Kesihatan

Ketidakselesaan yang berlaku semasa trimester kedua kehamilan

, Jakarta - Walaupun semua kehamilan berbeza, ibu mungkin mengalami gejala khas yang cenderung muncul pada setiap trimester. Bagi sesetengah wanita, trimester kedua bermaksud akhir sakit pagi dan perasaan keletihan meluap-luap, tetapi ini juga bermaksud bahawa ibu harus bersedia menghadapi jenis kesakitan tertentu.

Ketidakselesaan yang muncul semasa kehamilan adalah mungkin. Semasa trimester kedua, biasanya rasa sakit ini timbul kerana rahim dan perut ibu semakin besar. Tekanan yang meningkat dari rahim yang tumbuh, bersama dengan perubahan hormon, bergabung menyebabkan pelbagai jenis kesakitan.

Baca juga: 6 Punca Sakit Perut Ketika Mengandung Muda

Berikut adalah beberapa penyebab ketidakselesaan yang biasa berlaku pada trimester kedua yang harus anda ketahui:

Sakit Ligamen Bulat

Penyebab umum kesakitan trimester kedua termasuk sakit ligamen bulat dan sakit belakang. Ini kerana ligamen bulat menyokong rahim dan menahannya di tempat. Semasa mengandung, rahim yang membesar menyebabkan ligamen ini meregang. Kesakitan ligamen bulat sering bermula ketika perut membesar pada trimester kedua. Beberapa gejala sakit ligamen bulat termasuk:

 • Sensasi yang tajam atau menyakitkan, biasanya di satu sisi perut.
 • Sakit yang lebih ketara selepas bersenam atau ketika menukar posisi.
 • Kesakitan yang mungkin memancar ke pangkal paha atau pinggul.
 • Kesakitan ligamen bulat boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit.

Pengecutan Braxton-Hicks

Pengecutan Braxton-Hicks boleh bermula pada bila-bila masa pada trimester kedua kehamilan. Ini melibatkan mengetatkan otot-otot rahim. Kontraksi ini berbeza dengan tenaga kerja sebenar dengan beberapa cara penting. Pengecutan ini juga sangat singkat dan tidak datang secara berkala. Gejala kontraksi Braxton-Hicks termasuk:

 • Sensasi memerah atau mengetatkan rahim.
 • Kesakitan yang lebih biasa pada waktu malam.
 • Kesakitan berlangsung dari 30 saat hingga 2 minit

Kontraksi Braxton-Hicks mungkin ringan pada mulanya, tetapi boleh menjadi lebih menyakitkan ketika kehamilan berlangsung.

Kaki kejang

Kekejangan kaki adalah ketidakselesaan yang biasa berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Keadaan ini boleh berkembang apabila saluran darah atau saraf di kaki ditekan atau dimampatkan. Kekurangan magnesium dalam diet juga boleh menyebabkan kekejangan kaki. Selain itu, sindrom kaki gelisah, yang menyebabkan ketidakselesaan pada kaki, juga boleh berlaku semasa kehamilan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa sindrom kaki gelisah berkembang 2 hingga 3 kali lebih kerap pada wanita hamil daripada kumpulan lain. Gejala kekejangan kaki termasuk:

 • Sakit tiba-tiba di betis atau kaki.
 • Pengecutan otot yang tidak disengajakan di betis.
 • Kesakitan yang mungkin lebih teruk pada waktu malam.

Baca juga: Kaki Bengkak Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mencegahnya

Disfungsi Simfisis Pubik

Disfungsi simfisis kemaluan, atau sakit pelvis, boleh berlaku pada sekitar 31 peratus wanita hamil. Berat rahim dapat memberi tekanan tambahan pada sendi pinggul, menyebabkannya bergerak tidak rata. Disfungsi simfisis kemaluan juga boleh berlaku kerana perubahan hormon. Semasa mengandung, tubuh mengeluarkan hormon yang melonggarkan dan meregangkan ligamen tertentu sebagai persiapan untuk melahirkan anak. Perubahan ini boleh menyebabkan sakit pelvis. Gejala disfungsi kemaluan kemaluan termasuk:

 • Sakit di bahagian tengah tulang kemaluan.
 • Sakit yang memancar ke paha atau perineum (kawasan antara vagina dan dubur).
 • Kesukaran berjalan.

Sakit belakang

Sakit belakang adalah salah satu jenis yang paling biasa berlaku semasa kehamilan, dan ia sering bermula pada trimester kedua. Menurut beberapa kajian, kira-kira dua pertiga wanita hamil mengalami sakit belakang. Biasanya, ini berlaku kerana perut yang membesar memberi tekanan pada otot belakang dan menyebabkan perubahan postur. Gejala sakit belakang termasuk:

 • Sakit sakit atau kusam di punggung bawah.
 • Kesakitan yang semakin teruk ketika membongkok ke hadapan.
 • Kekakuan di bahagian belakang.

Baca juga: Cara Mengatasi Sakit Belakang Semasa Kehamilan

Apabila jenis kesakitan tertentu muncul, anda mungkin segera menggunakan ubat penghilang rasa sakit. Namun, semasa mengandung, ibu masih harus berbincang dengan doktor di untuk bertanya bagaimana menangani ketidakselesaan yang sering berlaku. Sebabnya, beberapa ubat penghilang rasa sakit tidak selamat diambil semasa mengandung. Doktor di boleh meminta ibu melakukan terapi pelengkap tertentu untuk mengurangkan kesakitan pada trimester kedua kehamilan.

Rujukan:
American Academy of Family Physicians. Diakses pada tahun 2020. Perubahan Tubuh Anda Semasa Kehamilan: Trimester Kedua.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Trimester ke-2: Apa Yang Harus Diharapkan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Trimester Kedua Sakit.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Trimester Kedua Kehamilan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found