Kesihatan

Angioedema pada Kanak-kanak, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Angioedema boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Keadaan ini dicirikan oleh penampilan bengkak yang sering berlaku disebabkan oleh reaksi alergi. Walaupun begitu, angioedema biasanya tidak berbahaya dan gejalanya dapat diatasi dengan mudah. Dalam keadaan ringan, gejala angioedema dapat diatasi hanya di rumah.

Walaupun tidak berbahaya, penyakit ini tidak boleh dipandang ringan. Dalam keadaan yang jarang berlaku, angioedema dapat menyebabkan penderita mengalami sesak nafas akibat pembengkakan saluran pernafasan. Munculnya gejala angioedema pada anak-anak harus segera ditangani, untuk mengelakkan keadaan selanjutnya yang berbahaya.

Baca juga: Sebab-sebab Angioedema boleh menyebabkan pernafasan sukar

Mengatasi Gejala Angioedema pada Kanak-kanak

Orang dengan angioedema juga boleh mengalami urtikaria atau gatal-gatal. Angioedema dan gatal-gatal sering dianggap sebagai keadaan yang sama, tetapi sebenarnya berbeza. Pembengkakan pada angioedema berlaku di lapisan bawah kulit, sementara gatal-gatal terjadi di permukaan kulit. Walaupun tidak berbahaya, gejala yang muncul sebagai tanda angioedema masih harus dirawat.

Penyakit ini dicirikan oleh gejala utama pembengkakan di bawah permukaan kulit. Pembengkakan ini berlaku kerana penumpukan cecair di lapisan dalam kulit. Bengkak akibat angioedema juga dapat terjadi di beberapa bahagian badan, seperti mata, bibir, lidah, tangan, kaki, hingga ke kawasan genital. Dalam kes yang teruk, keadaan ini juga boleh menyerang bahagian dalam tekak dan perut.

Bengkak akibat penyakit ini biasanya tidak disertai dengan gatal. Walau bagaimanapun, dalam angioedema yang dipicu oleh reaksi alergi, gatal biasanya menjengkelkan. Di samping itu, keadaan ini juga boleh mencetuskan gejala lain, seperti sensasi panas dan sakit di kawasan bengkak, sesak nafas, dan mata merah. Penyakit ini juga boleh berlaku kerana keturunan dan sering mencetuskan terjadinya gangguan semasa membuang air kecil dan sakit perut.

Baca juga: 4 Perkara Yang Boleh Meningkatkan Risiko Angioedema

Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab penyakit angioedema, bergantung pada jenis yang dialami. Penyakit ini boleh disebabkan oleh reaksi alergi, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan keturunan. Kemunculan bengkak juga dapat terjadi akibat tekanan, perawatan gigi, penggunaan pil kawalan kelahiran, kehamilan, dan kecederaan atau jangkitan. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini, seperti memakai pakaian ketat, bersenam terlalu keras, iklim yang terlalu panas atau sejuk, pengambilan alkohol, dan keadaan perubatan tertentu.

Terdapat beberapa cara rawatan yang dapat dilakukan ketika anak mengalami pembengkakan akibat angioedema. Kerana gejala yang muncul pada umumnya ringan, keadaan ini dapat diatasi secara bebas di rumah. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi gejala angioedema yang boleh dilakukan:

  1. Kompres sejuk, terutamanya di kawasan yang bengkak.

  2. Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat. Sebagai gantinya, selalu pakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan kerengsaan kulit dan tidak memburukkan lagi bengkak.

  3. Jangan menggaru. Dalam beberapa keadaan pembengkakan mungkin disertai dengan gatal. Sekiranya demikian, pastikan si kecil anda tidak menggaru bahagian badan yang bengkak.

  4. Elakkan pencetus alergi. Kaedah ini dilakukan pada angioedema yang muncul sebagai reaksi alergi, seperti alergi makanan.

Baca juga: Sebab Angioedema Menyebabkan Bengkak Badan

Ketahui lebih lanjut mengenai angioedema pada kanak-kanak dengan meminta doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses 2019. Angioedema.
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Hives dan Angioedema.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Angioedema (Giant Hives).