Kesihatan

Bayi Mengalami Sakit Tenggorokan, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

, Jakarta - Jika bayi anda lebih rewel dari biasanya, kelihatan tidak selesa ketika memberi makan dan menelan, dan tangisannya kedengaran serak, berhati-hatilah. Gejala ini dapat menunjukkan bahawa anak anda mungkin mengalami sakit tekak.

Walaupun radang tekak biasanya bukan keadaan serius, ia masih boleh menjadi perhatian ibu bapa sekiranya ia berlaku pada bayi mereka. Ketahui beberapa perkara yang boleh dilakukan ibu ketika bayi mereka mengalami kerongkong di sini.

Apakah Sakit Tekak? 

Strep tekak adalah jangkitan bakteria yang biasa. Penyebabnya adalah bakteria streptokokus kumpulan A, yang menyebabkan kira-kira satu pertiga daripada sakit tekak pada kanak-kanak.

Sakit tekak boleh berjangkit kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, penyakit ini paling biasa pada kanak-kanak berumur 5-15 tahun, dan sangat jarang berlaku pada bayi dan anak kecil. Penyakit ini sering disebarkan dengan batuk atau bersin, tetapi anak-anak dapat menangkap radang tekak dengan menyentuh permukaan yang telah tercemar dengan bakteria, seperti mainan, meja atau gagang pintu.

Sakit tekak boleh berjangkit apabila anak berkongsi makanan atau minuman dengan orang yang dijangkiti. Walaupun jarang berlaku, bayi dapat mengalami radang tekak jika mereka mempunyai hubungan rapat dan kerap dengan orang yang dijangkiti.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara radang amandel dan sakit tekak

Gejala Sakit Tekak pada Bayi

Pada bayi di bawah umur 3 tahun, radang tekak jarang menyebabkan sakit tekak. Sebaliknya, penyakit ini biasanya menyebabkan gejala seperti:

 • Merengsa atau menangis lebih kerap daripada biasa.
 • Gejala selsema.
 • Demam.
 • Masalah makan.

Baca juga: Sakit Tekak pada Kanak-kanak Menyebabkan Demam, Inilah Sebabnya

Cara merawat bayi dengan sakit tekak

Doktor biasanya akan menetapkan antibiotik, seperti amoksisilin atau penisilin untuk merawat radang tekak pada bayi. Gejala radang tekak yang dialami oleh anak anda biasanya akan bertambah baik dalam beberapa hari setelah ibu memberinya antibiotik.

Walau bagaimanapun, sementara menunggu antibiotik berfungsi, ibu dapat melakukan perkara berikut untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada bayi dan menghalangnya daripada mengalami dehidrasi:

 • Beri Minuman Bayi Banyak Cecair

Pada bayi yang lebih tua, ibu dapat memberikan cairan, seperti jus epal yang dicairkan atau kaldu ayam suam agar tubuh si kecil tetap terhidrasi. Namun, elakkan memberi jus berasid seperti jeruk kerana boleh merengsakan tekak. Bagi bayi yang masih menyusu, ibu memberi susu ibu (Air Susu Ibu) atau susu formula untuk memastikan mereka sentiasa terhidrat.

 • Pasang pelembap udara sejuk

Udara yang lembap dapat membantu melegakan tekak kering dan gatal bayi anda kerana sakit tekak.

 • Tanya Doktor Mengenai Penawar Demam

Sekiranya anak anda demam, tanyakan kepada pakar pediatrik mengenai pemberian acetaminophen kepada bayi 2 bulan ke atas, atau ibuprofen untuk bayi 6 bulan ke atas. Pastikan anda mengikuti arahan dos pada label ubat. Jangan sekali-kali memberi ubat kepada bayi yang berumur di bawah 2 bulan tanpa bercakap dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu!

Bilakah Pergi ke Doktor?

Sekiranya bayi anda berumur di bawah 3 bulan, hubungi doktor anda jika anda mempunyai simptom awal radang tekak, seperti tidak mahu menyusu atau menjadi rewel setelah menyusu. Bayi yang baru lahir kepada bayi di bawah usia 3 bulan belum mempunyai sistem imun yang kuat, jadi pakar pediatrik mungkin ingin memeriksa dan memantau keadaannya. Sekiranya tidak dirawat, radang tekak boleh menyebabkan komplikasi serius pada bayi.

Selain sakit tekak, jika bayi anda berumur lebih dari 3 bulan, hubungi pakar pediatrik anda jika anda mempunyai simptom lain, seperti:

 • Demam melebihi 38 darjah celcius.
 • Batuk selalu.
 • Tangisan yang tidak biasa atau membimbangkan.
 • Tidak membasahi katil seperti biasa.
 • Mengalami ruam pada tangan, mulut, dada, atau punggung.

Pakar pediatrik akan menentukan sama ada ibu perlu membawa anak kecilnya ke hospital untuk pemeriksaan, atau jika dia hanya boleh dirawat di rumah dengan rawatan rumah dan rehat.

Baca juga: Ibu, Ketahui 11 Gejala Tonsillitis pada Kanak-kanak

Sekiranya anak kecil anda sakit, ibu boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Doktor yang pakar dan dipercayai bersedia membantu ibu memberikan nasihat kesihatan untuk masalah kesihatan yang dialami oleh anak-anak bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2021. Strep Throat pada Kanak-kanak.
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang perlu diketahui mengenai radang tekak pada bayi.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Bayi Anda Mengalami Sakit Tekak.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found