Kesihatan

3 Jenis Keseleo Berdasarkan Keparahan

, Jakarta - Keseleo pergelangan kaki berlaku apabila ligamen yang menyokong pergelangan kaki diregangkan melebihi hadnya dan berlaku kerosakan. Keseleo pergelangan kaki adalah kecederaan biasa yang boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Ini berkisar dari ringan hingga berat, bergantung pada berapa banyak kerosakan yang telah dilakukan pada ligamen.

Kebanyakan keseleo adalah luka ringan yang sembuh dengan rawatan di rumah, seperti berehat dan menggunakan ais. Walau bagaimanapun, jika pergelangan kaki anda sangat bengkak dan menyakitkan untuk berjalan atau jika anda menghadapi masalah untuk menambah berat badan di pergelangan kaki anda, pastikan anda berjumpa doktor.

Tanpa rawatan dan pemulihan yang betul, keseleo yang lebih teruk dapat melemahkan pergelangan kaki dan membuatnya lebih teruk. Keseleo pergelangan kaki boleh menyebabkan masalah jangka panjang, termasuk sakit pergelangan kaki kronik, artritis, dan ketidakstabilan yang berterusan.

Baca juga: Cara Mudah Mengatasi Kaki Yang Terseliuh

Jenis Keseleo Berdasarkan Keparahan

Pergelangan kaki terseliuh adalah kecederaan yang sangat biasa. Keseleo pergelangan kaki boleh berlaku pada atlet atau bukan atlet, kanak-kanak, dan orang dewasa. Ini boleh berlaku semasa anda bersenam atau memijak permukaan yang tidak rata.

Keseleo pergelangan kaki berlaku ketika kaki memusingkan atau keluar dari jarak gerakan normalnya. Keseleo juga dapat terjadi jika kaki tidak mendarat di permukaan rata. Ini menyebabkan ligamen meregangkan melebihi had normalnya dalam keadaan tidak normal.

Ligamen adalah struktur elastik. Ligamen biasanya meregangkan dalam hadnya, dan kemudian kembali ke kedudukan normal. Apabila ligamen terpaksa meregang melebihi had normalnya, keseleo berlaku. Keseleo yang teruk menyebabkan keretakan serat elastik yang benar.

Terdapat tiga jenis keseleo pergelangan kaki bergantung kepada keparahannya:

  1. Tahap 1

Tahap ini cukup ringan. Meregangkan atau sedikit merobek ligamen dengan kelembutan ringan, bengkak, dan kekakuan. Pergelangan kaki terasa stabil dan biasanya berjalan dengan rasa sakit yang lebih sedikit.

  1. Tahap 2

Keseleo yang lebih parah daripada sebelumnya jatuh ke tahap ini, tetapi air mata dapat terjadi dengan gejala, seperti sakit sederhana, bengkak, dan lebam. Walaupun terasa agak stabil, kawasan yang rosak lembut disentuh dan menyakitkan ketika berjalan.

  1. Tahap 3

Dalam jenis ini, terdapat lusuhan ligamen yang lengkap dan disertai dengan pembengkakan dan lebam yang teruk. Pergelangan kaki tidak stabil dan berjalan tidak mungkin dilakukan, kerana pergelangan kaki berada di luar tempat dan rasa sakit terasa sengit.

Baca juga: Rawatan Rumah untuk Keseleo

Pengendalian untuk Setiap Jenis Keseleo Yang Berlaku

Seorang doktor boleh mendiagnosis pergelangan kaki yang terseliuh. Sinar-X kadang-kadang diperlukan untuk menghilangkan tulang yang patah di kaki yang terkena. Tulang yang patah boleh mempunyai simptom kesakitan dan pembengkakan yang serupa.

Sekiranya tidak ada tulang yang patah, doktor anda akan dapat memberitahu sejauh mana keseleo pergelangan kaki anda berdasarkan jumlah bengkak, sakit, dan lebam. Bergantung pada tahap kecederaan, langkah-langkah rawatan yang mungkin disarankan termasuk:

  1. Tahap 1

Melakukan R.I.C.E. (rehat, ais, mampatan, dan ketinggian). Ais mesti digunakan segera untuk merawat bengkak selama 20-30 minit hingga empat kali sehari. Pergelangan kaki harus ditinggikan di atas dada selama 48 jam. Rehatkan pergelangan kaki anda dan cuba jangan berjalan di atasnya. Gunakan pembalut mampatan untuk menyokong pergelangan kaki.

  1. Tahap 2

Memanfaatkan rawatan R.I.C.E. dan biarkan lebih banyak masa untuk penyembuhan berlaku. Peranti imobilisasi atau alat bantu juga disyorkan untuk digunakan semasa melakukan aktiviti.

  1. Tahap 3

Ketidakstabilan kekal boleh berlaku pada keseleo gred tiga. Pemeran atau pendakap mungkin diperlukan selama beberapa minggu. Ubat anti-radang seperti ibuprofen boleh digunakan untuk mengawal kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh keseleo. Pembedahan boleh dipertimbangkan pada seseorang yang lebih muda dan aktif dalam sukan.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Fraktur Pergelangan Kaki dan Keseleo

Ini adalah beberapa jenis keseleo yang boleh berlaku pada anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found