkan ketika bercakap, kerana mulut akan kelihatan penuh. Selain itu, wayar yang digunakan juga berisiko menjadikan pipi dan gusi dalaman terdedah kepada seriawan.

Baca juga: 6 Masalah Pergigian Yang Boleh Diselesaikan Dengan Kawat Gigi

2. Penahan Plastik

Juga disebut penahan plastik jernih, jenis ini mempunyai bentuk yang sangat berbeza dari penahan gigi Hawley. Bentuk penahan gigi plastik ini mirip dengan penjaga gigi yang sering digunakan oleh atlet ketika bertanding, tetapi lebih nipis, sehingga mulut tidak kelihatan penuh.

Penahan gigi ini banyak dipilih kerana lebih estetik. Selain itu, penahan gigi jenis ini juga dibuat khusus untuk setiap orang, kerana mesti disesuaikan dengan bentuk dan susunan gigi yang ada.

Kelebihan lain dari alat penahan gigi jenis ini adalah bahawa ia tidak mempengaruhi sebutan semasa bercakap. Ini juga merupakan kelebihan yang menjadikan penahan gigi plastik lebih selesa digunakan.

Walau bagaimanapun, kelemahan penahan plastik adalah lebih mudah patah dan rosak. Bukan hanya itu, alat pergigian jenis ini juga mudah bertukar menjadi kuning, jadi ia mesti dijaga kebersihannya.

3. Penahan Tetap

Tidak seperti dua jenis penahan gigi yang lain, penahan tetap tetap kerana ia melekat pada gigi, tidak boleh dikeluarkan dan dipasang sendiri. Penahan gigi ini biasanya diletakkan di bahagian belakang gigi yang menghadap lidah, jadi ia tidak akan kelihatan jika anda menggunakan penahan gigi.

Selain itu, penahan gigi jenis ini juga tidak mempengaruhi sebutan semasa bercakap. Namun, kekurangannya ialah anda akan sukar menjaga kebersihan gigi secara maksimum, kerana terdapat kabel yang terpasang secara kekal pada gigi. Selain itu, wayar juga berisiko menjengkelkan lidah.

Baca juga: Pakai pendakap, ini adalah rawatan yang perlu dilakukan

Itu adalah beberapa jenis penahan gigi yang boleh anda pilih mengikut keperluan dan pilihan anda. Untuk memilih jenis penahan gigi yang paling sesuai, doktor akan menerangkan dengan lebih terperinci kelebihan dan kekurangan setiap jenis kepada anda dengan lebih lanjut.

Oleh itu, jika anda memakai pendakap gigi dan akan segera menanggalkannya, gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital. Kemudian, anda boleh berbincang lebih lanjut dengan doktor anda untuk memilih jenis penahan gigi yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pendakap.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Diketahui Sebelum Anda Mendapatkan Retainer.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found