Kesihatan

Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera?

, Jakarta - Soalan ini sering diajukan oleh wanita hamil yang ingin mengambil mi segera. Makanan praktikal dan lazat ini memang disukai oleh ramai orang, termasuk wanita hamil. Tetapi bolehkah wanita hamil makan mi segera? Terutama jika wanita hamil mengidam dan benar-benar mahu memakannya.

Wanita hamil digalakkan untuk menjaga diet yang sihat semasa hamil dengan memakan makanan berkhasiat. Tetapi kadang-kadang, timbul keinginan untuk makan makanan kegemaran yang sering dimakan sebelum hamil terlebih dahulu. Salah satu contohnya ialah mee segera. Oleh itu, banyak wanita hamil yang tertanya-tanya apakah boleh makan mi segera. Nah, untuk mengetahui kesan makanan praktikal ini pada kesihatan janin, ibu perlu mengetahui komposisi dan kandungan mi segera:

  • Selain dibuat dari tepung, mi instan juga menggunakan bahan tambahan makanan yang disebut sodium polifosfat, yang membuat tekstur mi terasa kenyal ketika dimakan. Kandungan ini dikatakan memudaratkan kesihatan jika dikonsumsi terlalu banyak.
  • Perasa mi segera mengandungi garam dan monosodium glutamat tinggi (MSG), yang menjadikan mi segera terasa enak dan sedap. Walau bagaimanapun, pengambilan garam dalam jumlah yang banyak boleh menyebabkan wanita hamil berisiko mendapat tekanan darah tinggi dan memberi kesan buruk kepada perkembangan janin.
  • Ternyata mi segera juga mengandungi sejumlah nutrien, anda tahu, termasuk karbohidrat, lemak, serat, vitamin A, B1, B6, B12, C, asid folik, kalsium dan zat besi. Walau bagaimanapun, tahap nutrien ini minimum dan tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan harian ibu hamil.

Wanita hamil boleh mengambil mi segera, tetapi tidak boleh terlalu kerap. Berikut adalah petua jika anda ingin makan mi segera:

  • Gunakan dua kali jumlah air yang disyorkan, kemudian buang air rebus setelah mee dimasak.
  • Gunakan hanya separuh jumlah bumbu mi segera untuk mengurangkan kandungan garam yang anda makan.
  • Lengkapkan keperluan pemakanan ibu dengan menambahkan telur, daging, dan sayur-sayuran ke dalam semangkuk mi segera. Selain menambah rasa mie berlian yang sedap, ibu juga tidak akan cepat lapar.
  • Elakkan memakan mi segera secara langsung di dalam bekas styrofoam kerana bahan jika terkena panas boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai bahagian mi segera yang boleh anda makan.
  • Oleh kerana kandungan garam yang tinggi dalam perasa mi segera, ibu harus minum lebih banyak air setelah memakan mi segera.

Selain mengehadkan pengambilan garam, wanita hamil juga disarankan untuk membatasi pengambilan gula dan lemak yang berlebihan untuk mencegah kegemukan yang boleh memberi kesan negatif pada kehamilan. Jangan hanya makan makanan kerana rasanya enak, tetapi juga perhatikan nutrien yang bergantung pada makanan. Adalah sangat penting untuk makan pelbagai makanan, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, daging rendah lemak dan biji-bijian sepanjang kehamilan.

Kini ibu juga boleh meminta nasihat kesihatan mengenai keadaan kehamilan mereka dengan menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu boleh membincangkan masalah kesihatan yang mereka alami kepada doktor Panggilan Video / Suara dan Berbual. Sekiranya anda ingin melakukan ujian kesihatan, anda boleh melakukannya melalui aplikasi . Kaedahnya sangat praktikal, anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan Rumah yang terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Ini juga memudahkan ibu mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang mereka perlukan. Kekal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found