Kesihatan

5 Makanan Sihat untuk Kesihatan Kulit Muka

Jakarta - Memiliki kulit wajah yang halus dan sihat adalah impian banyak orang. Tidak hairanlah begitu banyak orang menghabiskan berjuta-juta untuk melakukan satu perawatan kulit. Sebelum melakukan serangkaian rawatan mahal untuk mendapatkan kulit yang licin dan sihat, anda boleh makan sebilangan makanan sihat ini. Inilah makanan untuk kulit yang sihat!

Baca juga: 5 Penjagaan Kulit yang Betul untuk Mengatasi Titik Gelap

Makanan untuk Kesihatan Kulit Muka

Sebagai organ terluar dan terluas di dalam badan, kulit mempunyai fungsi dan peranan penting. Bermula dari melindungi tubuh dari sinar matahari, sebagai penghasil vitamin D, dan membantu mengatur suhu badan. Kerana fungsinya yang sangat penting, anda perlu menjaga kulit agar tetap sihat dan licin, terutama kulit wajah.

Mendapatkan kulit wajah yang sihat dan licin boleh berlaku jika anda rajin memenuhi keperluan pemakanan harian kulit anda. Ini kerana makanan yang anda makan mengandungi pelbagai nutrien penting untuk tubuh, seperti protein, lemak sihat, vitamin, dan mineral yang diperlukan oleh kulit. Berikut adalah makanan untuk kulit yang sihat!

1. Tomato

Tomato adalah salah satu sayuran yang disyorkan sebagai makanan untuk kesihatan kulit. Sayuran ini mengandungi lycopene yang dapat melindungi kulit wajah anda dari bahaya terkena cahaya matahari. Apabila seseorang terkena sinar UV secara langsung, lama kelamaan mereka akan mengalami kerosakan kulit. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mengambil sebanyak 40 gram tomato secara berkala setiap hari.

2. Brokoli

Makanan seterusnya untuk kesihatan kulit adalah brokoli. Sayuran ini mengandungi vitamin C, lutein, dan zink. Lutein adalah bahan yang serupa dengan beta karoten, yang merupakan pigmen kulit semula jadi yang terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Ketiga-tiga jenis nutrien ini dapat membantu menjaga kulit yang sihat dari bahaya radikal bebas, sehingga kulit tetap terlihat sihat dan halus. Setakat ini, adakah anda ingin mencubanya?

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Peningkatan Kesan Sinaran UV, Lakukan 5 Perkara Ini

3. Ubi keledek

Bukan hanya mempunyai rasa yang baik, ubi jalar juga merupakan makanan untuk kesihatan kulit yang kaya dengan kandungan beta karoten. Nah, beta karoten itu sendiri berguna untuk melindungi kulit dari kerosakan sinar matahari (UV), mencegah penampilan kulit kering, dan melawan kedutan. Beta karoten dalam tubuh juga dapat diubah menjadi vitamin A yang berperanan menjaga kesihatan mata, tulang, dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

4. Ikan

Ikan yang disarankan sebagai makanan untuk kesihatan kulit adalah ikan tenggiri, tuna, salmon, dan tuna. Ikan ini bagus untuk menjaga kulit yang sihat kerana mengandungi asid lemak omega-3 yang mampu menjaga kulit agar tetap kenyal dan lembab. Asid lemak omega-3 juga dapat mengurangkan keradangan yang terjadi pada kulit.

5. Alpukat

Vitamin A, vitamin C, lemak sihat, dan serat yang terkandung dalam alpukat adalah kombinasi yang baik untuk mengekalkan kulit yang sihat. Anda tidak perlu bersusah payah mencari makanan dengan pelbagai ramuan yang baik, kerana alpukat sudah memiliki semuanya. Sekiranya diminum secara berkala, alpukat mampu melawan tanda-tanda penuaan pada kulit kerana terdedah kepada cahaya matahari.

Baca juga: Adakah benar bahawa gincu boleh menyebarkan virus herpes?

Sebagai tambahan kepada makanan ini, salah satu minuman yang disyorkan untuk mengekalkan kulit yang sihat adalah teh hijau. Bukan hanya enak dimakan ketika bersantai, ternyata teh hijau mempunyai kandungan yang baik yang dapat menyuburkan kulit wajah anda. Teh hijau mengandungi antioksidan tinggi yang dapat mencegah kerosakan kulit yang disebabkan oleh radikal bebas.

Sekiranya anda menginginkan kulit wajah yang sihat dan licin, anda harus mula memakan makanan sihat ini, ya! Juga pastikan anda mengimbangkannya dengan gaya hidup yang sihat, seperti minum banyak air, berehat secukupnya, menguruskan tekanan dengan baik, dan rajin bersenam. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, berbincang secara langsung dengan doktor dalam permohonannya boleh menjadi penyelesaian!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 12 Makanan Terbaik untuk Kulit yang Sihat.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Baik untuk Kulit Anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found