Kesihatan

Punca Sakit Lutut dan Cara Mengubatinya

Jakarta - Sakit lutut bukan hanya "monopoli" bagi orang tua, anda tahu, para pakar mengatakan bahawa sakit sendi di lutut juga dapat dialami oleh orang-orang dari semua peringkat usia. Macam mana boleh jadi? Sebabnya adalah bahawa sendi lutut adalah organ yang terdedah kepada kerosakan dan kesakitan, kerana fungsinya adalah untuk menyokong berat badan. Terutama ketika seseorang melompat atau berlari.

Pakar mengatakan, sakit lutut boleh berpunca dari struktur tulang lutut. Contohnya, dari lutut, sendi lutut, atau ligamen dan tulang rawan. Masalahnya, sakit lutut adalah diagnosis yang agak sukar untuk disahkan.

Pakar mengatakan bahawa beberapa orang dengan sakit lutut hanya mengalami gejala ringan, sementara yang lain mengalami kesakitan yang luar biasa. Lalu, apakah penyebab sakit lutut dan bagaimana mengatasinya?

Tonton Sebabnya

Sebenarnya keadaan yang boleh menyebabkan sakit lutut atau sakit tidaklah kecil. Dengan kata lain, banyak perkara boleh menyebabkan ligamen terseliuh, tulang rawan koyak, dan artritis lutut. Berikut adalah beberapa sebab biasa menurut para pakar:

 • Jangkitan seperti arthritis septik.

 • Kecederaan pada tulang rawan atau kerosakan tendon.

 • terseliuh.

 • Pendarahan pada sendi.

 • Mempunyai penyakit tertentu (gout, tendonitis, Osgood-Schlatter, atau osteoartritis).

 • Kesakitan di bahagian depan lutut adalah seperti sakit di sekitar lutut.

Faktor risiko

Selain penyebabnya seperti di atas, sakit lutut juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Berikut adalah faktor risiko:

 • Sukan tertentu.

 • Masalah biomekanik.

 • Berat badan berlebihan.

 • Kecederaan sebelumnya.

 • Kekurangan fleksibiliti atau kekuatan otot.

Cara memperbaikinya

1. Penggunaan Dadah

Sakit lutut dapat diatasi dengan ubat. Contohnya, ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen atau naproxen. Jenis ubat ini dapat mengatasi keradangan dan kesakitan. Namun, apabila diminum sebelum makan, ubat ini boleh menyebabkan masalah perut. Oleh itu, orang yang menghidap ulser atau ulser perut sangat disarankan untuk mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan ubat ini.

2. Suntikan

Selain sendi, doktor juga boleh memberikan suntikan steroid atau gel yang dapat mengisi sendi yang telah menipis akibat kerosakan. Pakar mengatakan, sakit di lutut boleh disebabkan oleh penipisan tulang rawan yang memenuhi sendi. Akibatnya, apabila terdapat geseran antara sendi, rasa sakit akan timbul.

Walau bagaimanapun, cara ini untuk mengatasi sakit lutut melalui suntikan biasanya tidak akan bertahan lama. Lama kelamaan, rasa sakit mungkin kembali kerana steroid atau gel tidak kekal selama-lamanya di sendi.

3. Terapi Fizikal

Kesakitan di lutut juga dapat diatasi dengan terapi fizikal seperti fisioterapi. Tujuannya adalah untuk menguatkan otot di lutut. Contohnya, menguatkan otot quadriceps (quadriceps), meregangkan hamstrings (hamstrings), dan otot betis (kaki bawah). Namun, jika terapi fizikal tidak memberikan hasil yang diinginkan, kadang-kadang pakar akan mencadangkan pembedahan untuk memperbaiki kerosakan yang ada.

4. Operasi

Pembedahan boleh menjadi kaedah paling berkesan untuk merawat sakit lutut yang disebabkan oleh kalsifikasi sendi. Pembedahan lutut itu sendiri dapat dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu pembedahan memperbaiki tulang rawan, menumbuhkan tulang rawan, dan mengganti tulang rawan dengan tulang rawan krom kobalt . Ketiga-tiga jenis ini akan dipilih mengikut keperluan pesakit. Pakar mengatakan, jika keadaan lutut cukup parah, ada kemungkinan penggantian lutut diperlukan.

Adakah anda mempunyai keluhan di lutut atau sendi lain? Anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • Sakit Lutut Selepas Bersenam Mungkin Ini Sebabnya
 • Sakit Lutut Selalunya, Berhati-hati dengan Osteoarhritis
 • Sakit Sendi Perlu Bergerak Lebih Aktif
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found