Kesihatan

Waspadalah terhadap Gejala Medulloblastoma atau Tumor Kanser pada Kanak-kanak

Jakarta - Tumor Medulloblastoma pada kanak-kanak adalah tumor sistem saraf pusat embrio yang paling biasa serta tumor pediatrik dengan kadar kematian tertinggi pada kanak-kanak. Tumor ini sering berlaku pada usia tiga hingga lapan tahun dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Medulloblastoma biasanya berkembang di bahagian otak yang disebut fossa posterior , kadang kala merebak ke bahagian otak atau saraf tunjang melalui cecair serebrospinal yang mengelilingi otak. Tumor ini sering dijumpai di otak kecil, kawasan otak fossa posterior yang mengawal koordinasi dan keseimbangan. Baca lebih banyak maklumat di bawah!

Fakta mengenai Medulloblastoma

Tumor ini terjadi akibat pertumbuhan sel yang tidak normal pada cerebellum yang kemudiannya dikenali sebagai perubahan kromosom dan gen. Namun, penyebab barah ganas ini belum diketahui.

Jika dilihat dari taburan tumor, penyakit ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu tumor biasa dan berisiko tinggi. Pada tumor yang keparahannya masih standard, keberadaan tumor berada di bahagian belakang otak dan tidak merebak ke kawasan lain dan juga tulang belakang.

Baca juga: Inilah Cara Mengesan Tumor Malignan dan Tumor Benigna

Medulloblastoma jenis ini dirawat dengan cara mengurangkan sel tumor hingga 1.5 sentimeter atau hilang. Walau bagaimanapun, dalam medulloblastoma berisiko tinggi, sel-sel tumor yang terletak di otak kecil telah merebak ke kawasan otak yang lain, hingga ke tulang belakang.

Pada peringkat yang lebih akut, sel-sel tumor dapat tumbuh semula walaupun pembedahan dikeluarkan. Medulloblastoma yang kembali tidak menolak menjangkiti bahagian badan yang lain.

Gejala Medulloblastoma atau Tumor pada Kanak-kanak

Tanda dan gejala tumor medulloblastoma pada kanak-kanak disebabkan oleh peningkatan tekanan pada otak. Beberapa gejala termasuk sakit kepala yang terasa tiba-tiba, terutama pada waktu pagi. Selain itu, Si Kecil juga sering mengalami mual dan muntah disertai dengan keletihan di badan.

Jangan mengabaikan jika bayi mengalami kehilangan keseimbangan dan koordinasi yang membuatnya sukar untuk berjalan, kerana ini dapat menunjukkan adanya ketumbuhan di otaknya. Simptom lain yang dapat anda perhatikan adalah penglihatan kabur yang berlaku kerana pembengkakan cakera optik di bahagian belakang mata atau papilledema.

Dalam beberapa kes, tumor boleh merebak dan menyerang saraf tunjang. Keadaan ini menyebabkan gejala tambahan, seperti sakit belakang, sukar berjalan, dan ketidakupayaan untuk mengawal usus dan pundi kencing.

Baca juga: Kenali Ciri-ciri Mioma dan Ketahui Bahaya

Pembedahan adalah rawatan yang paling biasa untuk medulloblastoma. Selepas rawatan juga merangkumi kemoterapi dan radiasi, serta pemberian ubat dalam dos mengikut usia anak. Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui gejala tumor medulloblastoma pada kanak-kanak, supaya rawatan dapat diberikan dengan segera.

Jangan lupa untuk muat turun permohonan . Aplikasi ini dapat memudahkan ibu untuk bertanya kepada pakar secara langsung mengenai semua masalah kesihatan yang dialami oleh ibu, termasuk tumor medulloblastoma pada anak-anak. Bukan itu sahaja, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membeli ubat, vitamin, juga melakukan pemeriksaan makmal secara rutin tanpa perlu mengunjungi farmasi atau makmal.

Rujukan:
Pertubuhan Kanser Kanak-kanak Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kanser Otak.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak Tumor Otak.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found