Kesihatan

4 Rawatan yang Boleh Dilakukan pada Orang dengan Neuropati

, Jakarta - Neuropati terdengar sepele, yang dicirikan oleh gangguan saraf dalam bentuk kekejangan, kesemutan pada kaki dan kebas atau kebas. Keadaan ini disebabkan oleh penuaan, diabetes, dan kekurangan vitamin B. Jadi, jika seseorang mempunyai keadaan ini, apakah rawatan yang tepat?

Baca juga: 5 Orang dengan Faktor Risiko untuk Gangguan Neuropati

Apa itu Neuropati?

Neuropati dikenali sebagai sakit saraf atau kerosakan pada saraf. Neuropati adalah perkara biasa apabila sistem saraf rosak. Seseorang yang mempunyai keadaan ini, boleh mempengaruhi bahagian badan atau seluruh badan.

Ini adalah Jenis Neuropati

Sebenarnya, terdapat banyak jenis neuropati. Berikut adalah neuropati biasa, termasuk:

 • Neuropati fokus, iaitu neuropati terhad kepada satu saraf atau kumpulan saraf, atau satu kawasan badan.

 • Neuropati periferal, yang merupakan masalah dengan saraf yang mempengaruhi saraf di luar otak dan saraf tunjang. Saraf ini adalah sebahagian daripada sistem saraf periferal. Neuropati periferal adalah saraf yang mempengaruhi kaki, jari dan jari kaki, dan lengan.

 • Neuropati autonomi, iaitu saraf yang mengawal peredaran jantung dan darah, fungsi pencernaan, pundi kencing, usus, peluh, dan tindak balas seksual. Neuropati autonomi akan merosakkan sistem saraf yang berfungsi di luar kesedaran.

 • Neuropati kranial, yang merupakan kerosakan saraf yang dapat terjadi apabila salah satu dari dua belas saraf kranial mengalami kerosakan. Saraf kranial adalah saraf yang keluar dari otak secara langsung. Terdapat dua jenis neuropati kranial, iaitu neuropati optik dan neuropati pendengaran. Neuropati optik adalah penyakit neurologi yang merujuk kepada kerosakan untuk menyampaikan isyarat visual dari retina mata ke otak. Sementara neuropati pendengaran adalah kerosakan pada saraf yang membawa isyarat dari telinga dalam ke otak yang bertanggungjawab untuk pendengaran.

Baca juga: Makluman, Neuropati Boleh Menyerang Wanita Hamil

Menghidap Neuropati, Inilah Cara Mengubatinya

Matlamat rawatan untuk neuropati adalah untuk menghilangkan gejala yang muncul, dan juga merawat penyebabnya. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan, termasuk:

 1. Sekiranya neuropati disebabkan oleh pemampatan atau pemampatan saraf, rawatannya adalah melalui prosedur pembedahan.

 2. Pada orang dengan neuropati diabetes, pengaturan kadar gula dalam darah akan sangat penting dalam membantu mencegah kerosakan pada saraf yang sudah terjejas.

 3. Sekiranya neuropati disebabkan oleh penyakit autoimun, jangkitan, gangguan buah pinggang, kekurangan vitamin, kesan sampingan ubat, atau kecederaan, rawatan akan disesuaikan dengan penyebabnya.

 4. Nah, jika gejala atau kesakitan tidak mereda selepas rawatan, biasanya doktor akan melakukan prosedur yang dipanggil Rangsangan Saraf Elektrik Transkutan (TENS), yang merupakan prosedur yang dilakukan untuk merangsang sistem saraf dengan menggunakan tenaga elektrik yang dihantar melalui permukaan kulit.

Bagi penghidap neuropati diabetes, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk melegakan gejala yang berlaku, iaitu:

 • Gunakan kasut yang sesuai dengan saiznya.

 • Basuh kaki anda dengan air suam setiap hari dan keringkan.

 • Jangan biarkan kuku kaki anda tumbuh terlalu lama atau memotongnya terlalu pendek.

 • Pakai stoking tebal untuk mengelakkan geseran atau kecederaan.

 • Mengurut kaki untuk meningkatkan peredaran darah.

 • Berhenti merokok untuk meningkatkan peredaran darah di dalam badan.

Baca juga: Hati-hati Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus Juga Dapatkan Neuropati Periferal

Ada aduan dengan masalah kesihatan? Lebih baik berbincang secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found