Kesihatan

7 Pilihan Menu MPASI dengan Baby Led Weaning

Jakarta - Kaedah bayi disapih atau BLW dalam menyediakan pengganti susu ibu untuk anak-anak kini sudah biasa, terutama bagi ibu moden. Kaedah ini membebaskan si kecil anda makan apa sahaja yang dia mahukan. Dilaporkan, bayi disapih membuat bayi lebih menikmati makanan, kerana dia akan belajar memasukkan makanan ke dalam mulutnya, mengunyah, dan menelannya. Kanak-kanak juga akan mempelajari pelbagai bentuk, tekstur, dan rasa makanan dengan kaedah ini.

Sekiranya anak anda sudah bersedia untuk menjelajah dengan makanan pertama mereka, anda boleh menyiapkan beberapa menu MPASI berikut.

1. Brokoli kukus

Semasa memperkenalkan makanan pelengkap pertama kepada bayi mereka, banyak ibu memilih brokoli. Tidak hanya berkhasiat, brokoli juga mempunyai bentuk yang mudah dipahami oleh anak-anak. Rasanya juga sangat sedap. Agar anak tidak menghadapi masalah mengunyah, ibu harus merebus brokoli hingga lembut, tetapi tidak terlalu lembek. Namun, anda harus menangguhkan pemberian menu ini jika anak anda mempunyai perut yang sensitif, kerana brokoli mengandungi banyak gas dan boleh menyebabkan perut kembung.

2. Jagung Manis

Biji-bijian jagung kecil pasti menarik perhatian kanak-kanak untuk memegangnya. Lebih-lebih lagi, jika dimasukkan ke dalam mulut, butiran ini cenderung jatuh. Walau bagaimanapun, jagung manis menjadi menu makanan pelengkap seterusnya yang sesuai untuk kanak-kanak dengan kaedah ini bayi disapih , kerana tekstur lembut dan rasanya yang manis memudahkan anak-anak mengunyah dan menelannya.

3. Alpukat

Alpukat mengandungi pelbagai lemak baik yang memainkan peranan penting dalam mengoptimumkan prestasi otak kanak-kanak. Buah ini juga mempunyai tekstur lembut dan mudah dicengkam oleh anak-anak, menjadikannya menu makanan pelengkap yang baik walaupun untuk anak-anak yang tidak mempunyai gigi. Rasanya juga enak, dan boleh dihancurkan atau dimakan sekeping.

Baca juga: Petua untuk menyediakan makanan pejal pertama untuk si kecil anda

4. Kepingan Mangga

Mangga adalah salah satu buah yang kaya dengan vitamin C dan A, jadi buah ini dapat menjadi alternatif wortel untuk menyokong kesihatan mata si kecil. Buah ini mempunyai tekstur yang lembut dan lembut, sehingga memudahkan bayi mengunyah. Untuk menjadikannya lebih mudah dipegang, ibu dapat memotong buah ini tanpa menghilangkan kulitnya.

5. Telur rebus

Semasa memberikan menu MPASI ini dengan kaedah bayi disapih , pastikan ibu merebus telur yang betul-betul dimasak. Selepas itu, potong telur menjadi empat keping dan asingkan putih dan kuning telur. Telur adalah sumber protein haiwan yang sangat baik untuk menyokong pertumbuhan anak-anak.

6. Ayam

Ayam adalah makanan pelengkap pertama yang disyorkan untuk kanak-kanak. Tekstur daging ayam jauh lebih lembut daripada daging lembu, jadi ibu dapat memberi daging lembu ketika si kecil mulai pandai mengunyah. Selain telur, sumber protein hewani lain dapat diperoleh dari daging.

7. Pisang

Pisang juga merupakan menu makanan pelengkap kegemaran ibu untuk si kecil yang sedang disapih. Buah ini mengandungi karbohidrat yang baik untuk sumber tenaga. Buah ini juga dapat dimakan hancur agar lebih mudah ditelan.

Baca juga: Sekiranya anda ingin memberi makanan pelengkap, ikuti petua ini terlebih dahulu

Itu adalah beberapa jenis makanan pelengkap pertama si kecil yang dapat diberikan dengan kaedah ini bayi disapih . Ibu perlu tinggal bersama anak ketika dia makan sehingga dia tidak mudah tersedak ketika makan sendirian. Sekiranya ibu menemui gejala aneh pada bayi, segera muat turun dan buka aplikasinya . Pilih perkhidmatan Ask a Doctor dan beritahu kami apa yang anda lalui. Permohonan Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat atau vitamin melalui perkhidmatan Inter Farmasi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found