Kesihatan

Prosedur Pengambilan Kuku untuk Merawat Onychomicosis

, Jakarta - Onychomicosis adalah nama perubatan untuk jangkitan kulat pada kuku. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, dan secara amnya bukan keadaan yang berbahaya. Walau bagaimanapun, onikomikosis teruk boleh dirawat dengan prosedur pengekstrakan kuku.

Pada awal penampilannya, onyhomicosis dicirikan oleh bintik-bintik putih atau kuning pada hujung kuku. Kemudian, perlahan-lahan, kuku akan berubah warna, menebal, dan hujungnya rapuh. Keadaan ini secara amnya tidak menyebabkan gejala yang mengganggu, selain perubahan pada kuku.

Baca juga: Masalah kesihatan dapat dilihat dari bentuk kuku

Inilah Prosedur Pembuangan Kuku untuk Onikomikosis

Prosedur pembuangan kuku adalah prosedur pembedahan, untuk mengatasi masalah kuku. Walau bagaimanapun, jenis pembedahan yang dilakukan mungkin berbeza bergantung pada keadaan kuku. Berkaitan dengan ini, doktor akan menentukan bagaimana prosedur pembedahan dijalankan, sesuai dengan keadaannya.

Jadi, jika anda mengalami gejala onychomicosis pada kuku, seperti yang dijelaskan sebelumnya, segera muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, supaya dia dapat diperiksa dan dirawat dengan segera. Seterusnya, doktor akan menentukan bagaimana langkah rawatan perlu diambil, termasuk mempertimbangkan prosedur pembuangan kuku.

Prosedur pembuangan kuku bermula dengan anestesia umum. Kemudian, paku yang hendak dikeluarkan akan dipotong ke pangkal. Bergantung pada keadaan, pengekstrakan boleh dilakukan pada seluruh atau sebahagian kuku. Dalam beberapa keadaan, sebahagian tisu di sekitar kuku juga dapat dikeluarkan.

Setelah prosedur pembuangan kuku dilakukan, kuku akan tumbuh semula, walaupun lebih kecil dari sebelumnya. Untuk kuku jari kaki, kira-kira setengah tahun untuk tumbuh kembali, sementara untuk kuku jari kaki, diperlukan sekitar satu setengah tahun.

Baca juga: Kuku sering patah, mungkin 5 perkara ini menjadi penyebabnya

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, jika doktor merasakan keperluan untuk mencegah kuku tumbuh kembali, tisu pertumbuhan kuku akan dikeluarkan. Pembuangan tisu pertumbuhan kuku ini dapat dilakukan dengan memberi ubat asid fenol.

Pilihan Rawatan Lain untuk Onychomicosis

Sebagai tambahan kepada prosedur pembuangan kuku, terdapat beberapa pilihan rawatan lain yang boleh digunakan untuk merawat onychomicosis, iaitu:

1. Ubat Salutan Kuku

Dalam kes ringan, doktor boleh memberikan ubat pelapis kuku yang disebut ciclopirox, yang berbentuk seperti cat kuku. Ubat ini digunakan dengan menerapkannya ke permukaan kuku dan kulit di sekitarnya. Setiap 7 hari, lapisan kuku perlu dibersihkan dengan alkohol, kemudian dilapisi semula.

2. Kuku Kuku

Selain pelapis, terdapat juga krim kuku yang mengandungi antijamur. Cara menggunakannya ialah disapu pada kuku. Namun, sebelum disapu, penderita perlu menipis kuku terlebih dahulu dengan lotion atau kuku khas. Selain itu, kuku juga perlu direndam sebentar untuk melembutkan.

Baca juga: Kesan Buruk Kebiasaan Menggigit Kuku untuk Kesihatan

3. Ubat antijamur oral

Berbanding dengan menggunakan kuku, ubat antijamur oral atau diminum, dapat menyembuhkan jangkitan dengan lebih cepat. Contoh ubat adalah terbinafine dan itraconazole. Mengenai dos dan tempoh rawatan akan ditentukan oleh doktor, mengikut keadaannya.

Ini adalah beberapa pilihan rawatan lain untuk onikomikosis. Perlu diingat bahawa rawatan untuk kulat kuku kaki memerlukan masa yang lama, hingga berbulan-bulan. Sebenarnya, walaupun keadaannya telah bertambah baik, jangkitannya masih boleh berlaku lagi.

Sekiranya keadaannya cukup teruk, prosedur pembuangan kuku boleh menjadi penyelesaian. Doktor akan mengeluarkan kuku yang bermasalah, kemudian menggunakan ubat antijamur terus ke bahagian bawah kuku yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, jika jangkitan semakin teruk, pembuangan kuku kekal dapat dilakukan.

Rujukan:
Persatuan Akademi Dermatologi Amerika. Diakses tahun 2020. Kulat Kuku.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Jangkitan Kuku Kulat.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Kulat Kuku.
WebMD. Diakses 2020. Cara Mengendalikan Kulat Kuku.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Pembuangan Kuku.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Pembedahan Kuku Kuku yang Tumbuh? Semua Yang Anda Perlu Tahu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found